Orban anunță că nu are bani pentru programele din Sănătate și pentru salarii / Lider Sanitas: E o declarație politică / Președinte Asociația Pacienților: E foarte clar. Există deficit

Orban anunță că nu are bani pentru programele din Sănătate și pentru salarii / Lider Sanitas: E o declarație politică / Președinte Asociația Pacienților: E foarte clar. Există deficit
Publicat: 07/11/2019, 10:33

Lider Sanitas, despre declarațiile lui Orban: E doar o declarație politică și resursele se vor găsi

Președintele Federației Sanitas București, Viorel Hușanu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu înțelege cum a constatat Ludovic Orban că nu sunt fonduri pentru salariile din Sănătate la trei zile de la instalare. „E doar o declarație politică și resursele se vor găsi”, spune Hușanu.

Președintele Federației Sanitas București, Viorel Hușanu, a declarat că nu s-a plâns nimeni că nu ar mai fi bani la buget, până la declarația lui Ludovic Orban.

„Din câte știu eu, legislația nu poate fi modificată anul acesta, astfel încât, să nu fie plătite salariile. Este clar că o parte din salarii vin din contractele cu Casa de Asigurări și ele trebuie respectate iar măririle de salariu provenite în ultimii ani provin din act adițional de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci și acelea trebuie acordate. În rest nu s-a plâns niciun spital, cel puțin din București că nu ar avea buget. Nu știu cum au constatat ei la două, trei zile de la instalarea Guvernului că nu sunt aceste fonduri, repet, din moment ce informația nu am avut-o până astăzi ( joi, n.r)”, a spus Hușanu.

Acesta afirmă că în ultimii ani, în lunile noiembrie – decembrie, toate guvernele au spus că nu sunt bani, dar în cele din urmă s-au găsit resurse.

„Acum aud prima dată, dar acum trei zile sau până acum trei zile nicio unitate sanitară nu s-a plâns că nu ar avea bani pentru salarii până la sfârșitul anului. Iar legislația, încă o dată spun, obligă practic angajatorii să acorde aceste drepturi salariale din două surs: din contractul de prestări serviciu cu Casa de Asigurări și din bugetul de stat salariile provenite din 2016 până în prezent. Din istoricul ultimilor ani, mereu în luna noiembrie-decembrie toate guvernele ne-au spus că nu sunt bani și cu toate astea s-au găsit bani de salarii. Eu cred că e doar o declarație politică și resursele se vor găsi”, a mai spus Hușanu.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienți pentru a încheia anul, în domeniul sanitar.

Președinte Asociația Pacienților: Este foarte clar. Nu sunt bani, există deficit

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat pentru MEDIAFAX, că știa că există dificit în pe fondul național unic de sănătate și pe programele naționale, dar își pune speranța în rectificarea bugetară. Reacția vine după declarațiile premierului Ludovic Orban.

„Într-adevăr, așa este, din discuțiile pe care noi le-am avut cu Casa Națională De Asigurări de Sănătate. E foarte clar, nu sunt bani, există deficit, nu știam valoarea deficitului pe fondul național unic de asigurări de sănătate, dar știam că există deficit major și pe programe naționale și pe serviciile decontate din fond. Ne așteptam ca la rectificare să se facă ceva, sumele sunt foarte mari și mai există din datele pe care le aveam noi, deficit de finanțare și pe salarii, adică acele completări la salarii care sunt derulate tot prin CNAS. Sunt ceva probleme serioase chiar cu asigurarea finanțării”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Acesta a continuat spunând că este convins că se vor găsi soluții, în cele din urmă, pentru Sănătate.

„Eu sunt convins că până la urmă pentru asta vor asigura, vor găsi soluții. Sumele sunt foarte importante pentru sistemul de sănătate, dar pentru ansamblul buget- consolidat nu cred că ar fi o mare problemă (…) sănătatea e prioritară și cred că vor asigura până la urmă fonduri. Noi ne dorim să fie făcută și cu o mai bună gestionare ( alocarea, n.r) pentru că deficitul care s-a creat acum a fost și din cauza faptului că a fost o sumă făcută fără un studiu de fundamentare (…) pe de altă parte nici nu s-a gestionat foarte bine o parte din bani, știm bine că s-au irosit pe programe care puteau fi decalate altfel, puteau fi gestionate mult mai bine (…) s-au trezit hai că avem bani, hai să băgăm, nu este corect, pentru că se știa din start că va fi deficit”, a mai spus Barbu.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienți pentru a încheia anul, în domeniul sanitar.

Știrea inițială. Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferință de presă că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, întrucât banii nu sunt suficienți pentru a încheia anul, în domeniul sanitar.

„Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra (la rectificare – n.r.). Cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce privește bugetul Casei”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a fost completat de ministrul Sănătății, Victor Costache, care a spus că nu sunt bani nici pentru salarii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă