Monitorul Justiției | Avocatul Mihnea Stoica: Nu cred că un sistem judiciar a fost atât de naiv încât să fie deturnat de protocol, la fel cum nu cred că sistemul a fost perfect încât nicio cercetare judecătorească nu a fost afectată

Monitorul Justiției | Avocatul Mihnea Stoica: Nu cred că un sistem judiciar a fost atât de naiv încât să fie deturnat de protocol, la fel cum nu cred că sistemul a fost perfect încât nicio cercetare judecătorească nu a fost afectată
Publicat: 22/04/2019, 15:58
Actualizat: 09/01/2020, 00:12

„Nu pot să cred ca un întreg sistem judiciar a fost atâat de naiv încât să fie deturnat de un protocol, la fel cum nu pot să cred ca sistemul a fost atat de perfect încât nicio cercetare judecătorească nu a fost afectată de efectele protocolului”, spune Mihnea Stoica, despre protocolul PÎCCJ-SRI.

Redăm, mai jos, interviul integral cu Mihnea Stoica, realizat de Mihai Betelie:

Monitorul Justiției: Pentru început, te-aș întreba, de ce îți dorești un mandat de decan în cadrul Baroului București?

Mihnea Stoica: Candidez la funcția de decan fiindcă numai așa pot implementa ideile în care cred. Am încercat să o fac din funcția de prodecan dar implemetarea lor presupunea că decanul în exercițiu sau consiliul să și le însușească sau să le confirme cumva. Or, eu și cu Ion Dragne avem idei de-a dreptul antagonice în multe privințe – asistență judiciară, adoptarea onorariilor minimale, taxarea sesizărilor împotriva avocaților s.a.m.d. Cel mai important însă, vreau să asigur altă reprezentare baroului, care a cam dispărut din media și din conștiința publică. Colegii mei merită o reprezentare efectivă și sunt nemulțumiți profund de diluarea imaginii baroului, implicit a avocatului. Or, eu propun colegilor mei o reprezentare vizibilă, asigurată direct de decan sau prin delegare. Adunarea generală va decide dacă păstrăm politică conservatoare curentă sau dacă a venit momentul să o schimbăm.

Monitorul Justiției: Ce a făcut prodecanul Mihnea Stoica pentru colegii săi în cei 4 ani de mandat? Și la voi e că în politică, promisiuni electorale neonorate, sau chiar se întâmplă să faceți ce ați promis?

Mihnea Stoica: Nu mă bucură asocierea cu politicienii și, cu atât mai puțin cu promisiunile neonorate. Eu cred că m-am ținut de cuvânt încă de prima dată când am fost ales. Am promis că îmi public veniturile, le-am publicat. Am promis că strâng și promovez inițiativele colegilor, am făcut-o. Am promis că invit colegii să își susțînă inițiativele, i-am chemat. Separat de promisiuni, chiar m-am implicat că prodecan în coordonarea asistenței judiciare. Vreme de trei ani, am fost acolo la fiecare două trei zile și oricând era nevoie. Am fost confruntat cu tot spectrul de situații până când decanul a revocat delegarea mea, iar proiectele pe care le initiasem au fost „reformate”.

Astfel, am conceput delegația electronică în spiritul comunicării sale via e-mail avocatului și organului judiciar. Referatul se autocompleta, iar organul îl confirmă sau menționa olograf modificările efecutate, un exemplar rămânând la organul judiciar și celălalt fiind eliberat pe loc avocatului. Esențial era că baroul controla starea delegației, astfel încât atunci când în cauza participa un avocat ales, simplă comunicare a unei poze a împuternicirii acestuia ar fi determniat încetarea valabilității delegației în interfață care putea fi accesată pe calea codurilor QR sau EAN. După ce decanul a revocat delegarea mea că și coordonator al asistenței judiciare, delegația a devenit albastră.

Citește continuarea…

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului