O parte din animalele lui Nuțu Cămătaru au fost duse la Grădina Zoologică Bucov

O parte din animalele lui Nuțu Cămătaru au fost duse la Grădina Zoologică Bucov
Publicat: 26/02/2013, 15:16

Potrivit Vier Pfoten, în cursul zilei de miercuri, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției, Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și cei ai Gărzii Naționale de Mediu vor prelua animalele sălbatice confiscate de la Ion Balint, cunoscut drept Nuțu Cămătaru, pentru a fi duse la Zoo Bucov, Ploiești.

Animalele preluate de la Nuțu Cămătaru vor adăpostite temporar în amplasamentele existente la Zoo Bucov, specialiștii Vier Pfoten urmând să asigure logistica și buna desfășurare a operațiunilor de trachilizare și transport, se arată într-un comunicat de presă de marți al organizației.

De asemenea, reprezentanții ONG-ului analizează „mai multe posibile soluții” privind adăpostirea permanentă a animalelor ce vor fi preluate de la Nuțu Cămătaru, printre care transferul celor patru lei în rezervația Lionsrock din Africa de Sud, transferul urșilor într-una din rezervațiile organizației din Europa sau amenajarea unui amplasament la Zoo Bucov, „după cele mai înalte standarde internaționale privind bunăstarea animalelor”.

„Animalele au fost bine întreținute, însă nu aveau carnete de sănătate și nici alte documente care să ateste că erau deținute legal și că au fost sub supravegherea unui medic veterinar. Salutăm viteza de reacție a autorităților în acest caz și sperăm ca această rapiditate să se manifeste și în cazul altor animale sălbatice deținute ilegal în captivitate privată”, a spus Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten, citat în comunicat.

Potrivit legislației, deținerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA și pe o perioadă de timp limitată.

„Încălcarea prevederilor legale privind deținerea și comercializarea animalelor sălbatice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an, sau cu amendă penală de la 500 de lei la 10.000 lei și confiscarea animalelor”, a precizat Vier Pfoten.

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că cei patru lei și cei doi urși de pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru sunt deținuți ilegal, reprezentanții instituției precizând că animalele vor fi ridicate și relocate.

Comisarii GNM care au descins, luni, pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru au constat că aici sunt crescuți patru lei – doi adulți și puii lor – și doi urși, fără documentele aferente.

Celelalte animale de pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru, printre care cai și canari, sunt deținute în legalitate, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma perchezițiilor făcute vineri, la ferma lui Nuțu Cămătaru au găsit doi urși, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preț ar ajunge la 100.000 de euro, precum și mai multe păsări exotice.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) au declarat pentru MEDIAFAX că instituția nu emite persoanelor fizice autorizație pentru deținerea de animale sălbatice.

„Emitem autorizație de mediu numai pentru grădini zoologice și centre de reabilitare și îngrijire a animalelor sălbatice”, a spus Mirela Pantilie, directoarea Direcției Biodiversitate din ANPM.

Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor, „deținătorii de animale pot deține animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizați de direcția veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București”.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au precizat pentru MEDIAFAX că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deținerea de animale săbatice pe proprietatea fraților Cămătaru.

Aceștia au menționat că nu sunt deținute legal animale sălbatice de către persoane fizice în România, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a obține o astfel de autorizație fiind foarte stricte.

În afara grădinilor zoologice și centrelor de îngrijire a animalelor, mai pot fi deținute, „pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii și recuperării fizice”, animale sălbatice aflate în impas de supraviețuire, cu acordul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, potrivit articolului 9, alineatul 3, din Legea 205/2004.

Liderii clanului Cămătarilor, Ion și Vasile Balint, precum și Radu Cristian Roșca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului București.

Instanța a mai dispus emiterea unor mandate de arestare pentru Mario Nuțu Balint, Andrei Cristian Bădulă (implicat în scandalul Plaza Mall ce l-a avut ca actor principal pe Eugen Preda), Cornel Schuster, Marian Bucur, Nicușor Dumitrescu, Remus Petrică Dincă, Dănuț Ion, Dragoș Florin Broșteanu, Costel Valentin Danciu, Constantin Frangulea, Cosmin Vidin, Nicholas Vitto Niculae, Alexandru Ionuț Stoica, Eugen Pârvan, Mihai Ion Tonciu, Robert Florian Petre, Robert Constandache, Gabrile Robert Bușă, Marian Sârbu, Alexandru Răzvan Vasile, Constantin Neață, Geanina Narcisa Barbu, Gigi Daniel Chiras, Licuță Udilă, Adrian Răducu Bică și Bogdan Dumitrache.

Cei 29 de membri ai grupărilor Cămătarii și Sportivii au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în urma celor 115 percheziții care au avut loc vineri, de la locuințele suspecților fiind ridicate sume importante de bani, bijuterii, mașini de lux și droguri.

În această cauză se fac cercetări față de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat și deosebit de grav, lipsire de libertate, șantaj, nerespectarea regimului armelor si munițiilor, operațiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii