O companie avea de plătit 99 de milioane de lei la stat și a apelat la un primar. 50.000 de euro mai târziu, cazul a ajuns la DNA

O companie avea de plătit 99 de milioane de lei la stat și a apelat la un primar. 50.000 de euro mai târziu, cazul a ajuns la DNA
Publicat: 14/11/2014, 14:01

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îl acuză pe Alin-Bănică Stanciu, aflat în arest, de trafic de influență pentru că în 2013 a cerut suma de 200.000 de euro și a primit, de la un martor denunțător, o primă tranșă de 50.000 euro. În schimbul banilor, el a promis că va interveni la persoane cu putere de decizie din cadrul Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru o firmă să fie scutită de plata obligațiilor fixate în sarcina acesteia, urmare a unui control efectuat de ANAF.

Anchetatorii arată, în actul de sesizare a instanței că, în iulie 2013, ca urmare a unui control efectuat de ANAF la o societate comercială, s-au stabilit, în sarcina contribuabilului respectiv, obligațiile de plată totalizând 98.908.334 lei. Această sumă era formată din 74.525.273 de lei – TVA suplimentar, 13.204.270 lei – dobânzi sau majorări de întârziere și 11.178.791 lei – penalitățile de întârziere.

„Pentru a încerca să înlăture consecințele negative ale acestui control, martorul denunțător, un apropiat al persoanelor din conducerea firmei respective, s-a deplasat în județul Giurgiu, unde, printr-un intermediar, a luat legătura cu inculpatul Stanciu Alin-Bănică. Imaginea de persoană cu influență a primarului din comuna Izvoarele era fundamentată pe informația publică potrivit căreia, acesta fusese șeful de campanie al unui fost ministru, la alegerile parlamentare din anul 2012”, arată procurorii.

Cu această ocazie, Stanciu i-a spus martorului denunțător că problema „poate fi rezolvată”, deși situația este foarte dificilă, însă, pentru a o soluționa, este nevoie de plata unei sume de 200.000 euro, din care 50.000 euro trebuie dați în aceeași zi, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

„Pentru a determina martorul denunțător să accepte plata imediată a celor 50.000 euro, inculpatul Stanciu Alin-Bănică a afirmat că soluția constă în intervenția lui la persoane cu putere de decizie din cadrul Direcției Generale Mari Contribuabili a ANAF care, în schimbul banilor ce le vor fi remiși, vor dispune un nou control fiscal la firma respectivă, ale cărui concluzii vor fi diametral opuse celor ale inspectorilor care luaseră măsuri împotriva societății.

Întrucât inculpatul Stanciu Alin – Bănică nu și-a respectat promisiunile, după trecerea unui interval de câteva săptămâni de la primirea de către acesta a sumei de 50.000 euro, martorul denunțător a insistat să se întâlnească cu acesta, pentru a-l chestiona în legătură cu stadiul lucrurilor”, conform DNA.

Deși inițial primarul giurgiuvean s-a eschivat, în cele din urmă a acceptat să se întâlnească cu martorul denunțător, pe care, pentru a-i crea impresia că se ocupă de problema respectivă, l-a condus la un avocat care ar mai fi avut succes în demersuri juridice similare. Alin-Bănică Stanciu i-a explicat martorului denunțător că avocatul va redacta o contestație împotriva concluziilor Raportului de Inspecție Fiscală, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Procurorii au pus sub sechestru două autoturisme ce îi aparțin lui Stanciu, până la concurența sumei de 50.000 euro.

În cauză, DNA a beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul va fi soluționat de Tribunalul Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză.

În octombrie, inspectorii de integritate au transmis un comunicat prin care arătau că primarul comunei Izvoarele s-a aflat în incompatibilitate pentru că a deținut simultan și funcția de ales local și pe cea de administrator al unei societăți comerciale, respectiv titular al unei întreprinderi individuale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii