Olteanu, trimis în arest la domiciliu și pe baza unor interceptări vechi de 8 ani

Olteanu, trimis în arest la domiciliu și pe baza unor interceptări vechi de 8 ani
Publicat: 03/08/2016, 13:23

Procurorii au prezentat în cererea lor de arestare a lui Bogdan Olteanu documente privind transferurile bancare, însă legat de predarea banilor către Olteanu apare doar declarația angajatului lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuț Eftimie.

În documentele prezentate, procurorii anticorupție spun că transferul banilor pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării s-ar fi făcut în două tranșe- o plată de 1 milion euro în contul unei societăți (IT Media Productions Delaware), după care banii au ajuns la martorul Ionuț Eftime.

„La cererea lui Vântu Sorin Ovidiu, Eftime Ionuț Adrian a retras un milion de euro, iar banii în numerar i-a predat lui Olteanu Bogdan la sediul central al Partidului Național Liberal. Martorul Eftime Ionuț a fost supus unei constatări tehnico-științifice de detectare a comportamentului simulat rezultând că este sincer, astfel încât declarația acestuia va fi avută în vedere cu prioritate la stabilirea situației de fapt. Declarația cuprinde numeroase detalii cu privire la împrejurările remiterii banilor, care se coroborează cu celelalte mijloace de probe administrate și confirmă concluzia raportului de constatare”, se arată în motivarea instanței supreme de plasare în arest la domiciliu a fostului viceguvernator.

Și Liviu Mihaiu a fost audiat la DNA, acesta spunându-le procurorilor că „nu a fost mulțumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea funcțiilor pe care le avea el atunci, cea mai importantă fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decât cel de guvernator al Deltei Dunării”. Acesta le-a spus procurorilor că „Vântu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat că Vântu a dat bani pentru această numire”.

Procurorii au depus la dosar interceptări telefonice din perioada respectivă, adică realizate în urma cu opt ani.

Potrivit sursei citate, convorbirile interceptate au avut loc în lunile iulie și august 2008 între Sorin Ovidiu Vîntu și angajatul să Ion Eftimie, despre întâlnirea din Delta Dunării cu Bogdan Olteanu, iar apoi, în data de 21 august, despre serviciile de consultanță care urmau să fie prestate de către INSOMAR în favoarea inculpatului.

„În ziua de 04.09.2008, la ora 17:26:21, a avut loc o convorbire între Vîntu Sorin și Liviu Mihaiu cu privire la modalitatea de vânzare a acțiunilor deținute în cadrul grupului de presă. Din conținutul acesteia rezultă relația de subordonare a lui Liviu Mihaiu față de suspect și interesul acestuia de a avea o persoană apropiată în funcția de guvernator”, se arată într-o altă interceptare din 2008, aflată la dosar.

În documentul prin care judecătorii își motivează hotărârea de a-l plasa pe fostul viceguvernator BNR în arest la domiciliu se arată că Bogdan Olteanu „a profitat de influența deținută în baza funcției pe care o deținea pentru a obține sume uriașe raportat la veniturie la care era îndreptățit. Fapta apare cu atât mai gravă având în vedere poziția pe care o deținea inculpatul la momentul săvârșirii statului, cea de președinte al Camerei Deputaților, considerată a treia poziție în ierarhia funcțiilor statului, ceea ce îi permitea să influențeze activitatea a numeroase instituții”.

Fostul viceguvernator al BNR este acuzat de DNA că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

„Numirea persoanelor în diferite funcții publice de către politicieni în schimbul plății unor sume de bani reprezintă un fenomen de o gravitate extremă pentru societatea românească, având în vedere că este de natură să ducă la perpetuarea și multiplicarea corupției. Funcționarii numiți în acest mod sunt stimulați să săvârșească, la rândul lor, infracțiuni pentru a recupera sumele avansate, cu consecința fraudării exponențiale a resurselor care ar trebui să contribuie la dezvoltarea societății”, se arată în motivarea instanței.

Magistrații consideră că la acest moment procesul, în raport cu circumstanțele concrete în care s-ar fi comis traficul de influență, nu se impune măsura arestului preventiv, așa cum a solicitat DNA.

În fața Curții Supreme Bogdan Olteanu a susținut că nu se impune arestarea sa pe motiv că nu există probe „care să contureze bănuiala legitimă și să permită unui observator obiectiv că există indicii care susțin acuzația privind comiterea infracțiunii de trafic de influență sunt nefondate”.

Judecătorii au decis vineri seara instituirea măsurii de arest la domiciliu pe durata de 30 de zile pentru viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. Hotărârea nu a fost însă una definitivă, contestația urmând să se judece pe 11 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât