ONG-uri: Băsescu a făcut afirmații care discriminează și jignesc femeile rome și românce deopotrivă

ONG-uri: Băsescu a făcut afirmații care discriminează și jignesc femeile rome și românce deopotrivă
Publicat: 21/06/2013, 00:02
Actualizat: 30/07/2014, 14:38

Romani Criss și Centrul de Resurse Juridice (CRJ) semnează o scrisoare către președintele Traian Băsescu în care îi transmit acestuia că făcut a afirmații care discriminează și jignesc femeile rome și românce deopotrivă, când a vorbit despre problema natalității.

În scrisoarea dată publicității joi, cele două ONG-uri îi transmit șefului statului că, prin cele mai recente declarații cu privire la natalitate în România, continuă „pe un drum nociv”.

„Ați abordat problemă scăderii natalității în România de o manieră șovină și misogină, ofensând și discriminând. Argumente de tipul «femeilor de etnie română, aveți datoria patriotică de a face copii dat fiind că etnicii romi fac mai mulți copii ca voi și se va schimba structura populației» se încadrează în categoria afirmațiilor cu darul de a instiga la discriminare. Ignorați faptul că în urmă cu doar câteva luni, în Timișoara și în Albă Iulia au fost propuse și susținute soluții de sterilizare a femeilor rome, plecând de la ideea că acestea ar face prea mulți copii. Chiar dacă dumneavoastră nu ați propus această soluție, este înfricoșător faptul că la conducerea statului român se află o persoană care rezonează cu preocupare din perspectivă structurii etnice a țării la faptul că natalitatea celei mai discriminate minoriți din România este mai mare”, spun cele două asociații.

Reprezentanții acestora mai arată că „și în Germania nazistă, numărul evreilor a fost una dintre preocupările principale ale Reich-ului”, iar „România a implementat o astfel de legislație în acea epocă”.

Președintelui i se reproșează că vede, în problema natalității, „o separare clară între români și romi”, de vreme ce consideră că „etnicele românce au datoria patriotică să facă mai mulți copii, ca să mențină structura majoritar etnic română a României lui 2030”.

Totodată, ONG-urile amintesc de Decretul 770/1966 care interzicea avortul cu aceleași argumente pe care le-ar fi adus și Traian Băsescu femeilor de afaceri din România, „și-anume că ar aduce prejudicii «natalității și sporului natural al populației»”. „Acest decret a dus la mii de morți ale femeilor din România și la milioane de avorturi provocate, ca să nu mai vorbim de tragediile umane ce-au înconjurat fiecare astfel de istorie. Argumentul maternității ca misiune fundamentală a femeilor este, în acest context, nu doar un argument discriminator ce ofensează femeile reducându-le la funcția lor reproductivă, ci și un argument ce arată o lipsă de empatie, din nou, înfricoșătoare”, se mai spune în scrisoare.

„Încurajarea unui concurs de natalitate între romi și români nu este o soluție nici fezabilă, nici demnă de prestigiul demnității de președinte al României”, mai spun ONG-urile, care îi solicită președintelui să își ceară scuze pentru afirmațiile făcute privind natalitatea și să oprească de îndată „procesul de învrăjbire a cetățenilor români împotriva cetățenilor români”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea romă este foarte productivă, menționând că natalitatea este o misiune pentru femeile din țara noastră.

„Nu aș vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveți copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate, «Faceți, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic». Mă rog, cu asta mică am reușit până la urmă, cu cea mare nu reușesc (…) Cred că natalitatea este o misiune pe care și femeile din România trebuie să și-o asume. Scuzați-mă că o spun atât de direct”, a declarat Băsescu, la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista Business Woman.

El a arătat că în actualul ritm de scădere demografică, România va ajunge să aibă numai 15 milioane de locuitori în 2030, adică „o pierdere uriașă”. El a spus că aceasta va aduce și „o schimbare consistentă a structurii populației pentru că avem minoritatea roma, care este extrem de productivă”.

„Cum Dumnezeu femeia romă poate ține cinci-șase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…) Trebuie să mergem și în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie”, a afirmat Băsescu.

Douăzeci de tinere au venit, joi dimineață, în fața Palatului Cotroceni, pentru a protesta față de declarațiile președintele Traian Băsescu privind natalitatea, însă acțiunea anunțată drept „flash-mob artistic” s-a încheiat, odată cu intervenția jandarmilor, după câteva minute, nefiind autorizată.

Tinerele, reprezentante ale mai multor organizații neguvernamentale, s-au adunat pe trotuarul din fața intrării la Palatul Cotroceni, unde, timp de două-trei minute, au afișat pancarte cu mesaje printre care „Sărăcie, rasism, misoginism. Toate «misiunile» președintelui”, „«Patriotismul» comunist a omorât mii de femei”, „Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate”, „Copilul ei, dreptul ei”, „Cartonaș roșu. Copiii – alegere, nu datorie. Femeile rome, cetățene”, „Președinte european, uterul meu nu e competența ta”, „Președinte jucător, pentru țară și popor, naște tu cu drag și spor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului