Oprea se pregătește să meargă la Parchet: „Voi răspunde ca martor la toate întrebările”

Oprea se pregătește să meargă la Parchet: „Voi răspunde ca martor la toate întrebările
Publicat: 27/10/2015, 15:17

Consilierul personal al lui Gabriel Oprea și șoferul care conducea mașina vicepremierului în seara accidentului în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină sunt audiați la Parchetul Tribunalului București, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Gabriel Oprea va fi chemat la Parchetul Tribunalului București în această săptămână, pentru a da declarații în dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au mai precizat că, în această anchetă, procurorii au primit informațiile solicitate de la Distrigaz, care făcea lucrări pe strada Știrbei Vodă, unde polițistul a căzut cu motocicleta într-o groapă, și parțial de la Primăria Municipiului București.

De la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-au primit răspunsuri și sunt solicitate în continuare noi informații, fiind în curs o comunicare interinstituțională continuă, au mai precizat sursele citate.

Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că, deși procurorii au solicitat, în mod expres, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne nu au pus la dispoziția Parchetului Tribunalului București nici traseul pe care coloana oficială a lui Gabriel Oprea l-a avut în seara zilei de 20 octombrie și nici documentele pentru constituirea dispozitivului.

Până acum, pe masa procurorilor a ajuns numai lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială. În acest sens, în mașină cu ministrul Afacerilor Interne se aflau trei persoane, șoferul și un angajat, au precizat sursele citate.

„Nu am nimic de ascuns. Eram la serviciu și se va dovedi acest lucru. Nu am avut nicio zi de concediu în acest an, am muncit foarte mult. Unde am fost se va dovedi la Parchet, am fost la instituții. Am fost la instituții ale statului român, se va spune la Parchet”, a declarat luni Gabriel Oprea, înaintea ședinței cu parlamentarii UNPR.

Oprea a declarat că va răspunde la toate întrebările în fața procurorilor, ca martor.

Întrebat care era natura urgenței care să justifice deplasarea sa cu un dispozitiv de coloană oficială sau cu regim prioritar, Oprea a evitat răspunsul, spunând că toți miniștrii de Interne se deplasau așa: „Urgența este vorba doar de un echipaj de Poliție, pe care orice ministru l-a avut la dispoziție (sic)”.

Ministrul Gabriel Oprea anunța, luni, în cadrul unei declarații de presă: „MAI și structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfășurarea anchetei și vom pune în continuare la dispoziția Parchetului toate documentele și informațiile solicitate”.

Parchetul Capitalei face cercetări pentru ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliția Capitalei și Poliția Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină și date cu privire la componența coloanei la momentul accidentului. Anchetatorii susțin că, până acum, au primit doar parțial informațiile solicitate.

În anchetă, procurorii au făcut cercetarea la fața locului, au primit date privind autopsia medico-legală și au ridicat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere, în vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină. De asemenea, au fost solicitate și datele stocate cu privire la comunicațiile interne ale polițiștilor implicați în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

Procurorii au audiat persoane care aveau cunoștință despre împrejurările în care s-a produs accidentul de pe strada Știrbei Vodă, respectiv polițiștii din coloană și cei aflați în intersecție, muncitorii care efectuau lucrările de reparații, precum și alți martori aflați în zonă. Alte persoane care au cunoștință despre circumstanțele în care s-a produs accidentul urmează să dea declarații.

Anchetatorii au solicitat și documentația privind efectuarea lucrărilor de reparație de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare și siguranță specifice.

Totodată, va fi făcută expertiza tehnică a motocicletei pe care o conducea Bogdan Gigină, se va stabili dinamica producerii accidentului și vor fi analizate imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zona accidentului.

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală. Bogdan Gigină a fost înmormântat în 23 octombrie, cu onoruri militare, în prezența a sute de colegi în uniformă.

Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat, luni, în prima sa declarație, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect față de familia acestuia, el susținând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depășise zona și a făcut „tot ce este omenește posibil” pentru a-l salva pe polițist.

„Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfășurate în scop profesional. Detaliile referitoare la această deplasare au fost deja puse la dispoziția Parchetului. La un moment dat, coloana s-a oprit, nu am știut de ce. Eu nu am văzut accidentul, nu am știu că este vorba despre un accident. Am văzut doar mașina de poliței din față oprită și pe cei doi polițiști coborând și alergând. Unul dintre ei mi-a făcut semn să continuăm deplasarea și mașina în care mă aflam a pornit de pe loc. Mașina de poliție și cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depășisem locul accidentului am aflat ce s-a întâmplat”, a precizat vicepremierul.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculațiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoțire în trafic fără temei legal drept „complect (sic!) nefondate”.

Ministrul Gabriel Oprea și-a încheiat declarația spunând: „La acest moment, acestea sunt precizările pe care le pot face public”.

Câteva ore după declarația ministrului de Interne, președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-a întâlnit cu Gabriel Oprea, luni seară, și l-a sfătuit să demisioneze. Iohannis a precizat că l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuție pentru că a dorit să primească lămuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat că nu este vinovat și că își va continua activitatea în Guvern, răspunzând astfel președintelui Klaus Iohannis. Oprea a susținut că sfatul lui Iohannis are legătură cu dorința președintelui de a schimba guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

După accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în spațiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă așteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care și cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar și locul de unde acesta venea și unde trebuia să ajungă în ziua accidentului și dacă, în condiții de ploaie, nu trebuia să renunțe la escorta cu motociclist.

Primul răspuns oficial al Ministerului Afacerilor Interne legat de ancheta privind moartea polițistului Bogdan Gigină a fost transmis abia duminică 25 octombrie, MAI arătând că angajații instituției, inclusiv ministrul, nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei.

La câteva ore după comunicatul MAI, Parchetul Capitalei a transmis precizări privind stadiul anchetei în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină, arătând că anchetatorii au cerut de la MAI, Poliția Capitalei și Poliția Română date despre coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdată doar parțial informațiile solicitate.

Mai mulți lideri politici, precum și organizații neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din funcțiile de vicepremier și de ministru de Interne, dar și lămurirea circumstanțelor accidentului a cărui victimă a fost Bogdan Gigină.

Duminică, aproximativ 1.000 de oameni au ieșit în stradă, în centrul Capitalei, pentru a cere demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea. Aceștia au protestat la Universitate, apoi au mers în marș la sediile MAI și Guvernului. Proteste similare au avut loc și la Cluj-Napoca. Protestul a continuat luni, în fața sediului Guvernului, unde aproximativ 300 de persoane au cerut demisia ministrului Gabriel Oprea.

O petiție online intitulată „Demisia, Oprea! Încetați abuzul de coloane oficiale!” și inițiată la două zile după accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, care însoțea coloana oficială a vicepremierului, a adunat în șase zile aproape 17.500 de semnături.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?