Obezitate, suferințe oculare și ale coloanei, carii dentare – probleme frecvente la elevii Capitalei

Obezitate, suferințe oculare și ale coloanei, carii dentare - probleme frecvente la elevii Capitalei
Publicat: 17/05/2012, 16:33
Actualizat: 04/07/2013, 17:27

Cele mai frecvente probeleme de sănătate depistate la preșcolarii și elevii din Capitală sunt obezitatea, suferințele oculare și cele ale coloanei, precum și cariile dentare, a anunțat, joi, directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), dr. Marius Savu.

Aproape 10% dintre copiii de grădiniță și elevii din școlile Capitalei suferă de o boală cronică, cele mai multe afecțiuni depistate fiind cele oculare de tipul vicii de refracție, urmate de deformări ale coloanei vertebrale, obezitate și carii dentare, potrivit studiilor realizate de ASSMB în rețeaua de medicină școlară.

„Analizând rezultatele raportului, am hotărât declanșarea unei ample acțiuni de educare a copiilor și școlarilor din rețeaua ASSMB. Dacă elevii de astăzi vor înțelege că trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, atunci obezitatea adultă, care a crescut foarte mult, ar scădea. Este mai greu să înfometezi un adult decât să educi copilul pentru un comportament alimentar sănătos”, a mai spus directorul general al ASSMB, la evenimentul de lansare a campaniei de depistare a hipertensiunii arteriale, desfășurat în Capitală.

La sfârșitul trimestrului patru al anului trecut, medicii școlari au înregistrat 25.719 cazuri de boli cronice în rândul elevilor, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracție (8.451 de cazuri), deformații „câștigate” ale coloanei vertebrale (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronșic și bronșită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar și afecțiuni cronice ale amigdalelor și polipi (803), conform datelor centralizare de ASSMB.

„Atunci când vorbim despre tulburări de vedere, boala cea mai frecventă la copii și școlari, trebuie să atragem atenția asupra faptului că orice copil trebuie să facă primul control oftalmologic la vârsta de trei ani. Numai așa pot fi depistate la timp și tratate bolile de vedere. Din păcate, statisticile arată că numărul acestor maladii cronice este foarte mare. Aceasta fie pentru că medicii de familie nu trimit la timp copiii la specialist, fie pentru că părinții cred că problema s-ar putea rezolva de la sine”, a explicat, recent, medicul oftalmolog Tania Rădulescu, de la ASSMB.

Potrivit medicului Rădulescu, din păcate, și celelalte boli conice întâlnite frecvent la preșcolari și elevi pot fi puse pe seama desființării rețelei de pediatrie sau a neglijenței părinților.

„Mă refer la deformările coloanei vertebrale și la obezitate. În primul caz, aceste defomări pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai sunt duși anual la mare cel puțin două săptămâni, cum recomandau pediatrii acum două decenii, pentru fixarea calciului în organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare. Apoi, aceste deformări pot apărea din cauza ghiozdanului prea greu, a poziției proaste pe scaun sau în bancă, dar mai ales din cauza lipsei de mișcare. La fel și obezitatea. Copiii mănâncă mâncăruri nesănătoase, dulciuri, stau la calculator sau la televizor și nu fac exerciții fizice”, a explicat medicul.

Medicul de la ASSMB a mai spus că în rândul copiilor din grădinițe și al elevilor bucureșteni sunt întâlnite 53 de tipuri de boli cronice. „Chiar dacă mai puțin numeroase ca frecvență, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive (carență de fier – n.r.), aproape 50 de cazuri de tumori maligne și aproape 40 benigne, 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, tulburări mintale, 553 de boli cardiace dobândite, 639 de boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv, aproape 200 de anomalii congenitale ale sistemului osteoarticular, a precizat dr. Tania Rădulescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji