Păcatele tatălui, în cârca fiului! Un bărbat din București, obligat să plătească statului 254.000 $ și penalități de 1,5 milioane de lei după ce tatăl lui a furat de la Securitate

Păcatele tatălui, în cârca fiului! Un bărbat din București, obligat să plătească statului 254.000 $ și penalități de 1,5 milioane de lei după ce tatăl lui a furat de la Securitate
Păcatele tatălui, în cârca fiului! Un bărbat din București, obligat să plătească statului român 254.000 de dolari și penalități de 1,5 milioane de lei. Tatălui lui a furat de la Securitate / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/11/2020, 21:14
Actualizat: 07/11/2020, 22:12

Un bărbat din București trebuie să plătească pentru păcatele tatălui său, spion înainte de 1989, care a furat de la Securitate 254.000 de dolari! Bărbatul își însușise banii unei firme înființate de Securitate în 1981.

Ion Cristian Nădejde, în vârstă de 49 de ani trebuie să dea statului peste 250.000 de dolari și să plătească penalități în valoare de 1,5 milioane de lei, conform deciziei date de Tribunalul București, relatează g4media.ro. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel atât de bucureștean, cât și de Statul Român, prin Ministerul de Finanțe.

Cum a ajuns bucureșteanul să plătească pentru păcatele lui Nicolae Nădejde, tatăl său

Fostul spion din perioada comunistă, Nicolae Nădejde, lucra cadrul Centrului de Informații Externe (CIE), precursorul Serviciului de Informații Externe (SIE). Acesta era angajat ca ofițer în cadrul UM 0102, unul dintre „brațele” CIE iar în 1987, a fost pensionat cu gradul de colonel în rezervă.

În instituția mendționată, subordonată Departamentului Securității Statului, Nicolae Nădejde avea atribuții în aria financiară. În fapt, centrul derula afaceri prin firme-paravan sau vira bani către agenți sau terți din străinătate în cadrul unor operațiuni de aport valutar special (A.V.S.).

Abia în 1989 Nădejde-tatăl a fost audiat în calitate de suspect într-un dosar deschis de autoritățile române în urma atentatului comis în 1981, de teroristul Carlos Șacalul, la comanda CIE, la sediul Radio Europa Liberă din München.

Astfel s-a aflat că CIE avea acțiuni din categoria A.V.S. și datorită firmei-paravan Marsue Holding SA, care era oficial înregistrată pe umele unui cetățean panamez. Firma avea sediul în țara de origine a celui care o deținea în acte iar societatea avea un cont la BRD Societe Generale.

„Portița” lui Nădejde-tatăl – căderea comunismului

Ulterior, în 1985, Nădejde-tatăl a ajuns cumva să fie reprezentat oficial al acestei firme, fiind sigurul care reprezenta interesele firmei în România. Chiar și după ce a ieșit la pensie, și-a păstrat această calitate „din rațiuni operative și în interes de serviciu”, potrivit sentinței civilă nr. 2381/1 noiembrie 2019 a Tribunalului București).

„Soldul contului s-a format prin depuneri de sume urmare a realizării unor activități operative”, mai precizează sursa citată.

Portița lui Nizole Nădejde s-a deschis odată cu Revoluția din 1989, când CIE a fost destrămată și a fost înființat SIE, care a preluat atribuțiile fostei structuri de spionaj extern.

Nici bine nu s-a produs schimbarea în România, că bărbatul s-a pus pe treabă și a început să își înșusească banii companiei Marsue Holding SA, care în septembrie 1990 avea în cont 210.537,15 dolari.

Treptat, Nădejde-tatăl a sustras întreaga sumă prin manevre bancare la care se pricea, dat fiind rolul pe care îl avea în CIE – a început să retragă sume de bani din cont „pe persoană fizică” și a transferat diverse sume din cont către alte filiale ale aceleiași bănci. Bărbatul și-a încheiat planul pe 27 decembrie 1993, când a sustras din cont și ultimii 821 de dolari.

Abia în 1994-1995, SIE a descoperit isprava lui Nădejde întrucât documentele arătau faptul că firma-paravan Marsue Holding nu mai avea niciun ban în contul respectiv. Astfel, suspectul a fost trimis în judecată pentru delapidare și i s-a pus sechestru pe bunuri.

Păcatele tatălui, în cârca fiului! Un bărbat din București, obligat să plătească statului român 254.000 de dolari și penalități de 1,5 milioane de lei. Tatălui lui a furat de la Securitate
Ion Cristian Ndejde, fiul spionului din perioada comunistă / Sursă FOTO: Ion Cristian Nădejde – Facebook

Statul român și-a dat seama de ispravă abia la câțiva ani după sustragerea banilor

Procesul s-a terminat prin condamnarea colonelui în rezervă la 10 ani de închisoare, însă la momentul respectiv nu fusese stabilită modalitatea de recuperare a prejudiciului. Până ca instanțele competente din România să decidă acest lucru, Nicolae Nădejde a decedat (în 2010), iar ulterior și soția acestuia. Se pare că un moștenirea lăsată fiului lor a fost un apartament din București.

Ion Cristian Nădejde, fiul condamnatului, a fost dat în judecată de Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, în 2014, iar Tribunalul București a decis că cel dintâi trebuie să plătească, în calitate de moștenitor 254.506,58 dolari despăgubiri şi 1.544.674,83 lei reprezentând penalități calculate până la data de 20 decembrie 2008.

În prezent, Nădejde-fiul este hotărât că lupte pentru „aducerea la lumină a adevărului, până la epuizarea tuturor mijloacelor legale care îmi sunt disponibile”, potrivit declarațiilor făcute pentru g4media.ro.

Potrivit sursei citate, o societate cu numele Marsue Holding SA, înființată în 1981, ar exista și în prezent în Panama. Președintele firmei este un avocat panamez, care este reprezentantul adevăraților proprietari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...