Organizația Mondială pentru Sănatate Animală va trimite o nouă misiune de audit în România

Redactor:
Laura Albu
Organizația Mondială pentru Sănatate Animală va trimite o nouă misiune de audit în România
O misiune formată din patru experți ai Organizației Mondiale pentru Sănatate Animală (OIE) va evalua modul în care România respectă prevederile relevante ale Codului terestru de sănătate animală pentru menținerea statutului de țară liberă de pestă porcină clasică (PPC), potrivit unui comunicat.

Scopul misiunii care se va desfășura în perioada 20 – 23 ianuarie este de a evalua modul în care au fost implementate recomandările misiunii OIE anterioare, din luna mai a anului 2017, în urma căreia România a fost recunoscută oficial ca țară liberă de pestă porcină clasică (PPC).

Misiunea de audit va începe la sediul ANSVSA, ulterior experții internaționali se vor deplasa în județele Vaslui, Buzău și Tulcea.

Experții misiunii vor evalua sistemul de supraveghere existent pentru PPC fiind vizate mai multe aspecte, dintre care menționăm: sistemul de detecție timpurie, nivelul de biosecuritate și măsurile de control aplicate pentru depistarea prezenței virusului și prevenția răspândirii virusului în caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice în exploatațiile nonprofesionale.

De asemenea, experții OIE vor efectua vizite pe teren, la exploatații comerciale și în special exploatații nonprofesionale, abatoare, posturi de inspecție la frontiere și fonduri de vânătoare, pentru a evalua modul în care sunt aplicate normele de biosecuritate și gestionarea procedurilor de informare, supraveghere și inspecție.

Echipa de experți OIE va fi însoțită de reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe toată perioada misiunii.

 

Inchide