Monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, emise de BNR

Redactor:
Ana Obretin
Monede dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, emise de BNR
Banca Națională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, miercuri, o monedă din argint, una din tombac cuprat și un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea cântăreței Mariei Tănase (25 septembrie 1913 - 22 iunie 1963).

Banca Națională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, miercuri, o monedă din argint, una din tombac cuprat și un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea cântăreței Mariei Tănase (25 septembrie 1913 – 22 iunie 1963).

Potrivit anunțului publicat pe site-ul instituției, moneda din argint are următoarele caracteristici tehnice: valoare nominală – 10 lei, titlu – 999‰, formă rotundă, diametru – 37 mm, greutate – 31,103 grame, calitate proof, cant zimțat.

Aversul monedei din argint redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte și de alta a stemei.

Moneda din tombac cuprat are următoarele caracteristici tehnice: valoare nominală – 1 leu, formă rotundă, diametru – 37 mm, greutate – 23,5 grame, calitate proof, cant zimțat.

Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte și de alta a stemei.

Moneda din aur are următoarele caracteristici tehnice: valoare nominală – 100 de lei, titlu – 900‰, formă rotundă, diametru – 21 mm, greutate – 6,452 grame, calitate proof, cant zimțat.

Aversul monedei din aur redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2013”, amplasat de o parte și de alta a stemei.

Reversul, comun tuturor monedelor – din aur, argint, tombac cuprat -, prezintă portretul Mariei Tănase și, în arc de cerc, inscripția „MARIA TANASE” și anii între care a trăit „1913-1963”.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint, din tombac cuprat și seturile vor fi însoțite de broșuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 500 de bucăți monede din argint, 250 de bucăți monede din tombac cuprat și 100 de seturi monede (din aur, argint și tombac cuprat).

Prețurile de vânzare sunt: 300 de lei/bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare; 80 de lei/bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broșura de prezentare; 1.810 lei/bucata, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint, din tombac cuprat și a setului de monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Inchide