Motivul pentru care o femeie a lăsat peste 100.000 de euro, prin testament, CJAS Satu Mare. Ce s-a întâmplat cu banii

Motivul pentru care o femeie a lăsat peste 100.000 de euro, prin testament, CJAS Satu Mare. Ce s-a întâmplat cu banii
Publicat: 07/03/2017, 16:29
Actualizat: 28/09/2018, 08:06

O femeie din Satu Mare a lăsat, prin testament, suma de peste 100.000 de euro Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în semn de recunoștință pentru tratamentul și sprijinul acordate, banii urmând să fie virați în fondul național unic de asigurări de sănătate, iar conducerea CJAS va cere CNAS suplimentarea bugetului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că toate veniturile pe care casele județene le fac din donații, sponsorizări, valorificări de patrimoniu și alte venituri, sintagmă care cuprinde și acest tip de venit – bani lăsați prin testament – se varsă în bugetul național unic al asigurărilor de sănătate.

„Procedura de executare a testamentului doamnei de 67 de ani care a lăsat suma de 103.000 euro CJAS Satu Mare în semn de recunoștință pentru tratamentul și sprijinul acordat de sistemul asigurărilor de sănătate este în curs. Banii vor intra în contul CJAS Satu Mare de unde vor fi virați în secunda următoare în Fondul național unic de asigurări de sănătate, în bugetul mare, pentru că Legea Sănătății ne obligă la această operațiune. Toate veniturile pe care casele județene le fac din donații, sponsorizări, valorificări de patrimoniu și alte venituri, sintagmă care cuprinde și acest tip de venit, bani lăsați prin testament, se varsă în acest fond național. Noi vom cere ulterior Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) suplimentarea bugetului Casei Județene Satu Mare și să primim suma aceasta pentru asigurații din județ”, a spus Pop.

Potrivit acesteia, CJAS Satu Mare va folosi banii pentru dispozitive medicale, îngrijiri la domiciliu, investigații de laborator, de care vor beneficia asigurații din județ.

„Banii ne-ar ajuta, la orice domeniu medical ne gândim ar fi o suplimentare. Raportat la bugetul CJAS Satu Mare, care este de 62 de milioane de euro pe an, suma nu este foarte mare. Însă este impresionant gestul doamnei respective, nu contribuția efectivă la fond, deoarece în sistemul asigurărilor de sănătate se gestionează 5 miliarde de euro, iar 100.000 de euro este un strop într-un ocean. Gestul de a lăsa această sumă prin testament a fost motivat de recunoștința față de sistemul de asigurări de sănătate din România care i-a acoperit cheltuilelile timp de 14 ani pentru boala cronică de care a suferit. Fiind singură, fără aparținători, fără familie, dorința sa a fost să îi dea banii înapoi sistemului pentru ca și alți oameni să beneficieze de serviciile oferite”, a mai spus Georgeta Pop.

Purtătorul de cuvânt al CJAS Satu Mare, Marcela Similar, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că instituția a fost anunțată la mijlocul lunii februarie de către un executor testamentar despre faptul că o femeie din Satu Mare, care decedase la începutul anului, a lăsat CJAS prin testament suma de 103.000 de euro.

„Banii au fost lăsați în semn de recunoștință pentru tratamentul și sprijinul acordat de sistemul asigurărilor de sănătate. Procedura de intrare în posesia sumei este în curs de derulare și face obiectul art. 220 din Legea nr. 95/2006 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății. Prin acest gest nobil înțelegem că intenția doamnei a fost de a veni în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate, dorință ce-i va fi îndeplinită. Doamna respectivă este necunoscută la nivelul instituției, nu a beneficiat de nimic în plus față de alți asigurați, a avut același statut ca alți asigurați. Nimeni de la CJAS nu a știut ceva înainte despre această intenție”, a spus Similar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Amenzi colosale pentru românii care își remorchează mașinile. Cât te costă o astfel de greșeală?
UPDATE/FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Cine este amanta lui Călin Donca „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția”...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
Amenzi mai mari pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024
Unde și-a cunoscut Alex Ashraf presupusa amantă. Ce declarații neașteptate a făcut Oana Zăvoranu: „Să...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...