Omul de afaceri George Didilă și trei foști șefi din CFR, trimiși în judecată de DNA

Omul de afaceri George Didilă și trei foști șefi din CFR, trimiși în judecată de DNA
Publicat: 08/04/2015, 20:34

Alături de cei patru, au fost trimiși în judecată și 11 foști șefi de depouri CFR Călători, care au făcut comenzile pentru bunurile respective.

Procurorii DNA i-au trimis miercuri în judecată pe omul de afaceri George Didilă pentru de instigare la abuz în serviciu, dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, alături de Teodor Gavriș, fost director de tracțiune la CFR Călători, pentru luare de mită și abuz în serviciu, Gabriel Protopopu, fost director general adjunct și ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului la CFR Călători, pentru luare de mită, trafic de influență, instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, și Daniel Cosmineanu, fost șef al Biroului Aprovizionare din CFR Călători – Depoul Cluj, pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, luare de mită și abuz în serviciu.

Gavriș și Protopopu sunt arestați, în timp ce Didilă și Cosmineanu sunt în arest la domiciliu.

De asemnea, sunt trimiși în judecată în acest dosar, în stare de libertate, 11 foști șefi de depouri din CFR Călători, respectiv: Cristian Stîngă, Virgil Secu, Răzvan Păuna, Cristian Jigoria, Călin Dărău, Florin Bozga, Stelian Stan, Gheorghe Miu, Eugen Ilie, Daniel Săicu și Gabriel Ionașcu, pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2014, Gabriel Protopopu, în calitate de director general adjunct, a pretins de la George Didilă și a acceptat de la acesta promisiunea unor foloase necuvenite – sume de bani ce reprezentau un procent de 15 – 20 la sută din valoarea totală (fără TVA) a comenzilor care urmau să fie primite de firmele oamului de afaceri din partea subunităților societății feroviare aflate în subordinea funcționarului public. Produsele furnizate de omul de afaceri aveau prețuri cu mult supraevaluate.

În schimbul acestor sume de bani, Protopopu a promis că îl va determina pe Cosmineanu să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre firmele lui Didilă, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Firma respectivă nu îndeplinea condițiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementărilor în domeniu siguranței feroviare.

În continuare, urmare a acestei instigări, Depoul Cluj a efectuat plata în avans a pieselor de locomotivă comandate, iar ulterior Cosmineanu a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile inițiale de piese, întrucât o mare parte din aceste produse nu puteau fi recepționate din cauza lipsei certificărilor cerute de lege. Mai mult, acesta a întocmit două comenzi pentru furnizarea unor scule, chiar dacă în mod evident prețurile acestor produse erau supraevaluate.

Ulterior primirii comenzilor și efectuării în avans a plății produselor de către subunitatea feroviară, Protopopu a primit 10.000 de lei, iar Cosmineanu, 2.000 de lei, de la Didilă.

Și Teodor Gavriș, după numirea în funcția de director, l-a sprijinit pe Didilă să obțină în mod fraudulos sume de bani de la CFR Călători, care a achiziționat bunuri supraevaluate de la omul de afaceri, cu încălcarea dispozițiilor legale incidente referitoare la procedura de achiziție.

Astfel, Didilă a stabilit cu Gavriș și Protopopu ca frima sa S.C. Ecomet West S.R.L să livreze, în cursul anului 2014, prin achiziție directă, scule, dispozitive și verificatoare către depourile aflate în subordinea lui Gavriș, fiecare comandă urmând să aibă o valoare de până la 20.000 lei, fără T.V.A., iar ritmul de atribuire a comenzilor și de livrare a produselor urma să fie o dată la două-trei luni în cazul fiecărui depou. Didilă s-a înțeles cu Gavriș să îi dea 15 la sută din valoarea totală (fără T.V.A.), a comenzilor ce urmau să fie primite din partea subunităților societății feroviare.

Apoi, Gavriș Teodor Alexandru i-a determinat pe Cristian Stîngă, Virgil Secu, Răzvan Păuna, Cristian Jigoria, Călin Dărău, Florin Bozga, Stelian Stan, Gheorghe Miu, Eugen Ilie, Daniel Săicu și Gabriel Ionașcu, în calitate de șefi de depouri, să comande produsele oferite de omul de afaceri și să plătească prețurile mult supraevaluate cerute de acesta.

Șefii celor unsprezece depouri, deși erau conștienți de faptul că nevoile urgente ale subunităților erau altele, au acceptat să atribuie, direct și cu prioritate, comenzi de furnizare scule societăților reprezentate de Didilă, știind că prețurile practicate erau supraevaluate.

Paguba totală produsă CFR Călători de către inculpați este în cuantum de 205.415 de lei (TVA inclus), din care 174.814 lei (TVA inclus) în relațiile comerciale cu S.C. Ecomet West S.R.L. și 30.600,68 lei (TVA inclus) în relațiile comerciale cu S.C. Petroserv Conect S.R.L., ambele firme fiind reprezentate de George Didilă, mai spun procurorii.

În cauză, s-a pus sechestru asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților: Gavriș Teodor Alexandru, Protopopu Gabriel Telu, Cosmineanu Daniel Ninel, Dărău Călin-Ovidiu, Jigoria Cristian Aurel, Miu Gheorghe-Daniel, Păuna Răzvan Constantin, Săicu Daniel, Ilie Eugen, Secu Virgil, Stan Stelian și Stîngă Cristian-Valeriu.

De asemenea, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 61.000 de lei, ce aparține lui George Didilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Titu Bojin, și consilierul județean Marcel Mihoc, cercetați în acest dosar, vor fi urmăriți penal într-un dosar distinct, după disjungerea cauzei.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute MEDIAFAX, Titu Bojin este acuzat că l-a determinat pe directorul Administrației Bazinale a Apelor (ABA) Banat, Luci Ervin, apropiat al său, „să își exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu” astfel încât firma lui George Didilă, Ecomet West, să primească, în urma fraudării procedurilor de achiziție publică, trei contracte pentru furnizarea de produse, instituția publică înregistrând astfel un prejudiciu de 69.901 lei.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic