ORA PĂMÂNTULUI 2017 „stinge lumina” la Parlament, la Guvern și la Palatul Cotroceni

ORA PĂMÂNTULUI 2017 „stinge lumina la Parlament, la Guvern și la Palatul Cotroceni
Publicat: 25/03/2017, 09:47

ORA PĂMÂNTULUI 2017: „Îi invităm pe români să stingă luminile în case și să petreacă o oră în aer liber, fie la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consume energie acasă, să dăruiască propria energie, să o investească pentru a proteja natura. Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa «Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)», în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acțiuni de mediu în fiecare zi și să-și schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii”, se arată într-un comunicat de presă al World Wide Fund for Nature (WWF), remis MEDIAFAX

În Capitală, începând cu ora 17.00, va fi organizat un eveniment în Parcul Izvor, unde cercetașii „Cireșarii” au pregătit ateliere și jocuri pentru copiii prezenți în zonă. De asemenea, pentru a promova mijloacele de deplasare prietenoase cu natura și benefice pentru organism, de la ora 20.30, până la 21:30, bucureștenii pot alege o tură cu bicicleta pe traseul: Parc Izvor (alveola Națiunile Unite) – str. B.P. Hașdeu – Splaiul Independenței – Știrbei Vodă – Berzei – Calea Griviței – Dacia – Romană – Universitate – Unirii – Splaiul Independenței – Națiunile Unite – Izvor.

Palatul Parlamentului va întrerupe iluminatul în intervalul 20:30 – 21:30, pentru a marca Ora Pământului. Guvernul României se alătură, de asemenea, celei mai mari mișcări de mediul din istorie.

Și Administrația Prezidențială se va alătura mișcării globale „Ora Pământului”, prin întreruperea iluminatului interior și exterior al Palatului Cotroceni în intervalul orar 20:30 – 21:30.

La fel și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a anunțat că se raliază campaniei, pompierii salvatori stingând luminile unităților în care își desfășoară activitatea, în intervalul orar 20.30 – 21.30, fără ca acest lucru să afecteze eficiența misiunilor.

Și în țară, foarte multe instituții au anunțat că se vor alătura evenimentului.

Astfel, în localtatea Aninoasa din județul Dâmbovița, va avea loc o plimbare cu bicicleta împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii, pentru a marca Ora Pământului. Întâlnirea participanților are loc în parcarea din fața Centrului Cultural Aninoasa la ora 13:30, plimbarea având traseul: Centrul Cultural – Primăria Aninoasa – Monumentul Eroilor – Strada Margine – Mănăstirea Viforâta – Centrul Cultural. Între orele 20:30 și 21:30, în întreaga comună se va stinge iluminatul public stradal și cel al instituțiilor publice. În Bârlad, între orele 20:30 – 21:30, Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan va organiza observații astronomice în stradă, în zona parcului „Victor Ion Popa”.

În Brașov, între orele 20:30 si 21:30 va fi oprit iluminatul public în tot centrul istoric, zona cladirii Primăriei Brașov și a Poștei, zona Rectoratului, Piața Sfatului, Piața Enescu, Parcul Titulescu, precum și pe străzile Mureșenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sfântul Ioan, Michael Weiss, Postăvarului, Politehnicii și Diaconu Coresi.

În Brăila, Asociatia Clubul de Turism Proilavia le propune oamenilor, începând cu ora 18.30, o plimbare inedita pe alei și prin pădure în Parcul Monument, în Botoșani va avea loc un recital muzical în aer liber, în fața sediului Primăriei și pe Pietonalul Unirii, cu artiști amatory. Lumina va fi stinsă în cadrul sediului Primăriei Botoșani, Instituției Prefectului, Direcției de Impozite și Taxe Locale, Teatrul de Papuși Vasilache, Pietonalul bancar, parcul Primăriei, parcul Junior.

În județul Hunedoara, membrii Asociației Călan 1387, alături de alți membri ai comunității, vor planta 200 de puieți de paltin într-o zonă adiacentă orașului Călan, iar seara de la ora 20.30, după ce se vor stinge luminile, au programat o plimbare în centrul Orașului Nou Călan. În municipiul Hunedoara se vor stinge luminile pe B-dul Libertății – str. Constantin Bursan – str. Castelului – curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Iluminatul public se va opri timp de 60 de minute, timp în care un grup de tineri voluntari de la „Cercetașii României”, alături de cetățeni ai orașului vor participa la un marș pe traseul Primărie – Castelul Corvinilor.

În Buzău, Primaria se va alătura mișcării Earth Hour prin întreruperea iluminatului public. În Constanța, Mare Nostrum organizează activități în Parcul Tăbăcăriei, începând cu ora 20:30 în timp ce în Craiova, Asociația Studenților din Facultatea de Fizică din Craiova (ASFFC) și Organizația Națională Cercetașii României – centrul local Craiova și Asociația Junior Chamber International Craiova (JCI Craiova) propun publicului mai multe evenimente dedicate Earth Hour precum concerte, un marș stradal sau animații stradale cu flăcări. Totodată, iluminatul public va fi stins în arealul Universitate – Primăria Municipiului Craiova – Centrul Vechi – Piața Mihai Viteazul, în intervalul orar 20.30 – 21.30.

În Iași, se va stinge iluminatul arhitectural al Palatului Culturii, clădire monument istoric și simbol al orașului Iași. De asemenea, toate muzeele și instituțiile din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova se alătură evenimentului internațional Ora Pământului

În județul Vrancea, Primăria orașului Panciu organizează mai multe manifestări cu ocazia Orei Pământului. Astfel, sâmbătă, începând cu ora 11.00, este organizată o plimbare cu bicicletele și rolele pe traseul: Parcul Central – str. Nicolae Titulescu – Str. Mărăști – Str. Democrației – Str. M. Kogălniceanu – Str. Libertății – str. Ghiocei – Parcul Central, iar în întervalul orar 20.30-21.30, în Parcul Central al Orașului Panciu, va fi realizată ilustrația de lumânări „PANCIU 60+” !

În Rădăuți, de la ora 20:00, la Statuia „Bogdan Vodă”, va fi stinsă lumina timp de o oră, iar în Roman se va organiza un tur ciclistic pe traseul: Piața Roman-Vodă – Bdul. Roman-Mușat către hotel – str. Bogdan Dragoș – Abator – Bdul. Republicii – str. Primăverii – str. Ion Nanu – Str. Mihai Viteazul – str. Eternității – Bdul. Republicii – Str. Ștefan cel Mare – str. Dobrogeanu Gherea – Bdul. Roman Mușat – Piața Roman-Vodă. După încheierea turului ciclistic, în fața statuii lui Roman Mușat participanții vor aprinde candele ce vor contura simbolul campaniei Earth Hour. Tot în intervalul orar 20:30-21:30 se va întrerupe iluminatul public pe Bulevardul Roman Mușat, iar pe toată durata nopții dintre 25 și 26 martie 2017 se va întrerupe și iluminatul ornamental al clădirilor aparținând administrației publice locale.

În Satu Mare, se va întrerupe iluminatul public, în intervalul 20:30 – 21:30, în Palatul Administrativ, Piața 25 Octombrie și Pasajul Corneliu Coposu în timp ce în Sighișoara, oamenii sunt invitați la ora 20.00 în Piața Cetății unde Fanfara Sighișoara va susține un recital, apoi participanții sunt invitați să formeze un lanț uman în jurul Bisericii Mănăstirii de unde vor porni într-un marș pe străduțele vechii Cetăți Medievale.

În Tulcea, între orele 20:30- 21:30, se va stinge lumina în Primăria municipiului Tulcea, Prefectura județului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, ARBDD, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, ICEM, Inspectoratul Școlar al județului Tulcea în timp ce în Vaslui, în fața primăriei municipiului, între 20.30 – 21.30 este organizat un eveniment muzical, o paradă a costumelor din materiale reciclabile organizată de Colegiul Economic „Anghel Rugina”, Liceul „Ion Mincu” și Liceul „Ștefan Procopiu” și un flash mob organizat de Liceul „Emil Racoviță”.

Evenimentul „Ora Pământului” a fost organizat, pentru prima oară, pe 31 martie 2007, în Sydney, Australia, și este cel mai mare eveniment internațional care atrage atenția asupra uneia dintre cele mai importante probleme actuale, încălzirea globală.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2010, 4.500 de orașe din 128 de țări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acțiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susținători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de orașe, din peste 152 de țări.

În România, „Ora pământului” se sărbătorește din anul 2009, țara noastră devenind astfel parte dintr-o comunitate globală de peste două miliarde de oameni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic