Papa Francisc, despre lăcomie și foamea de putere în predica sa de Crăciun: „Unii au ajuns să-și consume și vecinii, frații și surorile”

Papa Francisc, despre lăcomie și foamea de putere în predica sa de Crăciun: „Unii au ajuns să-și consume și vecinii, frații și surorile”
Sursă Foto - VaticanNews
Publicat: 25/12/2022, 09:23
Actualizat: 25/12/2022, 11:09

Lăcomia, răutatea și foame de putere în lume este atât de mare încât unii vor „să-și consume chiar și vecinii”, a spus papa Francis, sâmbătă, făcând aluzie la conflictele din lume. 

Foamea de putere este atât de mare încât unii vor „să-și consume chiar și vecinii”, a spus Suveranul Pontif, sâmbătă, într-o aluzie aparentă la războiul din Ucraina și la alte conflicte.

Papa Francisc, care celebrează al zecelea Crăciun al pontificatului său, a ținut o slujbă solemnă în ajunul Crăciunului în Bazilica Sfântul Petru.

De asemenea, a fost și prima dată când au participat mii de credincioşi, după anii în care asistenţa a fost limitată din cauza Covid.

Alte mii s-au aflat afară, în Piaţa Sfântul Petru.

Papa Francisc nu a putut sta în picioare prea mult timp din cauza problemei pe care o are la genunchi, de aceea a delegat un cardinal ca principal celebrant la altarul celei mai mari biserici din creștinătate.

Suveranul Pontif a stat la marginea altarului în cea mai mare parte a slujbei, iar predica sa s-a axat pe tema lăcomiei şi a consumului la diferite niveluri.

El i-a îndemnat pe oameni să privească dincolo de consumerismul care a „împachetat” sărbătoarea, să îi redescopere sensul şi să îşi amintească de cei care suferă din cauza războiului şi a sărăciei.

„Bărbaţii şi femeile din lumea noastră, în foamea lor de bogăţie şi putere, îşi consumă chiar şi vecinii, fraţii şi surorile”, a spus el.

„Câte războaie am văzut! Şi în câte locuri demnitatea şi libertatea umană sunt călcate în picioare şi astăzi!”, a spus el.

La începutul invaziei Rusiei în ţara vecină, în februarie, Francisc s-a pronunţat împotriva războiului la aproape fiecare eveniment public, cel puţin de două ori pe săptămână, denunţând ceea ce el a numit atrocităţi şi agresiune neprovocată.

Touși, acesta nu a menţionat în mod special Ucraina în cadrul slujbei de sâmbătă seara.

„Mă gândesc la copiii nenăscuți, săraci și uitați”

Papa Francisc a detaliat faptul că, în prezent nu ne dăm seama, de fapt, de cei care suferă cu adevărat.

„Ca întotdeauna, principalele victime ale acestei lăcomii umane sunt cei slabi şi vulnerabili”, a spus el, denunţând „o lume avidă de bani, putere şi plăcere”.

„Mă gândesc în special la copiii care sunt devoraţi de război, sărăcie şi nedreptate”, menţionând, totodată, „copiii nenăscuţi, săraci şi uitaţi”.

Făcând o paralelă între pruncul Iisus, născut într-o iesle, şi sărăcia din zilele noastre, Papa a spus: „În ieslea respingerii şi a disconfortului, Dumnezeu devine prezent. El vine acolo pentru că acolo vedem problema umanităţii noastre: indiferenţa cauzată de goana lacomă după posesie şi consum”.

La începutul acestei luni, Papa i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puţin pentru sărbătorile şi cadourile de Crăciun şi să trimită diferenţa ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă iarna.

Papa a împlinit 86 de ani zilele trecute şi, în afară de afecţiunea de la genunchi, pare să aibă o stare generală de sănătate bună.

Duminică, el va rosti binecuvântarea şi mesajul „Urbi et Orbi” (către oraş şi lume) de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de oameni care se vor afla în piaţă, potrivit Reuters.com.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase