NOI STENOGRAME în cazul Bercea Mondial. Dicționar de personaje: cine sunt Băsică și Felix în Clanul Bercea – INFOGRAFIC GÂNDUL

Redactor:
Anca Simina
NOI STENOGRAME în cazul Bercea Mondial. Dicționar de personaje: cine sunt Băsică și Felix în Clanul Bercea – INFOGRAFIC GÂNDUL
BREAKING NEWS

Cu două săptămâni înainte de a fi arestat preventiv, fratele președintelui, Mircea Băsescu, și-a trimis partenerul de afaceri, pe Marian Căpățână, cu 20.000 de euro la familia lui Sandu Anghel (cunoscut ca „Bercea Mondial”) pentru a-i determina pe copiii acestuia să nu le predea procurorilor înregistrările care îl compromiteau. Printre argumentele cu care Marian Căpățână a încercat să o convingă pe Izaura Anghel s-a numărat inclusiv puterea președintelui Traian Băsescu: „Oamenii ăștia acum stau de vorbă cu tine, cu mine. Peste o oră stau cu președintele Poloniei, cu… Păi tu te pui cu ăștia, mă? Mânca-v-aș gura voastră!”.

Discuția, care a avut loc după arestarea lui Marius Constantin, partenerul Izaurei Anghel, dar înainte de denunț, așadar între 31 mai și 6 iunie 2014, a fost înregistrată de aceasta, fiind depusă la dosar la finalul săptămânii trecute. Fragmente din acest film au fost difuzate duminică seara de Antena 3.

Imaginile prezentate includ frânturi ale mai multor discuții în care pe de o parte Marian Căpățână se arată dispus să jure „la biserică” pentru faptul că nu a păstrat „niciun leu” din suma de 600.000 de euro pe care a luat-o de la Florin Anghel „ca să îl scape pe Bercea”, sugerând că toți banii au ajuns la Mircea Băsescu, pe de altă parte încearcă să îi înduplece să nu meargă la Parchet, pentru a evita scandalul. „Am intrat într-un rahat toți! E foarte greu să mă mai spăl. E rău de voi, ca familie, e rău de mine, e rău de el. Mi-a spus că e bine să nu se dea nicio filmare”, se prezintă el ca emisar al fratelui președintelui.

Pentru a înțelege contextul în care apar amenințările din stenogramele reproduse mai jos, citiți, într-un infografic Gândul, rețeaua relațiilor din jurul lui Bercea Mondial și locul lui Mircea Băsescu între oamenii acestuia.


 

Tribunalul București judecă marți, pe 15 iulie, cererea lui Mircea Băsescu de revocare a arestului preventiv.

Teama de Băsescu, element de negociere. „Păi tu te pui cu ăștia, mă? Mânca-v-aș gura voastră!”

Noua înregistrare îl surprinde pe Marian Căpățână în casa familiei Anghel, ca trimis al lui Mircea Băsescu. După ce flagrantul în care Izaura Anghel luase 10.000 de euro marcați de procurori, Căpățână vine cu 20.000 de euro și dă de înțeles că sunt de la Mircea Băsescu. „Crezi că aveam eu?”, răspunde el, întrebat de unde sunt banii. „Păi de unde are? Că a zis că nu avea bani”, îl chestionează Izaura Anghel, cea care în urmă cu câteva zile, pe 29 mai, îi făcea lui Mircea Băsescu un plan de rambursare a sumei de 280.000 de euro fie prin vânzarea casei din Constanța, fie printr-un împrumut de la fratele său.

Marian Căpățână venise cu un mesaj: „să terminăm circul”

Izaura Anghel: De ce, mă, să vorbească cu el? Păi n-auzi că l-a trimis Mircea la noi să ne zică să terminăm cu bâlciul ăsta? Așa ți-a spus, mă?

Marian Căpățână: Îhî

I.A.: Și tu ce i-ai spus?

M.C.: Nu i-am spus nimic. I-am spus că mă duc.

I.A.: „Băi, cum pot eu să mă duc la țiganii ăia dacă tu le-ai distrus familia”, îi ziceai. Mariane, eram pe burtă jos și cerea DNA-ul filmările de la mine. Așa mi-a zis, să termin cu circul ăsta! Păi ce circ, măi, omule? Păi ce, banii sunt la tine, pușcăria e la tine?!

M.C.: Mi-a zis să terminăm cu circul ăsta… Păi cum să terminăm cu circul ăsta când ăla stă nevinovat în pușcărie?

Argumentele sale sunt din cele mai diverse:

Marian Căpățână: Oamenii ăștia acum stau de vorbă cu tine, cu mine. Peste o oră stau cu președintele Poloniei, cu… Păi tu te pui cu ăștia, mă? Mânca-v-aș gura voastră! Ce să le faci? N-ai ce să le faci! Că vrei să-ți spun ceva? Îi mai dădeam lui bani? Nu-i mai dădeam…

Izaura Anghel: Lui Mircea de ce nu i-ai cerut bani?

M.C.: Nu-i cer. Dacă-mi dă ei, de bunăvoie, îmi dă. Dacă nu, nu.

I.A.: Zi data.

M.C.: Pune cât vrei să se termine cu toate prostiile astea.

I.A.: Păi, măi, Mariane…

M.C.: Măi, omule, ascultă-mă ce-ți spun. Pierdeți! Dintr-un război nu câștigă nimeni. Câștigi… Nu câștigă nimeni nimic. Nici eu, nici voi, nici el. Râde lumea de noi.

Martor: Păi, băi, frate, dacă începe un război apoi chiar râde lumea de noi. Spune-i să-i dea drumul și apoi nu mai avem nicio treabă cu el!

M.C.: Trebuie să găsim o metodă să terminăm cu tot circul ăsta!

I.A.: Păi cum, băi? Spune-mi tu mie ce metodă să găsesc!

Căpățână: „Eu nu am luat niciun leu!” Unde au ajuns banii lui Bercea

Fiica lui Bercea Mondial profită de faptul că discuția era înregistrată de una dintre rudele sale și încearcă încă o dată să obțină clar de la Marian Căpățână beneficiarul final al banilor dați pentru eliberarea lui Sandu Anghel încă din 2011.  Tot ceea ce reușește este însă să-l derermine pe Căpățână să jure „la biserică” pentru faptul că nu a rămas, personal, cu „niciun leu”.

Izaura Anghel: Băi, Mariane, banii ăștia nu i-a luat nimeni decât tu. Banii ăștia tu i-ai luat. Eu cred că omul ăsta nu a luat niciun ban.

Marian Căpățână: Băi, ce dracu, mă!

I.A.: Băi, Mariane, el, dacă lua banii ăștia, nu ne făcea nouă treaba asta… Eu am stat și m-am gândit. Dacă ajungeau banii ăștia, 600.000 de euro la el, el nu ne făcea așa ceva. De ce, Mariane, nu l-ai filmat când i-ai dat?

M.C.: Mă duc la biserică și jur!

I.A.: Ce juri?

M.C.: Că nu am luat niciun leu.

I.A.: Și cine a luat? El?

Martor: N-ai luat niciun ban tu…

M.C.: Niciun leu!

I.A.: Toți banii au ajuns la el?

I.A.: Să vorbești cu fii-sa, cu cine să vorbești?

M.C.: Păi ce să vorbesc?

Martor: Dacă depui filmările ăstea pe care le ai scapi și tu și bărbată-sum și frate-su. Dacă nu le depui rămâneți pe șantaj.

I.A.: Avem de la 1 an la 5 ani. Suntem toți în pușcărie.

M.C.: Și eu ce să mai zic? Îți dai seama că mi-e greu să zic ceva.

I.A.: De ce ți-e greu?

M.C.: Păi nu știu. Nu pot să…

I.A.: Îl ferește frate-su?

M.C: Ei, îl ferește…

I.A.: Da? Zi-ne, Mariane, măcar să nu mai spunem…

M.C.: Urâtă situație, urâtă…

I.A.: Pentru voi? Nea Mircea mie mi-a distrus familia. Tu nu vezi ce a mai rămas? Am rămas singuri pe-aici! Se gândește că noi nu suntem români. Noi nu suntem români, măi! Mai bine de nu prefer să mor și să accept faptele lui Mircea… Știi când începe balamucul mare? Când oi depune filmările și văd că DNA-ul nu ia în considerație și nu îi dă drumul. Atunci începe dezastrul! Să moară fata mea de nu ajungem și la Obama! Și la Obama! Am dat banii mei din mână și ne-ai băgat la pușcărie, mânca-ți-aș? Nu-i așa, măi, Mariane? Am dat banii mei din mână și ne-ai băgat la pușcărie! Sunt de acord cu tine, nu? Nu îmi dai banii, dar nu ne băga la pușcărie mânca-ți-aș sufletul! Auzi! Și cu banii dați și în pășcărie, nu?

Plânuind să ducă înregistrările procurorilor, așa cum s-a întâmplat de altfel pe 6 iunie 2014, familia Anghel aduce în discuție și numele președintelui Traian Băsescu.

Martor: Băi, frate, când Băsică v-a dat banii ăștia voi unde i-ați dus? Eu am văzut pe filmare că ai zis că i-ai dus la Traian.

Izaura Anghel: Păi unde să-i ducă? I-a luat la București, nu? Mariane, i-ai luat, nu? Unde sunt banii lui tata?

Marian Căpățână: Nu știu.

I.A.: Traian  a luat banii ăștia?

M.C.: Nu cred.

I.A.: Nu crezi sau nu știi?

M.C.: Nu știu. De unde să știu?

I.A.: Și ai mâncat 2 milioane de euro într-un an? I-ai dat la el sau i-ai luat tu? Ai spus că la București ai dat banii.

Fiica lui Bercea: Să spui adevărul. Să spui „Da, domne, le-am luat 600.000 de euro să îl scăpăm pe Bercea!”

Izaura Anghel refuză propunerea lui Marian Căpățână, dar îi sugerează acestuia ca, atunci când va fi audiat să spună adevărul. Voalat, îl avertizează totodată că pedeapsa lui Sandu Anghel a fost în mare parte executată, Bercea Mondial urmând să fie liber peste un an.

Izaura Anghel: Așa ți-am zis eu ție? Să nu dai nicio declarație? Păi și tu crezi? Își bate joc de tine… N-ai văzut tu, Mariane, să fie parte vătămată Mircea Băsescu? L-a arestat pe bărbată-meu degeaba, mă, de pomană. Uite așa o să-l aresteze și pe Mircea când om duce filmările noi. Că există și pentru ei legi.

Marian Căpățână: Ce vrei să spun?

I.A.: Să spui „Da, domne, le-am luat 600.000 de euro să îl scăpăm pe Bercea!”

M.C.: Eu sunt la mijloc, nu? Mă dau, unde mă dau…

I.A.: Mariane, să spui adevărul. Dacă spui adevărul, poate iei pedeapsă mai mică. Iar dacă încerci să minți, cu Justiția e rău. Știi cât mai are Bercea de executat? Un an și șase luni, atât mai are de executat. La anul, pe timpul ăsta e afară!

M.C.: Și unde să mă duc? Să mă duc la Constanța? Mie mi-e frică să mă duc.

I.A.: El ne-a chemat pe noi la el.

M.C.: Eu știu.

I.A.: Și eu ce i-am zis? „Nașule, vin, dar dacă vin, un drum la Constanța îmi mănâncă 20 de milioane”

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide