ONG-urile contestă bugetul Capitalei pe 2014 pentru lipsă de transparență și unele alocări

ONG-urile contestă bugetul Capitalei pe 2014 pentru lipsă de transparență și unele alocări
Publicat: 26/02/2014, 17:58
Actualizat: 15/10/2014, 04:23

Reprezentanții mai multor ONG-uri au criticat, miercuri, într-o conferință, proiectul de buget al Capitalei pe 2014, arătând, printre altele, că nu este unul transparent și că include alocări de fonduri inclusiv pentru proiecte care au fost stopate prin acțiuni în justiție.

Prezent la conferință, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul” Nicușor Dan a arătat că nu a fost respectat termenul de 15 zile de dezbatere publică a proiectului, acesta fiind pus pe site-ul Primăriei Capitalei pe 19 februarie și urmând să fie supus, joi, aprobării Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Totodată, el a apreciat că proiectul de buget a fost elaborat într-o formulă greu accesibilă cetățeanului de rând.

„Dezbaterea publică asupra bugetului înseamnă că cetățeanul trebuie să știe despre ce e vorba fără să aibă doctorat în contabilitate”, a spus Nicușor Dan.

El a mai spus că, în bugetul pe 2014, sunt incluse alocări pentru o serie de proiecte, deși în unele cazuri nu au fost aprobați indicatorii tehnico economici ai proiectelor sau proiectele au fost stopate prin acțiuni în justiție în momentul de față nefiind legale. În acest sens, Nicușor Dan a dat exemplu proiectele Pod Ciurel, Diametrala Buzești – Berzei – Uranus și Hala Matache, spunând că există decizii judecătorești care fac ca proiectele să fie ilegale în acest moment.

Nicușor Dan a arătat că va transmite tuturor consilierilor generali o scrisoare în care îi va atenționa că va face plângere penală nominală fiecăruia dintre cei care vor vota bugetul pe 2014 cu alocări de sume pentru aceste proiecte.

Alți reprezentanți ai societății civile au susțiut că proiectului de buget îi lipsește o viziune pe termen lung privind dezvoltarea orașului, veniturile și cheltuielile fiind „mult umflate”, în timp ce alocările bugetare pentru investiții sunt mai mult „cârpeli”.

Potrivit Elenei Calistru, reprezentant al ONG-ului Funky Citizen, în bugetul pe anul curent există o „fărâmițare a resurselor existente” în multe proiecte din care prea puține se finalizează.

În ceea ce privește investițiile, ONG-urile au arătat că în 2014 vor fi cheltuiți 712,9 milioane de lei pentru 25 de proiecte.

Cea mai mare alocare, de 78 de milioane de lei, este pentru pasajul Basarab, fiind urmată de cea pentru reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai pe Bdul Liviu Rebreanu (56 de milioane de lei) și pasajul Mihai Bravu – Splaiul Unirii (50 de milioane de lei).

ONG-urile au mai arătat că este prevăzută în buget suma de 15 milioane de lei pentru chirii proprii ale municipalității și suma de 400.133.000 de lei trecută la capitolul de cheltuieli cu bunuri și servicii fără a fi detaliată.

Dintre problemele identificate de ONG-uri, a mai fost semnalată o creștere estimată a absorbției de fonduri europene, de la 8.000.000 de lei în 2013 la 168.652.000 de lei pentru anul 2014, lucru care în opinia asociațiilor nonguvernamentale nu se va întâmpla.

Bugetul general al Capitalei pentru 2014 este de peste 5,2 miliarde de lei, din care bugetul local se ridică la aproximativ 4,5 miliarde de lei, sumele fiind mai mari decât cele din 2013, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus la vot în ședința de joi a CGMB.

Conform proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului Capitalei pe 2013, la bugetul general sunt prevăzute venituri de 5,26 miliarde de lei și cheltuieli de 5,36 miliarde de lei.

Bugetul local are prevăzuți, atât la capitolul venituri, cât și la cel de cheltuieli, 4,51 miliarde de lei.

La bugetul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii sunt menționate venituri de 1,4 miliarde de lei și cheltuieli de 1,45 miliarde de lei. În document este menționat un excedent de 43,9 milioane de lei.

Alte aproximativ 58 de milioane de lei sunt trecute, conform proiectului, la bugetul creditelor externe.

În proiectul de hotărâre este menționat și un fond de rezervă bugetară de 30 de milioane de lei.

Obiectivele de investiții cu finanțare integrală sau parțială de la buget pe 2014 au prevăzuți 740 de milioane de lei pentru obiective deja începute și 143 de milioane de lei pentru cele noi.

Astfel, pentru modernizarea și reabilitarea sediului vechi al municipalității sunt alocați 30 de milioane de lei.

Pentru investiții în unitățile de învățământ, respectiv pentru programul de reabilitare cofinanțat de BEI, sunt prevăzuți 120 de milioane de lei.

La capitolul Sănătate sunt alocați 5,26 milioane de lei pentru modernizarea și echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii „Victor Gomoiu” și 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea Spitalului de Ortopedie Foișor.

Dintre obiectivele deja finalizate, dar care vor mai primi bani pentru alte lucrări, Arena Națională are prevăzuți 7,7 milioane de lei. Sala multifuncțională din incinta complexului sportiv „Lia Manoliu” are alocați 40 de milioane de lei, Academia de Tenis – 5,85 milioane lei, iar pentru refacerea și modernizarea Patinoarului Flamaropol sunt alocați șase milioane de lei.

Pentru consolidarea și modernizarea Teatrului Evreiesc de Stat sunt alocați, în bugetul pentru acest an, cinci milioane de lei, în timp ce execuția lucrărilor de consolidare a unor clădire are prevăzuți 8,3 milioane de lei.

Tot pentru 2014, în bugetul este prevăzută suma de aproximativ 340 milioane de lei pentru investiții la stația de epurare Glina.

Pentru proiectul privind inventarierea spațiilor verzi și actualizarea registrului acestora sunt alocați 18 milioane de lei.

La capitolul Transporturi sunt prevăzuți 78 de milioane de lei pentru Pasajul Basarab și sume pentru alte obiective de infrastructură, printre care Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu (40 de milioane), Străpungerea Buzești – Berzei – Uranus (35 de milioane), Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada A1 (45 de milioane), Reabilitare sistem rutier și linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu (56 de milioane), Îmbunătățire condițiie de circulație Pasaj Muncii (45,3 milioane lei), Pasaj Suprateran Mihai Bravu – Splaiul Unirii (50 de milioane), Pasaj subteran Piața Presei Libere (15 milioane) și Supralărgire Fabrica de Glucoză (40 de milioane).

Regia de transport public și cea de distribuție a energiei termice – RATB și RADET – au prevăzute în buget, ca subvenții, sumele de 546 milioane de lei și, respectiv 552 milioane de lei.

Administrația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) are prevăzute venituri de 33,6 milioane de lei.

Pentru Administrația Străzilor sunt alocați aproape 500 de milioane de lei, iar pentru Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, 222 de milioane de lei.

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) are alocați puțin peste 115 milioane de lei, în timp ce pentru Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane este prevăzută suma de aproape 76 milioane de lei.

Poliția Locală a Capitalei are un buget de 44 milioane de lei, iar Clubul Sportiv Municipal București, de peste 35 milioane de lei.

Anul trecut, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local. În toamnă, bugetul a fost rectificat negativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri