• Publicat:
Știri

NOBEL 2015. Cercetătorii Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au primit premiul Nobel pentru fizică

NOBEL 2015. Cercetătorii Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au primit premiul Nobel pentru fizică
Cercetătorii Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au fost recompensați, marți, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2015, informează site-ul oficial al acestor distincții prestigioase.

Cercetătorii japonez Takaaki Kajita și canadian Arthur B. McDonald au primit premiul Nobel pentru fizică pentru contribuțiile lor semnificative în ceea ce privește experimentele care au demonstrat că particulele neutrino își modifică identitățile, metamorfoză care implică faptul că acestea au masă.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică le-a fost atribuit cercetătorilor japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și Shuji Nakamura, pentru „inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice și economice”, potrivit motivației Academiei suedeze.

Sezonul Nobel a debutat luni, când cercetătorii William C. Campbell, Satoshi ÅŒmura și Youyou Tu au fost recompensați cu premiul pentru medicină pe 2015. William C. Campbell (Irlanda) și Satoshi ÅŒmura (Japonia) au primit acest prestigios premiu pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecțiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Sezonul Nobel 2015 va continua, miercuri, cu premiul pentru chimie.

Joi, va fi anunțat câștigătorul premiului Nobel pentru literatură.

Câștigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel – va fi anunțat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Laureații vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie.

Laureații își vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

Tags:
Inchide