NEGOCIERI. Iohannis, după reuniunea Consiliului European: „Este evident că România are nevoie de bani europeni pentru a ajunge din urmă media țărilor din Uniunea Europeană”

NEGOCIERI. Iohannis, după reuniunea Consiliului European: „Este evident că România are nevoie de bani europeni pentru a ajunge din urmă media țărilor din Uniunea Europeană”
Președintele Klaus Iohannis, prin videoconferință, la reuniunea Consiliului European din 19 iunie / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 19/06/2020, 15:20
Actualizat: 06/04/2021, 20:59

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, după ce a participat, prin videoconferință, la reuniunea Consiliului European. În cadrul întâlnirii online, șefii de stat și de guvern au discutat despre pachetul de măsuri de relansare economică și relația cu Regatul Unit a Marii Britanii.

Președintele României a susținut vineri o declarație de presă după reuniunea Consiliului European:

„Evident că cele mai importante două teme pe care le-am discutat au fost bugetul multianual pentru perioada 2020 – 2027 și fondul de revenire, de recuperare economică.

Avem câteva vești foarte bune, în sensul că ne-am înțeles să discutăm în continuare bugetul multianual și fondul de recuperare la pachet, să le îmbinăm, pe de altă parte s-a văzut azi în videoconferință că încă este nevoie de destul de multe discuții pentru a pune toate lucrurile la punct.

Încă nu toată lumea este lămurită cum trebuie abordată suma finală pentru fondul de recuperare și, de asemenea, trebuie să mai discutăm anumite condiții în care se pot acorda aceste sume.

Ceea ce însă important pentru noi: în actualul exercițiu bugetar, România a primit, a avut dreptul la 44 de miliarde de euro. Eu și împreună cu mine întreaga echipă a României ne luptăm ca să obținem o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar și, de asemenea, ne luptăm ca să obținem condiții de implementare favorabile pentru România.

Asta înseamnă bani pentru dezvoltare economică, pentru mediul de sănătate, pentru autostrăzi și pentru căi ferate, pentru apă și canalizare, pentru educație, pentru energie regenerabilă și multe alte lucruri.

Cred că este evident că România are nevoie de bani europeni pentru a ajunge din urmă media țărilor din Uniunea Europeană. Aceasta este embiția noastră și în continuare ne vom întâlni într-un format fizic în Consiliul European, probabil la mijlocul lunii iulie, când voi continua să mă implic pentru a obține cât mai mult pentru România”.

Șeful statului a paticipat vineri, începând cu ora 11:00, la reuniunea Consiliului European, care se desfășoară în format de videoconferință. În cadrul reuniunii, vor fi abordate Planul de relansare economică și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit propuse recent de către Comisia Europeană, procesul de negociere a relațiilor viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, precum și subiecte de politică externă, potrivit unui comuniat al Administrației Prezidențiale.

„Șefii de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii vor avea discuții aprofundate cu privire la elementele incluse în pachetul de măsuri de relansare economică propus de către Comisia Europeană (Next Generation EU), prezentând poziționările cu privire la aspectele de interes prioritar pentru statele membre. Ulterior acestei reuniuni, Președintele Consiliului European, domnul Charles Michel, va prezenta varianta revizuită a pachetului de negociere pentru viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și pentru Planul de relansare economică”, se arată în comunicatul Administrației Preziodențiale.

De altfel, în vederea pregătirii acestei reuniuni, Klaus Iohannis a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, discuție ce a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit și Planul de redresare economică al CE.

Președintele susține asigurarea unui acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre

Conform Administrației Prezidențiale, preşedintele României va menționa în cadrul reuniunii de vineri că propunerile Comisiei Europene reprezintă o bună bază de pornire în negocieri, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanțiale din perioada post-criză COVID-19.

„Șeful statului va sublinia faptul că toate statele membre au nevoie de sprijin financiar în acest proces de recuperare economică, chiar dacă într-o măsură diferită, în condițiile în care instrumentele și mecanismele naționale se dovedesc insuficiente într-un astfel de context. Astfel, asigurarea unui acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre este esențială pentru a permite acestora să diminueze daunele produse de criză”, a anunțat Administrația Prezidențială.

În plus, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul României pentru avansarea negocierilor în vederea obținerii, cât mai curând posibil, a unui acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii, subliniind că viitorul buget ar trebui să fie substanțial, echilibrat și capabil să răspundă preocupărilor statelor membre.

Potrivit Adminstației Prezidențiale, membrii Consiliului European vor discuta și despre pașii de urmat în cadrul negocierii relațiilor viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii, având în vedere faptul că progresele obținute până în prezent în procesul de negociere sunt limitate, existând un număr de domenii în care se mențin divergențe importante între cele două părți.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?