Pandemia lovește în piața chiriilor: Prețurile scad cu până la 20% pe fondul „migrării” în online a studenților din marile centre universitare

Pandemia lovește în piața chiriilor: Prețurile scad cu până la 20% pe fondul „migrării” în online a studenților din marile centre universitare
Chiriile în marile orașe „explodează” - Foto: Pexels
Publicat: 11/10/2020, 17:15

Pandemia a lovit puternic în piața închirierilor de locuințe, care a scăzut cu până la 20% anul acesta din cauza pandemiei. Dacă în anii anteriori revenirea studenților în marile centre universitare aducea o puternică „efervescență” pe piața chiriilor în lunile septembrie-octombrie, în 2020 o parte dintre tinerii universitari au decis să rămână acasă și să urmeze cursurile online. Astfel, tabloul imobiliar în Cluj-Napoca, București, Iași sau Timișoara arată cu totul altfel decât în anii anteriori.

În fiecare an, lunile septembrie – octombrie, care coincid cu începerea anului universitar,aduceau o cerere foarte mare pe piața chiriilor, ceea ce ducea la creșteri de 5 – 10% ale prețurilor.

Anul acesta, chiriile au scăzut cu până la 20% în funcție de amplasament

„A dispărut cererea foarte mare de la studenți. Au intrat pe piață și foarte multe proprietăți care erau folosite anul trecut în regim hotelier, proprietarii le-au scos pe piața închirierii pe termen lung, așa că ai de unde alege. Studenții nu se grăbesc, nu mai dau buluc ca în fiecare an. În septembrie, octombrie, toată lumea trebuia să își aranjeze chiria, dar acum lucrurile s-au inversat complet”, a explicat președintele Asociației Brokerilor Imobiliari, Dragoș Vîlceanu pentru Digi24.

În ceea ce privește investițiile în imobiliare – luând ipoteza în care în anii anteriori persoane fizice cumpărau în rate un imobil, îl închiriau și apoi acesta ajungea să se plătească singur – acestea sunt în continuare profitabile.

Dragoș Vîlceanu: dacă scad chiriile, scade și valoarea de evaluare a proprietăților respective

„Ideea funcționează, investițiile în imobiliare s-au dovedit profitabile, există o garanție că în fiecare an se recuperează o parte din bani. Ce s-a schimbat însă este valoarea evaluării unui imobil, criteriu luat în calcul atunci când se acordă un credit imobiliar. Scăzând chiriile, scade și valoarea de evaluare a proprietăților respective”, a afirmat Dragoș Vîlceanu.

Trăgând linie după aceste luni de pandemie, efectele se văd clar – întreaga piață imobiliară a fost bulversată, spune analistul

Prima Casă era un factor de echilibru, se știa că pe segmentul de piață 50 – 70.000 de euro, era susținere din partea statului. De la anul, totul depinde de reglementările fiscale, dacă programul Noua Casă va intra sau nu în vigoare, de fiscalitate, ce facem cu TVA de 5% și de cum funcționează economia în general. Încrederea oamenilor e un factor determinant pentru evoluția acestei piețe, dacă oamenii se mai angajează într-un credit pe 30 de ani”, potrivit lui Dragoș Vîlceanu.

Programul „Prima Casă”, devenit „O nouă casă”

Cristian Păun, preşedintele Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a explicat cum se va relansa  Programul „Prima Casă” cu câteva luni în urmă, dar normele de aplicare întârzie.

Președintele Klaus Iohannis promulgase în plină criză pandemică proiectul care schimba „Prima Casă” în programul „O familie, o casă”. Totuși, cum acesta nu avea norme de aplicare, a rămas un program blocat.

„Guvernul va da OUG în această săptămână, apoi săptămâna viitoare apar normele. Deci, în două săptămâni am putea avea noua formă a programului «O Nouă Casă»”, a precizat șeful FNGCIMM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer