MOMENTUL 15 MAI. Raed Arafat: Există riscul să apară un nou val de infecții cu coronavirus, dacă încep grătarele! Revenim la starea de urgență!

MOMENTUL 15 MAI. Raed Arafat: Există riscul să apară un nou val de infecții cu coronavirus, dacă încep grătarele! Revenim la starea de urgență!
Raed Arafat: „Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească” / Ce spune despre vaccinarea anuală anti-COVID
Publicat: 13/05/2020, 21:30
Actualizat: 13/05/2020, 22:58

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a spus, miercuri seara, că după data de 15 mai responsabilitatea este transferată către cetățean, el subliniind că „dacă încep grătarele” există riscul să apară o creștere bruscă a infecțiilor cu noul coronavirus. În aceste condiții, ne-am reîntoarce, fără echivoc, la starea de urgență!

„Am luat măsuri ferme, dar încet, încet responsabilitatea se trasnferă către cetățean. Mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, iar portul măștii este obligatoriu (…) avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val care ar putea veni la toamnă. Dacă începem de poimâine (15 mai – n.red.) să mergem în vizite, la grătare, riscul este că brusc vom vedea o creștere a numărului cazurilor și un nou val”, a spus, Arafat, la Digi 24.

Arafat: Bolnavii de Covid-19 asimptomatici, un pericol pentru familie

Conform sursei citate, nu este momentul ca bolnavii de COVID-19 asimptomatici să fie tratați acasă.

„Membrii familiei pot toți să pățească ceva. Te-am trimis acasă, stai acasă. Pe toată perioada, troată familia va sta acasă. Când tu ești confirmat negativ, înca 14 zile ar trebui ca familia să stea în izolare. Dacă cineva a trimis confirmați acasă, a făcut-o pe propria răspundere. Regula a rămas că pacientul rămâne la spital sau la un spațiu destinat pacienților bolnavi ușor”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat: Dacă nu respectăm regulile, vom reveni la starea de urgență!”

„Nu exclud nimic, nu pot să exclud aşa ceva. Eu sper să nu ajungem înapoi la astfel de situaţie. Dacă respectăm regulile (nu o să se revină), este în responsabilitatea noastră. Totul depinde de noi. Nu respectăm regulile (după 15 mai), ajungem în situaţia respectivă”, a declarat Raed Arafat.

Arafat, la Gândul Live: Trăim într-o conviețuire cu virusul!

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, săptămâna aceasta, într-un interviu pentru GÂNDUL LIVE, că românii vor trebui să respecte regulile privind siguranța în epidemia de coronavirus și după 15 mai, chiar dacă vor fi relaxate unele măsuri. „Suntem într-o relație de conviețuire cu virusul”, a declarat Arafat. Acesta a vorbit și despre măsurile de siguranță din spațiile publice și cele închise, precum instituțiile, birourile companiilor sau magazine.

„Trebuie să înțeleagă lumea că în continuare după 15 mai va trebui să respectăm unele reguli și că anumite restricții vor continua, dar nu cele pe care le-a anunțat guvernul că vor fi permise, nu ieșitul din casă fără declarație din ce s-a anunțat…noi încă suntem în acestă fază, lumea este sub alerta pandemiei, iar pe plan mondial…

Ce se va întâmpla e că se vor relaxa unele lucruri dar vom avea măsuri compensatorii. Poți să ieși din casă dar trebuie să ai mască în spațiile publice, transport public, magazine, în biroul open space, unde nu ești singur în birou, să porți mască, colegii tăi să poarte mască. Măsurile de igienă obligatorii, controlul la intrare în unele locații, de exemplu birourile instituțiilor publice, verificarea temperaturii, că dacă ai temperatură, orice semn că ești răcit, să nu participi la activitatea la birou. Te întorci acasă sau mergi la medic.

Există o relaxare graduală, nu toate lucrurile se relaxează din 15 mai, vor fi anunțate măsurile, nu înseamnă că ne-am întors la normalitatea dinainte. Suntem într-o relație de conviețuire cu virusul în acest moment. Virusul există, persoanele vulnerabile sunt vulnerabile. Bătrânii chiar dacă vor ieși să se plimbe, asta nu înseamnă că nu vor fi probleme, dacă începe toată familia să meargă acolo și era în altă parte. Nu a respectat regulile, riscul să infectăm persoanele în vârstă e foarte mare. Trebuie mare atenție mai ales în perioada de relaxare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția