Opera dacă era plătit, iar șpaga o ținea la birou: „Dădeam banii înapoi dacă pacientul murea”

Opera dacă era plătit, iar șpaga o ținea la birou: Dădeam banii înapoi dacă pacientul murea
Publicat: 03/11/2014, 19:06

Medicul este acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită. Anchetatorii susțin că, în perioada august-septembrie 2013, medicul Iancu Mocanu a cerut sumele de 3.100 de lei, 4.500 de lei și 7.000 de lei, de la trei denunțători sau în prezența acestora. Motivul pentru care a cerut acești bani a fost acela de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv, investigarea medicală și efectuarea intervențiilor chirurgicale asupra unor pacienți.

Sumele de bani au fost primite, fie anterior, fie ulterior îndeplinirii actului medical, dar în baza unei pretinderi aluzive premergătoare îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu.

Dosarul a fost înaintat pentru a fi judecat de magistrații Tribunalului Militar București.

În octombrie 2013, medicul Iancu Mocanu a mai fost trimis o dată în judecată, după ce a fost prins când lua mită 2.000 de euro pentru a opera un pacient. Iancu Mocanu le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o „ca atenție din partea unui aparținător al pacientului”. Acesta preciza că din cei 2.000 de euro, jumătate oprea el și ceilalți 1.000 de euro urmau să fie împărțiți cu alți trei medici, care trebuiau să primească 500, 300 și, respectiv, 200 de euro.

„Despre medicul civil, rezident anul VI, inculpatul Mocanu Iancu a afirmat că nu urma să primească ceva din suma de 1.000 de euro, întrucât era în stadiul de învățare, de pregătire”, au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă a medicului.

După ce a fost prins în flagrant, anchetatorii l-au întrebat pe medicul Iancu Mocanu dacă mai are și alte sume de bani în cabinetul său. Acesta a scos din dulapul din spatele biroului său o borsetă din piele neagră în care avea trei plicuri cu bani, spunând că i-a primit ca „atenții din partea aparținătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile”.

„În plicul de culoare alb notat nr. 1 a fost identificată suma de 500 de lei,(…) despre care inculpatul a declarat, după consultarea agendei de programări Medtronic, că a primit-o în dimineața de 23.09.2013 de la soția unui pacient operat săptămâna anterioară, care domiciliază în Drăgășani. Inculpatul a declarat că în cursul săptămânii anterioare a mai primit de la aceeași persoană suma de aproximativ 4.000 de lei, pe care a împărțit-o echipei medicale împreună cu care a realizat intervenția chirurgicală, precizând că nu reține exact numele acestora, dar că acestea se regăsesc în foaia de observație a pacientului”, potrivit procurorilor.

În alte două plicuri anchetatorii au găsit 6.700 de lei și, respectiv, 6.200 de lei. Medicul le-a spus procurorilor că prima sumă ar fi primit-o de la soția unui pacient pe care l-a operat în urmă cu trei săptămâni, drept „mulțumire pentru actul medical al întregii echipe”.

„Suma totală primită a fost de 7.000 lei, din care inculpatul a declarat că a mai luat, de-a lungul timpului, 300 de lei. Inculpatul a arătat că suma de 6.700 o păstra, având în vedere evoluția stării de sănătate a pacientului, susținând că în eventualitatea unui deces ar fi restituit-o soției acestuia”, au mai notat procurorii în documentul citat.

În cazul celor 6.200 de lei găsiți în al treilea plic, medicul Iancu Mocanu le-a spus anchetatorilor că i-a primit de la mai mulți pacienți pe care i-a operat în ultima lună, dar că nu poate preciza exact numele acestora și cât anume a primit de la fiecare.

Procurorii au mai găsit atunci un portmoneu negru cu 650 de lei, despre care medicul a afirmat că sunt bani din salariu, pentru cheltuieli curente, precum și un plic cu 3.100 de lei, într-un dulap din cabinetul acestuia.

„Inculpatul a declarat că această sumă a primit-o în urmă cu o săptămână de la fiica pacientei asupra căreia a încercat să facă o intervenție chirurgicală pe cord, însă această intervenție nu s-a putut realiza datorită patologiei asociată a pacientei (spondilită ankilopoetică), urmând ca pacienta să fie revascularizată intervențional de către doamna dr…., șefa laboratorului de angiografie și cateterism cardiac, din cadrul aceluiași centru medical. Inculpatul a precizat că intenționa să returneze această sumă de bani fiicei pacientei, cu care nu s-a mai întâlnit de la data remiterii banilor, aceasta locuind în mun. Constanța”, au precizat procurorii.

Potrivit anchetatorilor, medicul a fost denunțat de o persoană condamnată definitiv la 12 ani de închisoare pentru trafic de minori și de cumnata pacientului pe care trebuia să-l opereze, de la care a cerut 2.000 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire