O fostă moderatoare a unei emisiuni de la TVR vrea să dea în judecată Televiziunea română

O fostă moderatoare a unei emisiuni de la TVR vrea să dea în judecată Televiziunea română
Publicat: 08/03/2015, 19:06

Mihaela Drăgan este actriță și activistă de etnie romă, iar, din luna ianuarie, a moderat la Televiziunea română emisiunea săptămânală de tip magazin dedicată minorității romilor „Fără etichetă”, fără să aibă însă contract de muncă încheiat și să fie remunerată pentru activitatea sa.

Emisiunea a fost difuzată în fiecare miercuri, de la 13.00, pe TVR 1, potrivit site-ului tvrplus.ro.

Potrivit Mihaelei Drăgan, în luna decembrie a fost chemată pentru a face parte din noul proiect pentru emisiunea dedicată minorității rome, pe 7 ianuarie a dat o probă de moderare și, pe 14 ianuarie, a avut loc prima înregistrare.

„La întâlnirea la care mi s-a propus să fiu moderatoare – după ce dădeam această probă – nu mi s-a comunicat absolut nicio sumă de bani, mi s-a spus că nu va fi o sumă foarte mare, că TVR-ul nu are bani, că ei vor încerca să acopere plata mea din niște servicii promoționale pe care le-ar fi făcut unor firme, care ar fi plătit pentru aceste servicii, și onorariul meu ar fi fost asigurat de acolo, dar nu mi-au spus nimic clar. Eu am fost foarte entuzismată, mi-am dorit foarte mult să existe o emisiune în care să se vorbească just despre romi și să fie reprezentați și astfel încât nu am insistat să mi se spună cu ce sumă voi fi plătită. Mi s-a spus de la început că prima lună oricum nu voi fi plătită deloc și se va numi perioadă de probă”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihaela Drăgan, precizând că s-a gândit că motivul pentru care nu semnează niciun contract este pentru că se află în perioada de probă.

„Numai că mi se părea totuși ciudat ca eu să fiu în perioadă de probă și imaginea mea să apară totuși la televizor. Și, dacă aș fi fost în perioadă de probă și n-aș fi trecut, ce s-ar fi întâmplat? După două-trei ediții ar fi spus gata, stop emisiunii?”, a completat Mihaela Drăgan.

Aceasta a mai spus că nu i s-a comunicat de la început cât durează perioada de probă, aflând recent că este vorba despre trei luni.

„Întâlnirile mele cu șeful emisiunilor pentru minorități (Cătălin Sava, n.r.) au fost foarte puține și n-am putut să mă întâlnesc cu el. El se ocupă de partea asta cu contractul. Eu mă întâlneam foarte des cu producătoarea (Mimi Necula, n.r.). Și, când s-a întâmplat să mă întâlnesc cu el, l-am întrebat – asta a fost după o lună și jumătate. Dânsul mi-a spus: «Nu ți-am spus că ești în perioadă de probă? O să-l semnăm săptămâna viitoare și o să primești și tu niște bănuți»”, a mai spus fosta moderatoare TVR.

De asemenea, Mihaela Drăgan a precizat că au existat diferențe de opinie în realizarea emisiunii între ea și producătoarea Mimi Necula.

„Eram foarte în dezacord cu producătoarea asupra conținutului emisiunii, care avea o altă perspectivă asupra acestei emisiuni decât a mea. Adică, emisiunea era pentru minoritatea romă, dânsa venea cu o perspectivă cu care eu nu eram de acord. Dânsa voia să crească adresabilitatea emisiunii și în rândul majorității, a neromilor, și pentru asta ea crede că trebuie să le oferim majorității românilor ceea ce vor să obțină, adică să lansez practic niște prejudecăți cu care ei se identifică, ca ei să se uite la emisiune și pentru că oricum invitatul din fața mea va da ocazia telespectatorilor ca prejudecățile acestea să fie combătute. Dar eu nu puteam să-mi asum gândurile astea. Eu nu mă simțeam confortabil să lansez niște prejudecăți, chiar dacă știam ca asta ar fi fost ideea producătoarei – ca invitatul să le combată. Pur și simplu, eu, ca persoană romă, nu puteam să rostesc lucrurile alea”, a mai spus Mihaela Drăgan, adăugând că aceasta era principala cauză a dezacordurilor dintre cele două.

Un moment semnificativ în ceea ce privește neînțelegerile dintre producătoarea și moderatoarea emisiunii s-a produs săptămâna trecută, când invitatul emisiunii a fost Mugur Vârzariu, care este cunoscut pentru implicarea lui în viața comunităților de romi și nu numai.

După această emisiune, producătoarea Mimi Necula a țipat la Mihaela Drăgan, potrivit acesteia, cerându-i socoteală pentru invitatul din platou, deși anterior își dăduse acordul pentru ca acesta să fie prezent în emisiune.

„Ea nu-l cunoștea, nu știa cine e, dar, între timp, aflase de la o altă persoană din studio că el i-a făcut campanie președintelui Iohannis. Practic, el a făcut niște poze pentru candidatura lui Iohannis. (…) N-am înțeles incompatibilitatea, ce legătură avea… (…) nici măcar n-a amintit despre Iohannis, despre această campanie, am discutat strict despre subiectul dezbătut, documentarul «The Romanians Are Coming»”, a declarat Mihaela Drăgan pentru MEDIAFAX, precizând că, în fiecare marți seara – pentru că miercuri dimineața se înregistra emisiunea – îi trimitea producătoarei planul pe care voia să îl urmeze, dar, în timpul programului, aceasta nu ținea cont de el și îi spunea în cască ce întrebări să adreseze invitaților.

„Eu am fost destul de revoltată în urma acestei discuții, când m-a închis într-un birou să țipe la mine și m-a amenințat că sunt înlocuibilă, că sunt în perioada de probă și că, dacă vrea, îl interzice pe Mugur Vârzariu”, a spus Mihaela Drăgan.

După discuția cu producătoarea, Mihaela Drăgan a scris minuta înregistrării, pe care i-a dat-o și lui Cătălin Sava.

„După ce am trimis această minută, ne-a chemat Cătălin Sava, șeful minorităților, pentru a discuta despre această problemă”, a spus Mihaela Drăgan, adăugând că producătoarea emisiunii s-a enervat foarte tare și a făcut mai multe afirmații jignitoare, atât despre moderatoare, cât și despre emisiune.

Tot atunci, i-a fost prezentat și un contract de cesiune a drepturilor de autor în care apărea suma de 740 de lei brut.

„Le-am spus că mi se părea puțin. Eu aș fi făcut și pe gratis emisiunea asta, numai să fi fost respectată. Pentru mine, era un lucru activist. Dar ea n-a vrut să semneze. (…) S-a enervat foarte tare, a părăsit încăperea și a spus că nu semnează niciun contract”, a completat fosta moderatoare TVR, menționând că nu i s-a permis să ia contractul acasă, să îl citească.

În urma celor întâmplate, Mihaela Drăgan a precizat că, împreună cu mai multe organizații rome și feministe, care promovează drepturile omului, va face o scrisoare publică pe care o va trimite și Comisiei de Etică din TVR și chiar va da în judecată Televiziunea română.

„Între timp, eu chiar vreau să-i dau în judecată pentru lucrul ăsta, pentru că eu am muncit fără să fiu plătită acolo, nu mi s-a făcut niciun contract. Am dovada înregistrărilor care au apărut pe post”, a afirmat Mihaela Drăgan.

Întrebată dacă ar continua să modereze emisiunea în condițiile în care s-ar încheia un contract, Mihaela Drăgan a declarat că ar accepta, pentru că „trebuie să existe măcar o emisiune în toată media care să vorbească în mod just despre romi”, care să arată și o altă față a romilor, nu doar cea prezentată negativ în media. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, emisiunea ar trebui să fie realizată cu o echipă alcătuită din persoane rome sau din persoane care nu sunt rome, dar care să fie documentate despre această minoritate.

„La o emisiune care ar trebui să reprezinte romii lucrează persoane nerome – și nu e o problemă că lucrează persoane nerome (…), dar nu pot lucra persoane care au această perspectivă asupra romilor, adică trebuie să ai puțină documentare, nu e nevoie să faci și tu încă un deserviciu acestei etnii, la singura emisiune care, legislativ, trebuie să existe pentru romi”, a mai spus Mihaela Drăgan.

Aceasta a precizat că neînțelegerile cu producătoarea emisiunii „Fără etichetă”, Mimi Necula, au fost de la început, aceasta cerându-i să nu se identifice cu etnia romă.

„Îmi spunea că sunt doar martor, nu trebuie să-mi spun părerea, să-mi asum apartenența la această etnie. Sunt doar un moderator care lansează niște întrebări și atât”, a spus Mihaela Drăgan, precizând că, în perioada în care a lucrat la TVR fără plată, și-a asigurat singură vestimentația și a scris articole pentru site-ul tvrplus.ro.

„Trebuia să avem o înregistrare vineri, nu am mai fost anunțată absolut nimic. De atunci n-am mai primit niciun răspuns, eu am încercat în repetate rânduri să comunic cu Cătălin Sava, nu mi-a mai răspuns”, a completat Mihaela Drăgan.

Până la momentul difuzării acestei știri, reprezentanții Televiziunii române, contactați de MEDIAFAX, nu au oferit un punct de vedere în legătură cu acest subiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern