Nature publică răspunsul Guvernului privind acuzația de plagiat și remarcă greșeli de limbă engleză

Nature publică răspunsul Guvernului privind acuzația de plagiat și remarcă greșeli de limbă engleză
Publicat: 21/06/2012, 22:39
Actualizat: 23/07/2012, 19:17

Nature a publicat un răspuns în limba engleză al Guvernului, potrivit căruia scopul acuzațiilor „false” de plagiat, din sursă anonimă, la adresa lui Ponta este să pună presiune în disputa cu președintele privind participarea la Consiliul European, revista remarcând însă greșelile de limbă engleză.

CLICK PENTRU A MĂRI

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a confirmat, pentru gandul.info și MEDIAFAX, autenticitatea documentului, fără a face alte precizări.

„Din nefericire, lipsa de informații despre dinamica politicii interne din România a determinat ca publicația să fie implicată într-o acțiune politică. Aceste acuzații nefondate apar într-un moment tensionat și obiectivul nu este decât cel de a pune presiune în dezbaterea politică internă din România. Vă informăm că, în acest moment, există o disputa legală între Guvern și președintele României referitor la cine este responsabil legal de reprezentarea țării la Consiliul European care va avea loc la finalul lunii iulie (iunie-n.r.). Intenția autorilor atacului, care nu își asumă responsabilitatea publică pentru acțiunile lor, este în principal de a deturna caracterul disputei interne privind reprezentarea României la Consiliul European într-o manieră care să fie favorabilă președintelui în exercițiu, Traian Băsescu”, se arată în scrisoarea despre care Nature afirmă că a primit-o de la Biroul de presă al Guvernului României.

Executivul amintește în document în același timp că autorii din care s-a inspirat premierul sunt menționați în bibliografia lucrării sale de doctorat.

Revista a publicat scrisoarea într-un update la știrea inițială în care Victor Ponta era acuzat de plagiat și a subliniat șapte greșeli de limbă engleză în documentul oficial. Cele mai numeroase greșeli sunt dezacordurile, dar revista a remarcat și folosirea improprie a unor termeni sau scrierea greșită a unor cuvinte.

O greșeală neremarcată însă de revistă este indicarea greșită de către Guvern a datei viitorului Consiliu European. Potrivit scrisorii Executivului, viitorul Consiliu ar avea loc „la finalul lunii iulie”, când de fapt data reuniunii este 28 iunie.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat, marți, de plagiat de revista Nature, care a susținut că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

El a declarat, marți, că va renunța la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educației, că a greșit trecând la sfârșitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, și nu în subsolul paginii. Ulterior, premierul a caracterizat Nature drept revista în care dă interviuri fostul ministru al Educației în Guvernul PDL, Daniel Funeriu, pe care de altfel l-a și acuzat de implicare în transmiterea documentelor care au stat la baza acuzațiilor la adresa sa.

Înainte de aceste acuzații, președintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunțat, măcar telefonic, înainte de ședința de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea șefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, și adăugând: „Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore!”.

Premierul Victor Ponta a transmis Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susținută în 2003, în contextul acuzațiilor lansate în ultimele zile „în spațiul public”.

Solicitarea a fost înregistrată joi și va fi transmisă spre soluționare către Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

„În cursul zilei de astăzi, 21 iunie, la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică a fost înregistrata adresa nr. 7403, prin care domnul Victor Ponta a adresat cererea de a se analiza teza de doctorat susținută în anul 2003, în contextul acuzațiilor lansate în spațiul public în ultimele zile. Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică va înainta adresa mai sus amintită spre soluționare Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNE), pentru demararea procedurilor în vigoare”, informează ANCS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
OBLIGATORIU pentru românii care au câini sau pisici. Ce trebuie să facă neapărat
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Iată ce salariu primesc angajații din marile restaurante fast-food în România
×