OPERAȚIUNEA MUȘCATA. Primăriile dau milioane de lei pentru flori și arbori „rezistenți la noxe”

OPERAȚIUNEA MUȘCATA. Primăriile dau milioane de lei pentru flori și arbori rezistenți la noxe
Publicat: 18/03/2017, 12:55
Actualizat: 19/03/2017, 17:25

Primăria Timișoara a alocat, anul trecut, aproximativ 24 de milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi, iar în acest an municipalitatea vrea să plătească pentru 500 de jardiniere cu mușcate curgătoare, amplasate la ferestrele instituției, aproape 90.000 de lei. În lunile aprilie-mai, în centrul Timișoarei vor fi repuși și cei 40 de palmieri cumpărați în anul 2013.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, pentru „contractele privind serviciile prestate în spațiile verzi și locurile de joacă pentru copii” din oraș a fost achitată suma de aproape 24 de milioane de lei, cu TVA inclus, în anul 2016. Banii au ajuns la trei firme care au câștigat licitația pentru întreținerea spațiilor verzi din Timișoara, orașul fiind împărțit în patru zone.

Din cele 24 de milioane de lei s-au plantat, anul trecut, pe zonele verzi și 5.563 de arbori și 29.227 de arbuști și subarbuști, printre care și trandafiri. De asemenea, s-au plantat 318.474 de flori anuale, 232.992 de flori bienale și 23.300 de bulbi de lalale în spații verzi și jardiniere, în centrul Timișoarei și în mai multe parcuri din oraș. Totodată, s-au plantat și 4.374 de mușcate în jardiniere și pe suporți metalici.

Primăria Timișoara a început pregătirile pentru plantarea florilor, a arborilor și pentru întreținerea spațiilor verzi pentru anul în curs, iar în lunile aprilie – mai, când vremea se va mai încălzi, pe Bulevardul I.C. Brătianu vor fi repuși cei 40 de palmieri achiziționați în anul 2013 de Primăria Timișoara, la prețul de peste 650 de lei bucata.

Palmierii sunt ținuți în sere în timpul sezonului rece.

Totodată, municipalitatea este dispusă să plătească aproape 90.000 de lei pentru 2.700 de mușcate curgătoare, care vor fi puse în 500 de jardiniere, ce vor fi amplasate la ferestrele Primăriei Timișoara. În acești bani intră și întreținerea mușcatelor în perioada mai – noiembrie 2017, adică udarea florilor, aplicarea de îngrășământ și curățarea frunzelor și florilor uscate.

„Cele 500 de jardiniere care vor fi amplasate la ferestrele clădirii Primăriei Municipiului Timișoara vor conține câte 6 bucăți mușcate în jardiniere de 0,60 m și 4 bucăți mușcate în jardiniere de 0,45 m. Jardinierele trebuie să fie amenajate cu plante bogat ramificate, înflorite și într-o stare fitosanitară bună. Furnizorul va prezenta ca model o jardinieră cu 4 mușcate. Mușcatele vor fi din specia pelargonium peltatum – mușcate curgătoare, cu inflorescențe de culoare roșie, cu înflorire continuă pe toată perioada de vegetație”, se arată în caietul de sarcini. Mușcatele curgătoare vor fi achiziționate direct, fără licitație.

Șeful Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Timișoara, Adrian Bere, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că și Parcul Justiției va fi plin de flori, în această primăvară, acesta fiind modernizat cu bani europeni și inaugurat la sfârșitul anului 2015. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la suma de 463.000 de euro (peste 2,08 milioane lei). Proiectul a prevăzut și realizarea unor „insule multicolore de flori bulboase”, cu peste 110.000 de lalele, narcise și ghiocei.

„Executantul este obligat ca cinci ani de zile parcul să arate exact cum a fost în primul an. Deci, după cinci ani se va face o recepție la terminarea lucrărilor și trebuie să fie exact ca și atunci când a fost finalizat”, a precizat Adrian Bere.

Primăria Brașov alocă anual 1,5 milioane lei pentru flori și spații verzi

Primăria Brașov a alocat, în 2017, un buget de 1,5 milioane lei pentru flori și spații verzi, aceasta fiind suma alocată anual, în ultimii patru ani, pentru achiziție de material dendrologic.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, bugetul de 1,5 milioane lei pentru acest an este destinat pentru achiziție de flori anuale și perene, puieți de arbori foioși și rășinoși, gard viu, sămânță gazon și gazon rulat și butași de trandafiri.

Toarcea a mai spus că în această sumă sunt cuprinse și costurile pentru amenajarea rondurilor de flori din parcuri sau din sensuri giratorii. Aceleași achiziții de plante au fost făcute și în cursul anului trecut.

Bistrița – 220.000 de flori și peste 12.000 de arbori și arbuști pentru 750.000 lei

Primăria Bistrița a cheltuit, anul trecut, peste 750.000 de lei pentru amenajarea spațiilor verzi din municipiu, unde au fost plantate peste 220.000 de flori și peste 12.000 de arbori și arbuști.

Peste 100.000 de lei au fost cheltuiți de municipalitate pentru producerea de plante anuale, bienale și curgătoare în serele proprii ale primăriei Bistrița, iar din aceste sere plantele au ajuns în întreg orașul, fiind întreținute pe tot timpul anului de angajații proprii.

Pentru achiziția de arbori, arbuști și trandafiri, Primăria Bistrița a mai cheltuit, în 2016, din buget, încă 106.000 lei, cumpărând 241 de arbori, 11.660 de arbuști și 100 de trandafiri.

Lucrările de cosit, tunsul gardul viu și salubrizarea spațiilor verzi s-au apropiat de suma de 600.000 de lei, iar tratamentele fitosanitare și achiziția de materiale necesare lucrărilor de întreținere s-au ridicat la 50.000 de lei.

Cluj – Primăria a cheltuit peste 550.000 de lei pentru panseluțe, flori și gard viu

Primăria Cluj-Napoca a cheltuit, anul trecut, peste 550.000 de lei pentru panseluțe, flori anuale și gard viu, cu 200.000 de lei mai mult decât în 2015.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat corespondentului MEDIAFAX, că tot ceea ce se plantează pe spațiul verde se face în baza unui acord-cadru încheiat în 2013 de municipalitate în urma unei licitații și care are o valabilitate de patru ani.

„Sunt trei firme care livrează diverse specii de flori și gard viu, acestea fiind plantate pe domeniul public de angajații Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) din subordinea Primăriei. Acest acord-cadru ne permite să comandăm doar florile pe care dorim să le plantăm, în cantitățile dorite de noi, astfel încât spațiile verzi și de promenadă să fie atractive tot timpul anului. Plătim exact câte flori avem nevoie pe un anumit amplasament. Astfel, anul trecut Primăria a cheltuit 564.561 lei pentru panseluțe, flori anuale – petunii, salvie, begonii și gard viu, față de anul 2015 când s-au cheltuit 361.905 de lei”, a spus Buzatu.

Potrivit acesteia, în primăvara anului 2016 s-au cheltuit 126.000 de lei pentru gard viu și 9.240 de lei pentru panseluțe, în perioada verii s-au cheltuit 387.256 lei pentru flori anuale, în timp ce în toamna anului trecut Primăria a decontat o sumă de 42.000 de lei tot pentru gard viu.

Speciile de flori sunt adaptate la clima orașului și sunt fie perene, fie se înlocuiesc după câteva luni sau după un sezon.

Târgu-Jiu – 245.000 de lei cheltuiți pe panseluțe, primule și gazania plantate în giratorii și pe stâlpii de iluminat

Autoritățile locale din Târgu-Jiu au plătit, anul trecut, aproximativ 245.000 de lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi din zone pietonale, senuri giratorii, ghivecele de flori fiind montate și pe stâlpii de iluminat.

„Decorarea cu flori a parcurilor, a spațiilor verzi existente în zona pietonală, a sensurilor giratorii și a stâlpilor de iluminat cu ghivece a costat Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în anul 2016, aproximativ 245.000 de lei. În cadrul activităților de înfrumusețare a orașului au fost plantate, în cele două sezoane, diferite specii de flori, precum primule, panseluțe, gazania, begonie, salvia și mușcate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.

Covei a precizat că în această sumă sumă sunt incluse și cheltuielile de achiziție a plantelor folosite pentru expoziția florală, organizată cu ocazia Zilei Recoltei.

Plantele sunt cultivate în serele municipiului tot timpul anului și plantate de muncitori ai Direcției de Servicii Comunale, firmă din subordinea Primăriei.

Autoritățile au amenajat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din oraș și un ceas floral, de mari dimensiuni, în care au fost amplasate sute de ghivece cu flori de sezon, de diferite culori.

Iasi – fiecare cartier are bradul său

Primăria municipiului Iași a cheltuit 38.000 de lei pentru a cumpăra 12 brazi pentru fiecare cartier din Iași, iar pentru decorarea zonei pietonale Ștefan cel Mare și Sfânt cu mobilier tematic de Paște și Crăciun municipalitatea ieșeană a cheltuit 158.400 de lei.

Pentru decorarea mai multor zone din Iași cu perdele de țurțuri s-au cumpărat 290 de instalații electrice, cu care au fost împodobiți, în timpul iernii, brazii și tuya din opt zone din oraș, pentru acest lucru fiind achitată suma de aproximativ 49.000 de lei. Totodată, s-au achiziționat 3.300 de metri liniari de fir luminos pentru suma de 10 200 de lei.

În total pentru figurine, instalații și ornamente luminoase pentru străzi au fost cheltuiți 443.150 de lei. Din această sumă au fost cumpărate 924 de figurine luminoase de diferite modele pentru mai multe zone intens circulate ale orașului, 261 de travesări luminoase pentru marile bulevarde, 400 de plase luminoase de diferite dimensiuni pentru decorarea fațadei primăriei și a căsuțelor de pe pietonalul Ștefan cel Mare. În același preț au intrat și trei fântâni luminoase 3D pentru fântânile arteziene din Piața Unirii, un plafon luminos și un tunel luminos pentru Pietonalul Ștefan cel Mare pentru perioada de iarnă.

În total municipalitatea ieșeană a cheluit 698.850 de lei pentru instalații și ornamente luminoase montate în anul 2016.

Craiova – bani pentru crini asiatici, iarbă de pampas și arbori rezistenți la noxe

Regia de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) din Craiova, care are în administrare și spațiile verzi din oraș, a avut alocat, anul trecut, un buget de 1.300.000 lei pentru achiziționarea de material dendorofloricol, dar s-a cheltuit doar jumătate din sumă, deoarece regia a livrat municipalității, din sera și pepiniera proprie, material dendrofloricol pentru a fi sădit în mai multe zone din oraș.

Unor firme private, care au câștigat licitații organizate pentru achiziția de flori și arbuști le-a fost achitată suma de 754.481,53 lei.

Între altele au fost achiziționați nuferi, pansele, crini asiatici, iarbă de pampas, dar și rhododendron, platan, catalpă, un arbore originar din sud-estul Americii de Nord și din estul Asiei rezistent la noxe.

Multe dintre plantele achiziționate anul trecut de RAADPFL Craiova au fost plantate în Grădina Botanică din oraș, obiectiv ce s-a aflat într-un amplu proces de reabilitare.

Pentru 2017, bugetul Regiei nu a fost încă aprobat.

Alba Iulia – 5 milioane de lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi

Primăria Alba Iulia alocă circa cinci milioane de lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, suma fiind aproximativ aceeași ca în ultimii ani și va fi împărțită între firmele care au câștigat licitația. În oraș se vor planta lalele, panseluțe, trandafiri, mușcate, flori de vară, arbori sau garduri vii.

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în 2017 suma care va fi cheltuită pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi va fi de circa cinci milioane de lei, la fel ca și anul trecut, când s-au cheltuit 5.065.000 de lei, orașul fiind împărțit în trei loturi care au fost scoase la licitație și adjudecate de trei firme, care au obligația să planteze flori, arbori, arbuști, garduri vii, gazon, să amenajeze zone verzi și flori în sensurile giratorii și scuaruri, să refacă rondourile, iar când este cazul să toaleteze și să cosmetizeze copacii.

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia speră ca de Paște, să înflorească lalelele și panseluțele, care au fost plantate în majoritatea intersecțiilor și zonelor verzi din oraș, în vreme ce în vară înfloresc Begonia, Gazania, Tagetes, Salvia, Dali sau diverse specii de mușcate care vor înfrumuseța orașul.

Cei mai mulți bani, peste 2,3 milioane de lei, sunt alocați pentru întreținerea spațiilor verzi din zona istorică, respectiv Cetatea Alba Carolina, având în vedere că este principalul obiectiv turistic al județului, iar în sezonul cald au loc festivaluri istorice și culturale.

Cetatea Alba Carolina este cea mai mare fortificație de tip Vauban din întreaga Europă de sud-est, întinzându-se pe circa 110 hectare, aici fiind plantate peste 80 de specii de flori, salcâmi, brazi și molizi, magnolii și ienuperi.

Totodată, în Cetatea Alba Carolina au fost amenajate mai multe aranjamente florale care imită forma acestei fortificații, o stea cu șapte colțuri.

Circa 1,6 milioane de lei s-au alocat pentru întreținerea spațiilor verzi din cartierul Cetate și împrejurimi, zone în care locuiește cea mai mare parte a populației din municipiu, iar pentru amenajarea spațiilor verzi din orașul de jos se va cheltui suma de aproximativ un milion de lei.

Reprezentanții primăriei au în vedere, pe tot parcursul anului, completarea cu flori acolo unde acestea vor fi distruse, schimbarea gazonului când va fi cazul, toaletarea pomilor care prezintă pericol pentru clădiri și pietoni, dar și plantarea de tei pe străzile proaspăt reabilitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?