O nouă promisiune din partea SUA pentru românii care se vor în Programul Visa Waiver: Și noi vrem, dar România nu poate

O nouă promisiune din partea SUA pentru românii care se vor în Programul Visa Waiver: Și noi vrem, dar România nu poate
Publicat: 09/09/2014, 20:07
Actualizat: 05/10/2018, 05:05

„Statele Unite împărtășesc obiectivul României de a fi inclusă în Programul Visa Waiver. Lucrăm îndeaproape cu autoritățile voastre guvernamentale și încercăm să creștem șansele pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat, la București, Hoyt Yee, întrebat care sunt pașii următori în vederea intrării României în acest program.

Hoyt Yee a reamintit că există o serie de acorduri care trebuie încheiate și semnate înainte ca o țară să poată intra în Programul Visa Waiver, precum și „criterii obiective pe care o țară trebuie să le îndeplinească pentru a intra în program”.

În acest sens, Yee a spus că România mai are de semnat cel puțin un acord, cel privind prevenirea și combaterea infracțiunilor grave.

„Unul dintre criteriile obiective folosite pentru a determina dacă o țară este eligibilă sau nu pentru Programul Visa Waiver, rata refuzurilor este pentru România de aproximativ 11,5% în 2013. Nivelul maxim admis al ratei de refuz pentru ca o țară să se califice pentru Visa Waiver este de 3%. Chiar dacă cifra va scădea în 2013-2014, probabil că tot nu va fi sub 3%”, a avertizat diplomatul SUA, adăugând că cifrele vor fi publicate la sfârșitul acestui an.

Totodată, Hoyt Yee a subliniat că președintele Barack Obama „și-a exprimat sprijinul pentru schimbarea criteriilor astfel încât să crească pragul ratei de refuz de la 3% la un procent mai mare pentru a fi mai ușor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz” să intre în Visa Waiver, dar a reafirmat faptul că legea se află încă în Congres.

După cum gândul a scris în repetate rânduri în ultimul an, legea care ar modifica programul Visa Waiver într-o manieră favorabilă României a fost inclusă spre sfârșitul marii reforme a imigrației pe care Barack Obama vrea, dar nu reușește să o treacă de Congres. gândul a întrebat, în interviul pe care l-a realizat recent cu Dean Thompson, care sunt șansele realiste, într-un an electoral și pentru americani, ca această reformă să fie adoptată sau legea privind Visa Waiver să fie scoasă din ea: „Să vedem Programul Visa Waiver așa cum e el, de fapt: este o lege, adoptată pentru a stabili standarde foarte clare pentru anumite țări, astfel încât să permită călătoriile fără vize pentru anumite categorii. Nu elimină vizele, dar le reduce. Este în interesul SUA să încerce să facă o călătorie în Statele Unite cât mai ușoară pentru români, pentru oricine. Înseamnă afaceri mai mari, oportunități de studiu și de interacțiuni culturale pentru studenți. Suntem extrem de interesați să continuăm să lucrăm cu România pentru ca, pe de-o parte, să ne asigurăm că procesul actual este cât mai fluent posibil și, pe de altă parte, să colaborăm pentru ca, pe măsură ce rata de refuz a vizelor continuă să scadă, și celelalte elemente din Programul Visa Waiver să fie pregătite, pentru ca acest scop să fie atins într-o zi. Există un proces legislativ în curs care ar putea modifica într-o anumită măsură criteriile. Nu am un glob de cristal, nu vă pot spune ce șanse sunt”.

La fel ca Hoyt Yee, Thompson a reafirmat angajamentul SUA de a colabora în continuare cu România pe acest subiect: „Am văzut că rata de refuz a României a scăzut semnificativ în ultimii ani și nu văd semne că nu se va întâmpla la fel și pe viitor. Însă, după cum am spus, Programul Visa Waiver are cerințe stricte, România nu le îndeplinește încă pe toate, poate o va face în viitor…”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...