O nouă plantă a fost descoperită în flora României

Publicat: 26/09/2014, 18:51
Actualizat: 22/10/2014, 16:58

Mátis Attila a făcut descoperirea în timpul unei activități de inventariere a habitalelor în județul Constanța, în Rezervația Naturală Pădurea Dumbrăveni, o arie protejată deosebită, care adăpostește habitate de silvostepă cu o biodiversitate foarte mare.

Conform datelor recente, flora României cuprinde un număr impresionant de taxoni, peste 3.300 de specii și peste 500 de subspecii.

Planta recent descoperită nu are o denumire populară în limba română, dar aparține genului de plante numite lupoaie sau verigel.

Alte specii, asemănătoare cu lupoaia descoperită de biologul SOR, se numesc crăielici, floarea-untului, iarba untului, iarba vântului sau săgeata lui Dumnezeu.

Biologii susțin că această specie nu a mai fost semnalată niciodată în România, ea fiind o plantă specifică țărilor din bazinul mediteranean -Grecia, Egipt, Libia, Siria, dar și celor balcanice -fosta Iugoslavia, Bulgaria, se arată într-un comunicat al Societății Ornitologice Române.

„Planta trăiește în Bulgaria în habitate asemănătoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural să apară și în Dobrogea, nu este introdusă și nu este o specie invazivă. Este probabil ca ea să fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae sunt ușor de confundat, de aceea probabil că a fost omisă. Este probabil ca, pe viitor, să mai fie găsite și alte specii din aceeași familie”, a declarat biologul Mátis Attila.

Specialiștii spun că aceste plante nu au clorofilă, sunt holoparazite – paraziți totali (spre deosebire de vâsc, care este un semiparazit, dat fiind că el preia doar apă și minerale de la copacii pe care se atașează).

Planta descoperită de Mátis Attila fură nutrienții de la specia gazdă prin organe speciale numite haustori – rădăcini adaptate să penetreze rădăcina gazdei și să transporte nutrienți și apă la lupoaie. Semințele ei sunt foarte mici și germinează numai în apropiere de rădăcina plantei gazdă. Specia descoperită de biologul de la SOR era atașată pe o altă plantă numită rușinătoare (Caucalis platycarpos).

Un exemplar din specia descoperită de Mátis Attila a fost preluat din habitat si dus la Herbarul Gradinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj Napoca. Acesta este cel mai mare herbar din țară, găzduiește peste 650.000 de file cu plante conservate din toate regiunile lumii.

„Nu credeam ca în cariera mea de biolog să am ocazia unei asemenea descoperiri, mai ales că în secolul nostru au mai ramas puține lucruri de descoperit, și mă bucur că am reușit acest lucru. Astfel de descoperiri dovedesc bogăția patrimoniului natural al României și accentuează importanța proiectelor de cercetare și conservare în care noi, cei de la SOR ne implicăm activ”, a mai spus biologul Mátis Attila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Acești români se vor îmbogăți luna viitoare! Zodia care va da lovitura la Loto 6/49...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar! E știrea momentului
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Pensia minimă va crește cu aproximativ 150 de lei. Toate pensiile vor fi recalculate în...
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Cine este, de fapt, cerșetoarea din imagine. A fost o actriță cunoscută, dar acum trăiește...
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
S-A PRĂPĂDIT! Șoc în România. IOANA TUFARU...
Salariul minim de 1.500 de euro. Calculele au fost făcute
Ce avere are Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Este în arest preventiv, după ce a...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...