LIVE UPDATE | Ziua 305 de război: Volodimir Zelenski, în mesajul din Ajun: „Speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă. Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti” – VIDEO

LIVE UPDATE | Ziua 305 de război: Volodimir Zelenski, în mesajul din Ajun: „Speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă. Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti” - VIDEO
Volodimir Zelenski - președintele Ucrainei | Sursa foto: captură video Facebook
Publicat: 25/12/2022, 13:20
Actualizat: 25/12/2022, 13:22

Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti care au aruncat milioane de oameni în întuneric, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător. Vorbind la zece luni după ce Rusia a declanşat un război care a ucis zeci de mii de oameni şi a strămutat milioane, Zelenski a spus că, dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia ar costa şi mai mult. „Am îndurat la începutul războiului – am rezistat la atacuri, ameninţări, şantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Vom rezista şi în această iarnă, pentru că ştim pentru ce luptăm”, a declarat el.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 13:20 – Ucraina dă undă verde după alarmele de raid aerian din cursul dimineții

Sirenele de raid aerian au răsunat duminică dimineața la Kiev și în toate regiunile ucrainene, dar nu au fost raportate noi atacuri rusești, au declarat oficialii. Ulterior, s-a dat undă verde.

Rapoarte neconfirmate din mass-media sociale ucrainene au sugerat că sirenele ar fi putut fi declanșate după ce avioanele rusești au zburat spre Belarus și că s-a dat undă verde după ce avioanele s-au întors la bazele lor.

Reuters nu a reușit să verifice aceste rapoarte, scrie Mediafax.

Iuriy Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat la televiziunea națională mai devreme duminică că avioanele militare rusești zburau practic non-stop.

UPDATE ora 12:00 – Vladimir Putin susţine că Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina

Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, informează duminică Reuters.

UPDATE ora 11:00 – Președintele bulgar critică faptul că țara sa trimite ajutor militar Ucrainei

La începutul acestei luni, parlamentarii bulgari au votat pentru a trimite ajutor militar Ucrainei – împotriva dorinței președintelui țării, scrie Sky News. Rumen Radev i-a numit acum pe politicienii care au susținut această măsură „belicoși”.

Bulgaria este una dintre puținele țări din UE care nu a trimis arme Ucrainei până în prezent.

„Din nefericire, belicoșii din parlament au decis în mod covârșitor să acorde asistență militară Ucrainei”, a declarat Radev. „Astfel, ei au obligat guvernul provizoriu să încheie un acord cu Ucraina în ceea ce privește această asistență”.

El a precizat că pachetul nu include avioane, sisteme de apărare aeriană sau tancuri, deoarece acest lucru ar slăbi puterea forțelor armate bulgare, notează Mediafax.

O propunere anterioară de a trimite ajutor în luna mai a fost blocată de Partidul Socialist, favorabil Rusiei, partener de coaliție în guvernul anterior.

UPDATE ora 09:00 – Numărul răniților în atacul din Herson a crescut la 68, potrivit autorităților

Autoritățile din Herson spun că aproximativ 68 de persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului.

Șeful administrației militare din Herson, Iaroslav Ianușevici, a declarat pe Telegram: „În prezent, avem teribile numere… Deocamdată, știm despre 68 de persoane rănite în urma atacului invadatorilor ruși asupra regiunii Herson”.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise în atacul de sâmbătă dimineață, au declarat autoritățile ucrainene.

Ianoșevici a făcut apel la locuitorii din Kherson să evacueze, în special pe cei din apropierea râului Dnipro, din cauza bombardamentelor intense.

Un oficial pro-Moscova a declarat că forțele ucrainene au lansat atacul în încercarea de a da vina pe armata rusă, scrie Mediafax.

În timp ce ucrainenii au recucerit orașul din sud în noiembrie, forțele ruse s-au retras pe partea opusă a râului Nipru și au continuat să bombardeze Hersonul.

Atacurile asupra infrastructurii critice au lăsat locuitorii fără electricitate.

UPDATE ora 07:00 – Zelenski, în mesajul de Ajun: ”Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti”

Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti care au aruncat milioane de oameni în întuneric, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski într-un mesaj sfidător.

Vorbind la zece luni după ce Rusia a declanşat un război care a ucis zeci de mii de oameni şi a strămutat milioane, Zelenski a spus că, dacă libertatea a venit cu un preţ ridicat, sclavia ar costa şi mai mult.

„Am îndurat la începutul războiului – am rezistat la atacuri, ameninţări, şantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Vom rezista şi în această iarnă, pentru că ştim pentru ce luptăm”, a declarat el, relatează Reuters, transmite Agerpres.ro.

”Chiar şi în întuneric complet, ne vom găsi unul pe altul pentru a ne îmbrăţişa strâns. Iar dacă nu există căldură, ne vom îmbrăţişa mult timp pentru a ne încălzi”, a spus el.

”Vom zâmbi şi vom fi fericiţi, ca întotdeauna. Există o singură diferenţă – nu vom aştepta un miracol, deoarece îl creăm noi înşine”.

Clipul, care a durat puţin sub nouă minute, a fost filmat în aer liber, noaptea, cu doar câteva lumini albe şi un pom de Crăciun în fundal.

Zelenski a subliniat că trupele ucrainene luptau în estul regiunii Donbas, în timp ce alţii trăiau în exil în ţară şi în străinătate după ce au fugit de ruşi.

”Ne luptăm cu ei de mai bine de 300 de zile şi opt ani. Le vom permite să obţină ceea ce vor?”, a spus el, referindu-se la ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 304 de război: Cinci morți și 20 de răniți într-un bombardament al Rusiei în centrul Hersonului, în Ajunul Crăciunului / Volodimir Zelenski: „Asta e teroare, e ucidere pentru a intimida şi a-ţi (satisface) plăcerea” / FOTO CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Ziua 303 de război: Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din Ucraina „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”

Ziua 302 de război: Zelenski, în Congresul SUA: ”Ucraina este în viaţă. Banii voştri nu sunt caritate”

300 de zile de lupte în țara vecină. Volodimir Zelenski vizitează orașul Bakhmut aflat pe linia frontului / UE îndeamnă Iranul să nu mai susţină Rusia / Întâlnire de rang înalt pe tema Acordului nuclear

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”