„Nașul” Sorin Grindeanu, la plantare de frasini. FOTO și VIDEO

Publicat: 15/03/2017, 23:50

Îmbrăcat lejer, încălțat cu bocanci, premierul Sorin Grindeanu a „descins”, alături de ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, lângă municipiul Slobozia, pentru a marca începutul lunii plantării arborilor, acțiune care se desfășoară între 15 martie și 15 februarie.

Afară ploua de câteva ore bune.

„Mi s-a spus că (ploaia – n.r.) e semn de belșug în Bărăgan”, contempla Grindeanu.

El este întrerupt de o persoană de lângă el: „Și în Banat, domnule premier”.

Ministrul Părdurilor și Apelor, Adriana Petcu, încearcă să-i introducă pe cei prezenți în atmosfera de sărbătoare a marcării începutului de lună în care se plantează pomișorii.

„După 15 martie e o perioadă propice de plantare a arborilor. Împădurirea este o prioritate a Guvernului”, spune Adriana Petcu.

Aspectul este reluat și de Grindeanu, care vorbește de deficitul de păduri din țara noastră.

„Trebuie dat un semnal și trebuie imbunătățit cadrul legal. Oricât am încerca și vom îmbunătăți acest cadru legal, fie că vorbim de extinderea Radarului Pădurilor, fie că vorbim de alte programe informatice care să acopere această zonă, nu ne putem pune în fața drujbelor, a lăcomiei sau a iresponsabilității anumitor cetățeni ai noștri. Singurul scut pe care putem să-l facem e scutul dat de oamenii legii și de cei care aplică legea, dar nu numai, de spiritul civil pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem, iar ocrotiea pădurii ține de ocrotirea vieții noastre”, a adăugat premierul.

Ploaia își făcea din ce în ce mai puțin simțită prezența.

După care a pus mâna pe una dintre lopețile noi, atent pregătite și aliniate, și s-a îndreptat spre locul unde urmau să fie plantați puieții.

Lângă Grindeanu, să-l ajute, consilierul acestuia, fostul deputat Marian Neacșu, care este și secretar general al PSD.

După ce a plantat un puiet de frasin, Sorin Grindeanu s-a îndreptat spre un grup de câteva zeci de copii care veniseră să planteze și ei copăcei.

Dintre toți, o fetiță de doar câțiva anișori, Maia, s-a „lipit” de premier.

„Suntem micii ecologiști”, i s-a destăinuit ea.

După cele câteva minute în care premierul, cu un zâmbet larg, a vorbit cu cei mici, Marian Neacșu a făcut o remarcă la adresa premierului: „Dar vă pricepeți la copii!…”. Replica premierului nu s-a lăsatașteptată: „Păi dacă am doi copii!”.

În timp ce se pregătea să plece, între Grindeanu și jurnaliști are loc o înțelegere: ziariștii plantează câte un copăcel, iar premierul le ține microfoanele.

Zis și făcut, Grindeanu, însoțit de jurnaliști, dar și de reprezentanții Guvernului, Romsilva, Ministerului Pădurilor și Apelor, dar și ai autorităților județene, se reîntoarce în zona unde premierul plantase frasinul pentru ca jurnaliștii, la rândul lor, să-și pună amprenta.

„Cum îl cheamă?”, întreabă Grindeanu un jurnalist, arătând spre copăcel.

„Sorin!”, a fost răspunsul dat imediat.

În discuție intervine și Marian Neacșu, după ce un alt jurnalist sugerează că ar fi vorba despre Sorin Blejnar.

„Nuuu….(Este – n.r.) Un stejar al Finanțelor românești”, spune consilierul premierului. El este contrazis imediat: „Este un frasin”.

„Atenție să nu-l călcați pe Sorin”, este atenționat premierul, în timp ce se îndrepta spre mașină pentru a pleca spre București.

Între timp, ploaia se oprise.

Cei prezenți au început să plece, fericiți că vor scăpa de noroiul de pe încălțări.

Romsilva a planificat, pentru acest an, regenerarea a peste 14.000 de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului, din care aproape 9.000 de hectare regenerări naturale și peste 5.500 de hectare artificiale, prin împăduriri.

Valoarea lucrărilor de împăduriri din această primăvară se ridică la 42,4 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase