Nicușor Constantinescu a fost REȚINUT

Nicușor Constantinescu a fost REȚINUT
Publicat: 19/02/2015, 17:32
Actualizat: 19/02/2015, 19:45

Nicușor Constantinescu a fost reținut după ce a fost scos în jurul orei 15.30 de mascați și dus la sediul DNA.

Înainte de a fi urcat în mașina anchetatorilor pentru a fi dus la audieri la DNA Constanța, Nicușor Constantinescu a spus că probabil va fi reținut și că s-a pregătit, având la el o geantă cu lucruri personale, între care pamperși și periuță de dinți.

„E o continuare a hărțuirii mele politice, a domnului primar Mazăre și a prietenului meu Sorin Strutinsky. Sunt acuzat că am semnat niște contracte cu televiziunea Soti și cu ziarul Telegraf, fapt pentru care și domnul Mazăre a fost cercetat și a primit neînceperea urmăririi penale de la domnul procuror de la DNA București, acum doi ani, pentru aceleași acuzații. Sunt acuzat de abuz în serviciu, presupun, conflict de interese și alte chestiuni. Am un mandat de aducere la DNA Constanța, unde mă voi duce. Vom vedea ce se întâmplă. Probabil că voi fi reținut, mi-am luat bagajele la mine, sunt pregătit, am pamperșii la mine, am periuță de dinți și ne vedem la Tribunal mâine, probabil”, a declarat Nicușor Constantinescu.

Procurorii DNA Constanța au făcut percheziții, joi, timp de aproximativ șapte ore, la sediul Consiliului Județean Constanța, precum și la sediile mai multor firme, între care SC Aqualand SA și Hotel Cupidon din Eforie Nord.

DNA preciza că în acest caz se fac cercetări privind infracțiuni electorale și de serviciu, faptele de corupție și cele asimilate acestora fiind comise în perioada 2009-2013

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Astfel, în anul 2012 președintele CJ Constanța a acceptat și decontat, cu știință, o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire executate de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost plătită ilegal suma totală de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai notează că în anul 2012 Consiliul Județean Constanța a făcut plăți nelegale pentru servicii de publicitate în valoare de peste două milioane de lei către SC Combat Press SRL Constanța și SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informațiile de interes public și transparența decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu ca informații de interes public, conform Legii nr. 544/2001 și Legii nr. 52/2003.

Conform surselor citate, tot în anul 2012, pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreținere la drumurile județene și pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene și lucrări de împădurire, CJ Constanța a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentând organizare de șantier, fără existența documentelor justificative, faptă care a dus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodată, Nicușor Constantinescu este suspectat de către procurorii DNA de conflict de interese, după ce în 20 noiembrie 2009 CJ Constanța a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoană aflată în relații comerciale cu el. În baza acestui contract, CJ Constanța a făcut plăți în mai multe rânduri, începând cu anul 2010 și până în martie 2014, valoarea totală a sumelor plătite depășind 9,6 milioane de lei.

Documentele anchetatorilor mai arată că Nicușor Constantinescu ar fi fost în conflict de interese și în iunie 2011, după ce a încheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestări servicii, în baza căruia ar fi fost făcute plăți de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun că CJ Constanța ar fi încheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, în anii 2013 și 2014, și ar fi făcut plăți, în baza acestora, în valoare de peste 500.000 de lei.

De asemenea, anchetatorii consideră că Nicușor Constantinescu s-a aflat în conflict de interese și prin încheierea unui contract de prestări servicii, în februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, și ar fi făcut plăți în mai multe rânduri, în anii 2013 și 2014, în cuantum total de peste 63.700 de lei.

În acest dosar, este vizat și Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în Consiliul Județean Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicușor Constantinescu să facă plăți ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociații.

De asemenea, în același dosar este vizată și Gina Hortolomei Moscu, administrator și asociat la mai multe societăți, ea fiind suspectată de abuz în serviciu.

Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale.

Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe.

Nicușor Constantinescu nu și-a mai putut exercita prerogativele de președinte al CJ Constanța din luna aprilie a anului trecut, când a plecat în SUA să se opereze de cancer. Pentru că nu s-a întors atunci când convenise cu procurorii DNA că se va întoarce în țară, anchetatorii au cerut arestarea sa preventivă. La începutul lunii august 2014, Curtea de Apel București a decis să mențină decizia luată de Tribunalul București privind arestarea sa preventivă.

După această decizie, Nicușor Constantinescu a fost suspendat din funcție printr-un ordin al prefectului de Constanța, iar atribuțiile sale au fost preluate de vicepreședintele CJ Cristinel Dragomir.

La începutul lunii septembrie 2014, Constantinescu a fost arestat preventiv și în dosarul Centrului Militar Zonal, decizia fiind luată de Tribunalul Constanța. El a revenit în țară la începutul lunii noiembrie, fiind reținut de autoritățile din Turcia după ce Ministerul Justiției a transmis documentele necesare pentru aducerea lui în țară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat.

Constantinescu a revenit în țară în 6 noiembrie, iar în aceeași zi Tribunalul București a confirmat mandatul de arestare emis pe numele său. A doua zi, și magistrații Tribunalului Constanța au confirmat mandatul de arestare pe numele său, în dosarul în care acesta este judecat pentru că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța. Ulterior, măsura arestării a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.

Nicușor Constantinescu se află la cel de-al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Constanța, câștigând alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la sută din voturi. De asemenea, el este prim-vicepreședinte al organizației județene Constanța a PSD, al cărei președinte este Radu Mazăre.

Constantinescu, în vârstă de 48 de ani, a intrat în politică în 2000, când a candidat pentru funcția de consilier local, fiind în echipă cu Radu Mazăre, care avea să căștige Primăria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?