Papa Francisc a continuat linia măsurilor împotriva abuzurilor sexuale din biserică inițiată de predecesorul său

Papa Francisc a continuat linia măsurilor împotriva abuzurilor sexuale din biserică inițiată de predecesorul său
Publicat: 28/05/2019, 13:43

Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea a declarat că scandalurile privind cazurile de pedofilie care au vizat membri ai Bisericii catolice au fost provocate de revoluția sexuală din anii 1960, de noile idei teologice și de îndepărtarea de credință manifestată în Occident.

Încă din 2013, Papa Francisc a acceptat demisia unui episcop irlandez, monseniorul William Lee, care a recunoscut că în 2010 nu a acționat bine prin protejarea unui preot pedofil.

Într-un scurt comunicat, Biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat că Lee, episcop al diocezei Waterford și Lismore a fost demis în virtutea paragrafului 2 din articolul 401 al Codului canonic, privind revocări pentru erori grave. Potrivit presei britanice, faptele vizate s-au petrecut în anii ’90, iar episcopul a prezentat scuze în 2010. Sesizat prin plângeri depuse de victimele preotului, devenite între timp adulți, episcopul l-ar fi mutat pe preot în dioceza sa și s-ar fi adresat abia după doi ani poliției. Biserica Irlandeză a fost afectată, în mai mare măsură ca celelalte, de un scandal de foarte mare amploare privind abuzuri sexuale comise de preoți și credincioși asupra unor minori. Au fost sancționați mai mulți episcopi și preoți. Biserica se confruntă, însă, cu noi cazuri, care datează în cea mai mare parte din anii ’70 și ’80.

În 2014, Vaticanul a dezvăluit că a caterisit aproximativ 400 de preoți în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, în urma multiplicării denunțurilor de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri ai clerului.

„În 2012 au fost aproximativ 100, iar alți 300 au fost în 2011”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Dar rețeaua de supraviețuitori alcătuită din persoane care au căzut victime violențelor comise de preoți (SNAP) considera aceste măsuri disciplinare insuficiente.

„Papa trebuie să înceapă să caterisească și preoți care acoperă infracțiunile sexuale, și nu doar pe cei care le comit”, a declarat SNAP într-un comunicat.

Papa Francisc a creat o comisie specială pentru protejarea minorilor în Biserică în 2013. Propunerea, o inițiativă în linia deciziilor Papei emerit Benedict al XVI-lea, a fost făcută după scandalul pedofiliei de Consiliul celor opt cardinali, fiind acceptată de Papa Francisc. Cardinalul O’Malley, cunoscut pentru combaterea pedofiliei în Biserica Romano-Catolică din SUA, a explicat că din comisia de experți fac parte 12 persoane. Comisia are competențe extinse, în programele de formare a clerului, în siguranța cercurilor de minori și în verificarea candidaților la funcții de preoți.

Papa Francisc le-a cerut în 2015 episcopilor americani, reuniți în catedrala Sfântul Matei din Washington, ca „infracțiunile” de pedofilie care au cutremurat Biserica americană să nu se mai repete niciodată, informează AFP în pagina electronică.

„Știu cum este de întipărită în voi rana ultimilor ani și v-am susținut în angajamentul vostru generos de a vindeca victimele (…) și de a continua să depuneți eforturi astfel încât asemenea infracțiuni să nu se mai repete niciodată”, a spus el.

Asociația Snap, care apără victimele acestor abuzuri comise de preoți, a „criticat” într-un comunicat „lașitatea” responsabililor Bisericii Catolice americane, dintre care mulți au închis ochii în fața acestor aspecte.

Organizația a denunțat utilizarea de către papă a cuvântului „curaj” la adresa episcopilor. Papa Francisc le-a spus acestora din urmă că este „conștient de curajul” pe care ei l-au avut atunci când „au înfruntat momente obscure” în parcursul lor ecleziastic, „fără teamă de autocritici”.

Pentru Snap, „aproape fără excepție, episcopii au demonstrat lașitate și lipsă de respect, și ei continuă încă astăzi”. Scandalul preoților pedofili a marcat perioada anilor 1980, discreditând Biserica americană.

Zeci de mii de copii și adolescenți au fost abuzați sexual de către preoți și alți membri ai clerului, iar anumiți episcopi au închis ochii și i-au protejat pe preoții acuzați de abuz.

În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor „măsuri concrete”, în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârșite de prelații Bisericii catolice.

„Poporul lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu numai condamnări simple și evidente, ci și pregătirea unor măsuri concrete și eficace”, a declarat suveranul pontif argentinian participanților la summit – președinți ai 114 conferințe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene și ai unor congregații religioase, precum și înalți prelați de la Vatican, convocați la Roma.

„Trebuie luate măsuri concrete”, a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanților presei în avans.

„În fața flagelului agresiunilor sexuale săvârșite de oameni ai Bisericii asupra minorilor”, papa Francisc a cerut participanților la summit să audă „strigătul micuților care cer să se facă dreptate”.

Papa Francisc a declarat la începutul anului 2019 că Biserica Catolică depune eforturi pentru a rezolva cazurile de abuzuri sexuale suferite de călugărițe din partea unor preoți sau ierarhi, recunoscând că într-un caz fiind vorba chiar de sclavie sexuală, informează postul BBC News.

Liderul Bisericii Catolice a vorbit despre această chestiune în timpul unui tur istoric în Orientu Mijlociu.

El a recunoscut că sunt cazuri în care preoți și episcopi au abuzat sexual călugărițe, dar a spus că Biserica este conștientă de această problemă și „lucrează la ea”, adăugând că această problemă continuă să se manifeste.

„Papa Benedict a avut curajul să dizolve o congregație feminină care se afla la un anumit nivel, deoarece această sclavie a femeilor a apărut – sclavie, mergând până la sclavia sexuală – din partea clericilor sau a fondatorului”, a explicat Papa Francisc, făcând referire la predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.

Papa Francisc a modificat legislația Bisericii Catolice în luna mai incluzând o prevedere care obligă preoții, călugării și călugărițele să raporteze autorităților bisericești abuzurile sexuale, inclusiv pe cele comise sau tăinuite de prelații de rang înalt. După ce a fost criticat constant pentru că face prea puțin pentru victimele agresiunilor sexuale comise de clerul catolic, Francisc a introdus prevederi mai drastice, în încercarea de a răspunde scandalurilor de abuz care au decredibilizat biserica. Noile norme au fost promulgate prin scrisoarea apostolică motu proprio „Vos estis lux mundi”, noile norme valabile pentru întreaga Biserică referitoare la gestiunea abuzurilor comise în dauna minorilor și a adulților vulnerabili. Legea le cere celor peste 1 milion de preoți catolici și de călugărițe să informeze autoritățile bisericești ori de câte ori au „motive bine întemeiate să creadă” că un membru al clerului este angajat într-o agresiune sexuală sau că superiorii tăinuiesc fapte de acest gen. Legea nu are caracter penal, ci este procedurală și operează retroactiv, ceea ce înseamnă că, în următorii câțiva ani, Vaticanul s-ar putea trezi cu un val de rapoarte privind abuzuri mai vechi, scrie Religion News Service. Preoții și persoanele consacrate au devenit astfel obligate să semnaleze abuzurile. De asemenea, fiecare dieceză are îndatorirea de a organiza un sistem ușor accesibil publicului pentru a primi semnalări. Documentul are în vedere nu doar hărțuirile și violențele asupra minorilor și a adulților vulnerabili, dar se referă și la violența sexuale și la hărțuirile comise ca urmare a abuzului de autoritate. Această obligație include și orice fel de caz de violență asupra călugărițelor din partea preoților, precum și cazul de hărțuire în dauna seminariștilor sau a novicilor care au trecut de vârsta de 18 ani, au arătat cei de la Vatican News.

Papa Francisc va face o vizită istorică în România între 31 mai și 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, și se desfășoară sub genericul „Să mergem împreună!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ