Neagu Djuvara: Prezența mea la Salon du Livre de la Paris nu se justifică. N-am mai scris de mult o carte

Neagu Djuvara: Prezența mea la Salon du Livre de la Paris nu se justifică. N-am mai scris de mult o carte
Publicat: 19/03/2013, 20:15
Actualizat: 30/07/2014, 10:11

„Nu văd de ce m-aș duce, pentru că nu am mai scos nicio carte pe care să o prezint acolo. Pe de altă parte, nu știu ce a fost în capul lui Patapievici (fostul președinte al Institutului Cultural Român, n.r.) să fac o întâlnire cu Jean d’Ormesson. Pentru că el a aranjat această întâlnire, care nu s-a materializat. A fost dorința lui Patapievici încă de acum un an, pe care mi-a spus-o mie și eu am luat-o de bună. A spus că a făcut un prim pas acolo la Paris, dar nu a făcut niciun pas”, a spus Neagu Djuvara pentru MEDIAFAX.

Conducerea Institutului Cultural Român – organizator al standului României la Salonul de carte de la Paris – s-a schimbat pe 11 septembrie 2012, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției, după demisia lui Horia-Roman Patapievici.

Neagu Djuvara a adăugat că, „din fericire”, nu a fost contactat de actuala conducere a Institutului Cultural Român în legătură cu prezența sa la ediția din acest an a Salonului de Carte de la Paris.

„Merg la Paris să îmi văd familia, să îmi rezolv niște chestii medicale, nu vreau neapărat să fiu constrâns din partea ICR-ului să particp la nu știu ce masă rotundă. Plec la Paris pe socoteală proprie, din motive personale și medicale. Deci nu mă duc la Târgul de Carte, pentru că nu am ce căuta”, a mai spus Neagu Djuvara pentru MEDIAFAX.

Neagu Djuvara este un alt nume confirmat că va absenta de la ediția din acest an a Salonului de Carte de la Paris, alături de cele ale lui Andrei Pleșu și Mircea Cărtărescu.

Vineri, Andrei Pleșu a confirmat pentru MEDIAFAX că nu va lua parte la ediția din acest an a Salon du Livre și a subliniat că a informat conducerea ICR în legătură cu decizia sa încă din urmă cu două luni.

„Drumurile în străinătate și călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunțat încă de acum două luni că nu particip”, a spus Andrei Pleșu pentru MEDIAFAX.

Referitor la faptul că ICR nu a actualizat programul autorilor români la Salonul de carte de la Paris și că numele său apare încă în acest document, Andrei Pleșu a apreciat că este vorba despre „un fals”. „De multă vreme am zis că nu merg și, de altfel, nu sunt singurul care a anunțat că nu merge”.

„64 de autori invitați… e o aberație. O gândire stahanovistă”, a mai spus Andrei Pleșu pentru MEDIAFAX.

Totodată, Mircea Cărtărescu a anunțat că a decis să nu participe la Salon du Livre, fără a anunța oficial conducerea ICR, informația fiind confirmată pentru MEDIAFAX de soția acestuia. Potrivit acesteia, scriitorul va prezenta public motivele deciziei sale în cursul acestei săptămâni.

De asemenea, marți, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărți și literatura română, care este invitat de onoare al salonului.

„Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez și dintr-o obligație firească față de editorul meu din Franța, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanțat de el însuși, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărți și literatura română care este invitat de onoare al salonului”, spune Ana Blandiana.

Aceasta spune că invitația de a participa la Salon du Livre este onorantă. „Este o invitație onorantă, perfectată în urmă cu câțiva ani și pe care, în calitatea mea de scriitor român, mi se pare firesc să o onorez”, mai spune Ana Blandiana.

Un alt nume vehiculat că ar fi refuzat să participe la Salonul de Carte de la Paris este cel al scriitorului Gabriel Liiceanu. Până la ora difuzării acestei știri, Liiceanu nu a putut fi contactat.

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaționale, se va desfășura în perioada 22 – 25 martie. România este țară invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului de Carte de la Paris.

Salonul Internațional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediție. Salon du Livre reunește în fiecare an peste 1.000 de expozanți din 40 de țări, 30.000 de profesioniști ai pieței editoriale internaționale și peste 2.000 de autori din toată lumea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete