NOI STENOGRAME în cazul Bercea Mondial. Dicționar de personaje: cine sunt Băsică și Felix în Clanul Bercea – INFOGRAFIC GÂNDUL

NOI STENOGRAME în cazul Bercea Mondial. Dicționar de personaje: cine sunt Băsică și Felix în Clanul Bercea - INFOGRAFIC GÂNDUL
Publicat: 14/07/2014, 11:17
Actualizat: 07/08/2015, 04:18

Cu două săptămâni înainte de a fi arestat preventiv, fratele președintelui, Mircea Băsescu, și-a trimis partenerul de afaceri, pe Marian Căpățână, cu 20.000 de euro la familia lui Sandu Anghel (cunoscut ca „Bercea Mondial”) pentru a-i determina pe copiii acestuia să nu le predea procurorilor înregistrările care îl compromiteau. Printre argumentele cu care Marian Căpățână a încercat să o convingă pe Izaura Anghel s-a numărat inclusiv puterea președintelui Traian Băsescu: „Oamenii ăștia acum stau de vorbă cu tine, cu mine. Peste o oră stau cu președintele Poloniei, cu… Păi tu te pui cu ăștia, mă? Mânca-v-aș gura voastră!”.

Discuția, care a avut loc după arestarea lui Marius Constantin, partenerul Izaurei Anghel, dar înainte de denunț, așadar între 31 mai și 6 iunie 2014, a fost înregistrată de aceasta, fiind depusă la dosar la finalul săptămânii trecute. Fragmente din acest film au fost difuzate duminică seara de Antena 3.

Imaginile prezentate includ frânturi ale mai multor discuții în care pe de o parte Marian Căpățână se arată dispus să jure „la biserică” pentru faptul că nu a păstrat „niciun leu” din suma de 600.000 de euro pe care a luat-o de la Florin Anghel „ca să îl scape pe Bercea”, sugerând că toți banii au ajuns la Mircea Băsescu, pe de altă parte încearcă să îi înduplece să nu meargă la Parchet, pentru a evita scandalul. „Am intrat într-un rahat toți! E foarte greu să mă mai spăl. E rău de voi, ca familie, e rău de mine, e rău de el. Mi-a spus că e bine să nu se dea nicio filmare”, se prezintă el ca emisar al fratelui președintelui.

Pentru a înțelege contextul în care apar amenințările din stenogramele reproduse mai jos, citiți, într-un infografic Gândul, rețeaua relațiilor din jurul lui Bercea Mondial și locul lui Mircea Băsescu între oamenii acestuia.

Tribunalul București judecă marți, pe 15 iulie, cererea lui Mircea Băsescu de revocare a arestului preventiv.

Teama de Băsescu, element de negociere. „Păi tu te pui cu ăștia, mă? Mânca-v-aș gura voastră!”

Noua înregistrare îl surprinde pe Marian Căpățână în casa familiei Anghel, ca trimis al lui Mircea Băsescu. După ce flagrantul în care Izaura Anghel luase 10.000 de euro marcați de procurori, Căpățână vine cu 20.000 de euro și dă de înțeles că sunt de la Mircea Băsescu. „Crezi că aveam eu?”, răspunde el, întrebat de unde sunt banii. „Păi de unde are? Că a zis că nu avea bani”, îl chestionează Izaura Anghel, cea care în urmă cu câteva zile, pe 29 mai, îi făcea lui Mircea Băsescu un plan de rambursare a sumei de 280.000 de euro fie prin vânzarea casei din Constanța, fie printr-un împrumut de la fratele său.

Marian Căpățână venise cu un mesaj: „să terminăm circul”

Izaura Anghel: De ce, mă, să vorbească cu el? Păi n-auzi că l-a trimis Mircea la noi să ne zică să terminăm cu bâlciul ăsta? Așa ți-a spus, mă?

Marian Căpățână: Îhî

I.A.: Și tu ce i-ai spus?

M.C.: Nu i-am spus nimic. I-am spus că mă duc.

I.A.: „Băi, cum pot eu să mă duc la țiganii ăia dacă tu le-ai distrus familia”, îi ziceai. Mariane, eram pe burtă jos și cerea DNA-ul filmările de la mine. Așa mi-a zis, să termin cu circul ăsta! Păi ce circ, măi, omule? Păi ce, banii sunt la tine, pușcăria e la tine?!

M.C.: Mi-a zis să terminăm cu circul ăsta… Păi cum să terminăm cu circul ăsta când ăla stă nevinovat în pușcărie?

Argumentele sale sunt din cele mai diverse:

Marian Căpățână: Oamenii ăștia acum stau de vorbă cu tine, cu mine. Peste o oră stau cu președintele Poloniei, cu… Păi tu te pui cu ăștia, mă? Mânca-v-aș gura voastră! Ce să le faci? N-ai ce să le faci! Că vrei să-ți spun ceva? Îi mai dădeam lui bani? Nu-i mai dădeam…

Izaura Anghel: Lui Mircea de ce nu i-ai cerut bani?

M.C.: Nu-i cer. Dacă-mi dă ei, de bunăvoie, îmi dă. Dacă nu, nu.

I.A.: Zi data.

M.C.: Pune cât vrei să se termine cu toate prostiile astea.

I.A.: Păi, măi, Mariane…

M.C.: Măi, omule, ascultă-mă ce-ți spun. Pierdeți! Dintr-un război nu câștigă nimeni. Câștigi… Nu câștigă nimeni nimic. Nici eu, nici voi, nici el. Râde lumea de noi.

Martor: Păi, băi, frate, dacă începe un război apoi chiar râde lumea de noi. Spune-i să-i dea drumul și apoi nu mai avem nicio treabă cu el!

M.C.: Trebuie să găsim o metodă să terminăm cu tot circul ăsta!

I.A.: Păi cum, băi? Spune-mi tu mie ce metodă să găsesc!

Căpățână: „Eu nu am luat niciun leu!” Unde au ajuns banii lui Bercea

Fiica lui Bercea Mondial profită de faptul că discuția era înregistrată de una dintre rudele sale și încearcă încă o dată să obțină clar de la Marian Căpățână beneficiarul final al banilor dați pentru eliberarea lui Sandu Anghel încă din 2011. Tot ceea ce reușește este însă să-l derermine pe Căpățână să jure „la biserică” pentru faptul că nu a rămas, personal, cu „niciun leu”.

Izaura Anghel: Băi, Mariane, banii ăștia nu i-a luat nimeni decât tu. Banii ăștia tu i-ai luat. Eu cred că omul ăsta nu a luat niciun ban.

Marian Căpățână: Băi, ce dracu, mă!

I.A.: Băi, Mariane, el, dacă lua banii ăștia, nu ne făcea nouă treaba asta… Eu am stat și m-am gândit. Dacă ajungeau banii ăștia, 600.000 de euro la el, el nu ne făcea așa ceva. De ce, Mariane, nu l-ai filmat când i-ai dat?

M.C.: Mă duc la biserică și jur!

I.A.: Ce juri?

M.C.: Că nu am luat niciun leu.

I.A.: Și cine a luat? El?

Martor: N-ai luat niciun ban tu…

M.C.: Niciun leu!

I.A.: Toți banii au ajuns la el?

I.A.: Să vorbești cu fii-sa, cu cine să vorbești?

M.C.: Păi ce să vorbesc?

Martor: Dacă depui filmările ăstea pe care le ai scapi și tu și bărbată-sum și frate-su. Dacă nu le depui rămâneți pe șantaj.

I.A.: Avem de la 1 an la 5 ani. Suntem toți în pușcărie.

M.C.: Și eu ce să mai zic? Îți dai seama că mi-e greu să zic ceva.

I.A.: De ce ți-e greu?

M.C.: Păi nu știu. Nu pot să…

I.A.: Îl ferește frate-su?

M.C: Ei, îl ferește…

I.A.: Da? Zi-ne, Mariane, măcar să nu mai spunem…

M.C.: Urâtă situație, urâtă…

I.A.: Pentru voi? Nea Mircea mie mi-a distrus familia. Tu nu vezi ce a mai rămas? Am rămas singuri pe-aici! Se gândește că noi nu suntem români. Noi nu suntem români, măi! Mai bine de nu prefer să mor și să accept faptele lui Mircea… Știi când începe balamucul mare? Când oi depune filmările și văd că DNA-ul nu ia în considerație și nu îi dă drumul. Atunci începe dezastrul! Să moară fata mea de nu ajungem și la Obama! Și la Obama! Am dat banii mei din mână și ne-ai băgat la pușcărie, mânca-ți-aș? Nu-i așa, măi, Mariane? Am dat banii mei din mână și ne-ai băgat la pușcărie! Sunt de acord cu tine, nu? Nu îmi dai banii, dar nu ne băga la pușcărie mânca-ți-aș sufletul! Auzi! Și cu banii dați și în pășcărie, nu?

Plânuind să ducă înregistrările procurorilor, așa cum s-a întâmplat de altfel pe 6 iunie 2014, familia Anghel aduce în discuție și numele președintelui Traian Băsescu.

Martor: Băi, frate, când Băsică v-a dat banii ăștia voi unde i-ați dus? Eu am văzut pe filmare că ai zis că i-ai dus la Traian.

Izaura Anghel: Păi unde să-i ducă? I-a luat la București, nu? Mariane, i-ai luat, nu? Unde sunt banii lui tata?

Marian Căpățână: Nu știu.

I.A.: Traian a luat banii ăștia?

M.C.: Nu cred.

I.A.: Nu crezi sau nu știi?

M.C.: Nu știu. De unde să știu?

I.A.: Și ai mâncat 2 milioane de euro într-un an? I-ai dat la el sau i-ai luat tu? Ai spus că la București ai dat banii.

Fiica lui Bercea: Să spui adevărul. Să spui „Da, domne, le-am luat 600.000 de euro să îl scăpăm pe Bercea!”

Izaura Anghel refuză propunerea lui Marian Căpățână, dar îi sugerează acestuia ca, atunci când va fi audiat să spună adevărul. Voalat, îl avertizează totodată că pedeapsa lui Sandu Anghel a fost în mare parte executată, Bercea Mondial urmând să fie liber peste un an.

Izaura Anghel: Așa ți-am zis eu ție? Să nu dai nicio declarație? Păi și tu crezi? Își bate joc de tine… N-ai văzut tu, Mariane, să fie parte vătămată Mircea Băsescu? L-a arestat pe bărbată-meu degeaba, mă, de pomană. Uite așa o să-l aresteze și pe Mircea când om duce filmările noi. Că există și pentru ei legi.

Marian Căpățână: Ce vrei să spun?

I.A.: Să spui „Da, domne, le-am luat 600.000 de euro să îl scăpăm pe Bercea!”

M.C.: Eu sunt la mijloc, nu? Mă dau, unde mă dau…

I.A.: Mariane, să spui adevărul. Dacă spui adevărul, poate iei pedeapsă mai mică. Iar dacă încerci să minți, cu Justiția e rău. Știi cât mai are Bercea de executat? Un an și șase luni, atât mai are de executat. La anul, pe timpul ăsta e afară!

M.C.: Și unde să mă duc? Să mă duc la Constanța? Mie mi-e frică să mă duc.

I.A.: El ne-a chemat pe noi la el.

M.C.: Eu știu.

I.A.: Și eu ce i-am zis? „Nașule, vin, dar dacă vin, un drum la Constanța îmi mănâncă 20 de milioane”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația