Oficial al ambasadei SUA: Mai este mult de lucru pentru incluziunea romilor din România

Oficial al ambasadei SUA: Mai este mult de lucru pentru incluziunea romilor din România
Publicat: 26/07/2013, 13:04
Actualizat: 16/03/2017, 10:02

Șeful în exercițiu al misiunii SUA la București, Matthew Werner, a declarat, vineri, că la opt ani după demararea programului „Deceniul de incluziune a romilor” s-au făcut unele realizări importante, însă mai este mult de lucru în acest domeniu.

„În acești opt ani ce au trecut din deceniul de incluziune a romilor am asistat la mai multe realizări importante și, de asemea, trebuie să recunoaștem că mai este mult de lucru. Acest demers necesită sprijin guvernamental neechivoc, de o societate civilă activă și persistentă și de curaj și dedicare din partea liderilor comunităților”, a declarat oficialul ambasadei SUA.

El a fost prezent la conferința de închidere a programului YCED al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat de la Washington, derulat în ultimii doi ani în România și R. Moldova împreună cu ONG-urile Romani Criss și IREX.

Oficialul a asigurat că administrația SUA va continua parteneriatul cu ONG-urile de romi și susținerea politicilor guvernamentale în domeniu din cele două țări. „Vom continua să colaborăm cu societatea civilă și guvernele pentru a promova drepturile omului indiferent de etnie, naționalitate, gen, afiliere religioasă sau sexuală”, a mai spus Werner.

La rândul său, senatorul PSD Mircea Geoană, prezent la eveniment, a subliniat că discriminarea romilor este „foarte înrădăcinată” în continuare în România și alte țări din Europa, unde pot fi întâlnite atât zidurile reale de segregare din unele localități, dar și zidurile mai puțin tangibile ale intoleranței.

„Dacă tinerii de etnie romă ar avea un nivel de calificare profesională la media populației majoritare din România, rata de ocupare din România ar crește între 5-10%”, a afirmat Geoană, care a deplâns faptul că țara noastră este singura din UE în care este în creștere rata abandonului școlar, în discordanță totală cu obiectivele Agendei Europa 2020.

El a adăugat că și nivelul de acces la educație al tinerilor romi ar fi la același nivel cu media pentru tinerii români, PIB-ul României ar putea crește în următorii ani cu 4-6%, subliniind că banii cheltuiți pentru acordarea de șanse tinerilor romi nu sunt risipă, ci „o investiție”.

Geoană a mai evidențiat că strategia de incluziune a romilor nu trebuie să fie doar o „bucată de hârtie”, ci să aibă obiective și ținte mai precise, în condițiile în care progresele reale în acest domeniu nu pot fi atinse doar de societatea civilă, ci prin implicarea autorităților centrale și locale, care să pună în practică politici clare.

Proiectul YCED – Implicare civică și dialog pentru tineri a fost destinat stimulării dialogului interetnic între elevi de etnie romă și din rândul populației majoritate din 19 școli din România și R.Moldova.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Simona Halep, victorie CATEGORICĂ în meciul cu brazilianca Haddad Maia
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
România a dat lovitura în Europa! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Ceasul Apocalipsei va bate în câteva ore. Doomsday Clock ştie când vine sfârșitul lumii
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Fabrica de milionari în euro a României. Care este şcoala unde s-au specializat foarte mulţi...