Noul om al lui Victor Ponta în conducerea TVR apare în dosarul Duicu. STENOGRAME

Noul om al lui Victor Ponta în conducerea TVR apare în dosarul Duicu. STENOGRAME
Publicat: 19/09/2014, 18:51
Actualizat: 03/02/2019, 12:28

Corneliu Calotă și Adrian Ștefan Bădescu au fost numiți membru titular, respectiv membru supleant din partea Guvernului în CA al TVR, pe 1 aprilie, printr-o hotărâre a Parlamentului. Bădescu își preia automat postul în CA în momentul demisiei lui Calotă.

Potrivit Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea TVR, locul devenit vacant în CA se ocupă de către supleantul titularului. În cazul în care nici supleantul nu ocupă locul vacant, Guvernul va face o propunere de înlocuire, care urmează să fie supusă votului Parlamentului, în condițiile în care s-a făcut numirea inițială.

Calotă și Bădescu sunt consilieri în cadrul cancelariei primului-ministru, iar Calotă exercită și atribuțiile de purtător de cuvânt al Guvernului, potrivit unei Decizii a premierului publicată pe 4 septembrie în Monitorul Oficial.

Numele lui Adrian Ștefan Bădescu apare în dosarul lui Adrian Duicu, fost președinte al CJ Mehedinți. Acesta a fost interceptat de procurori în timp ce era contactat telefonic de Duicu, care i-a solicitat să-i transmită șefului Cancelariei primului-ministru ca acesta să-i ducă premierului Victor Ponta CV-ul Elisabetei Ponea, soția șefului Poliției Mehedinți.

„La data de 8 iulie 2013 inculpatul Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe numitul Bădescu Adrian-Ștefan (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru și președinte al TSD Mehedinți) căruia i-a spus să-i transmită numitului Stoica Vlad (șef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Ponea Elisabeta. În cadrul discuției inculpatul Duicu Ioan-Adrian a convenit cu numitul Bădescu Adrian-Ștefan ca acesta să-i spună numitului Stoica Vlad că primii doi s-ar fi întâlnit și că nu au discutat aceste aspecte «sensibile» la telefon”, se arată în referatul procurorilor.

Premierul Victor Ponta a anunțat, vineri, că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a fost retras din CA al televiziunii publice și își va depune demisia. Victor Ponta a adăugat că speră ca, astfel, „verticalitatea și competența proverbiale” ale directorului TVR, Stelian Tănase, să aibă succes.

Anunțul lui Victor Ponta a venit după ce Stelian Tănase a afirmat, într-un interviu pentru Gândul, că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, este în incompatibilitate, fiind, în același timp, și reprezentantul Executivului în CA al televiziunii publice, unde este omul cel mai puternic.

Totodată, și Radu Carp, membru în CA al TVR, a criticat, într-o declarație acordată MEDIAFAX, în 12 septembrie, dubla calitate a lui Corneliu Calotă, de membru în CA al TVR și de purtător de cuvânt al Guvernului. Atunci, Radu Carp a declarat că, pe lângă incompatibilitatea legală, Calotă se află și într-o incompatibilitate morală.

Pe de altă parte, contactat pe 5 septembrie de agenția MEDIAFAX, parlamentarul PSD Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură a Senatului, a declarat că nu există nicio incompatibilitate legală în acest caz, astfel încât să fie necesară înlocuirea lui Calotă în CA al televiziunii publice.

„Nu este nicio incompatibilitate. Legea SRTv spune că nu pot fi membri ai CA al TVR parlamentarii și membrii Guvernului. Membrii Guvernului sunt miniștri. Mirel Palada a fost consilier al premierului, deci funcționar, și îndeplinea funcția de purtător de cuvânt. Corneliu Calotă, până acum, a fost consilier personal și rămâne în continuare consilier al premierului, deci tot funcționar, și preia funcția de purtător de cuvânt. Deci este o rocadă în interiorul aparatului cancelariei premierului. Deci nu este vreo incompatibilitate. Este totul ok și poate rămâne în CA al TVR”, a spus Georgică Severin.

El a mai spus că, dacă ar fi fost o incompatibilitate în cazul lui Corneliu Calotă, locul lui în CA al TVR ar fi fost ocupat de membrul supleant al acestuia, respectiv de Adrian Ștefan Bădescu.

Numele lui Bădescu apare în stenogramele cu Ponta drept „șeful ăl mare”:

În stenograma prezentată de gândul din dosarul Duicu în care se face referire la premierul Victor Ponta drept „șeful ăl mare” (în interpretarea DNA), apare și numele lui Bădescu. Regăsiți mai jos fragmentul relevant:

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Așa am și discutat, am analizat în ședința de comandă, mi-a propus domnu’ Stoica, să-l împuternicim pe Ianoși în locu’ lu’ Oprița și trebuie să-i trimit documentele mâine, poimâine, la…

DUICU IOAN-ADRIAN: Poți să-l suni, să vezi cum te abordează acuma, da’ mai lasă-l puțin că eu plecai, el mai rămasă două minute după mine, acolo… Că l-a chemat șefu’ al mare acolo.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Î! Veniți astăzi?

DUICU IOAN-ADRIAN: Vin astăzi. Da. E ok și cu partea cealaltă. Absolut ok! (Duicu Ioan-Adrian face referire astfel la celălalt folos pe care i-l promisese lui Ponea Constantin-Ștefan, respectiv numirea soției sale Ponea Elisabeta într-o funcție de conducere la o unitate de parchet din București)

Procurorii DNA spun că atunci când folosea sintagma „șefu ăl mare” sau „omu”, Duicu se referea la premierul Victor Ponta. Apelativul „omu” este utilizat de Duicu într-o altă discuție interceptată de procurorii DNA. Iată stenograma și aserțiunea procurorilor față de acest aspect:

În discuțiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica și cu Bădescu Adrian-Ștefan, aceștia evită referirile explicite la persoana premierului Victor-Viorel Ponta, folosind sintagmele „șefu’ al mare” și „omu'”:

La ora 15.36, Duicu Ioan-Adrian și Bădescu Adrian-Ștefan au purtat următoarea discuție:

DUICU IOAN-ADRIAN: Ce faci?

ADI BĂDESCU: La birou.

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci am vorbit de toate cu omu´, decât de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu m-a pus. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina.

ADI BĂDESCU: Am înțeles.

DUICU IOAN-ADRIAN: Știi… și am fost la masă cu el.

ADI BĂDESCU: Oricum aia-i ca și rezolvată, din moment ce v-a zis și știa și DOLI, știau ăștia, bănuiesc că o s-o bage direct în CEX și gata.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi d-asta te întreb, că nu știu.

ADI BĂDESCU: Eu îl mai întreb o dată, mai întreb și pe VLAD de ce n-a zis-o.

DUICU IOAN-ADRIAN: Că eu m-am ocupat de toate ălea, mai puțin de asta.

ADI BĂDESCU:Păi o să-l întreb eu, să văd exact… probabil că cine știe…

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi uite că-l sunai și nu răspunde.

ADI BĂDESCU: E în ședință.

DUICU IOAN-ADRIAN: Cu el?

ADI BĂDESCU: Nu, nu, nu, separat.

DUICU IOAN-ADRIAN: (neinteligibil) la masă cu el la JOSEPH (neinteligibil) acolo la masă, la restaurant. M-a luat cu el cu mașina.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto