Parchetul General critică în termeni duri sentința Înaltei Curți de achitare a fostului procuror ”Portocală”. PÎCCJ: ”Negulescu este vinovat”

Parchetul General critică în termeni duri sentința Înaltei Curți de achitare a fostului procuror ”Portocală”. PÎCCJ: ”Negulescu este vinovat”
Ex-procurorul Mircea Negulescu
Publicat: 15/01/2023, 18:04
Actualizat: 15/01/2023, 18:40

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) confirmă că fostul procuror DNA Mircea Negulescu, zis “Portocală” sau “Zdreanţă”, a comis abuzuri în serie încercând să îl „execute” pe fostul deputat Vlad Cosma.

PÎCCJ cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să constate vinovăţia lui Negulescu pentru comiterea infracţiunilor de cercetare abuzivă, participaţie improprie în modalitatea instigării la inducerea în eroare a organelor judiciare şi influenţarea declaraţiilor.

Amintim că judecătoarele ICCJ Lucia Tatiana Rog, Lavinia Lefterache și Alina Ioana Ilie au hotărât la data de 31 octombrie 2022 achitarea lui Negulescu pentru toate faptele pentru care a fost trimis în judecată, pe motiv că “fapta nu există”

PICCJ: sentinţa de achitare este greşită

PICCJ critică în termeni duri sentinţa Înaltei Curţi de achitare a lui Negulescu, afirmând că aceasta este una greşită, în care instanţa supremă nu doar că a acceptat toate apărările inculpatului, ci chiar a adus argumente suplimentare în susţinerea acestora, inclusiv prin “afirmaţii cinice”.

Demontând motivele de achitare invocate de ICCJ, Parchetul General cere Completului de 5 judecători al instanţei supreme să desfiinţeze sentinţa de achitare şi să constate vinovăţia lui Negulescu pentru toate acuzaţiile care i se aduc, subliniind că acesta a încălcat flagrant şi în mod sistematic dispoziţiile procedurale privind modul de efectuare a anchetei, nesocotind în acelaşi timp drepturile persoanelor implicate prin acestea, totul doar pentru a obţine denunţuri împotriva fostului deputat Vlad Cosma.

PICCJ prezintă din nou întregul mecanism şi toate tacticile folosite de Negulescu pentru a obţine declaraţii şi denunţuri mincinoase împotriva lui Vlad Cosma, scrie luju.ro.

De altfel, în ceea ce priveşte victima lui Negulescu, Vlad Cosma, parte civilă în dosar, Parchetul General îşi exprimă dezacordul referitor la decizia judecătoarelor Lucia Tatiana Rog, Lavinia Lefterache şi Ioana Alina Ilie de a înlătura apărările, declaraţiile şi probele prezentate de acesta în legătură cu relaţia şi interacţiunea să cu fostul procuror DNA Mircea Negulescu, atrăgând atenţia că ele sunt necesare pentru o bună înţelegere a contextului cauzei.

”Nu se poate nega interesul din partea lui Negulescu de a obţine colaborarea lui Cosma Vlad, în obţinerea unor viitoare denunţuri, prin implicarea şi acuzarea acestuia în prezentul dosar”, subliniază PICCJ.

PICCJ solicita încetarea procesului penal pe prescripţie

Totodată, PICCJ solicita instanţei supreme să aplice Decizia 67 din 25 octombrie 2022 privind aplicarea deciziilor CCR privind prescripţia şi să dispună încetarea procesului penal, tocmai pe motiv de intervenţie a prescripţiei:

“Vă solicit admiterea apelului, desfiinţarea sentinţei penale şi să pronunţaţi o nouă hotărâre legală şi temeinică prin care să constataţi că s-a făcut dovada săvârşirii tuturor infracţiunilor pentru care inculpatul Negulescu Mircea a fost trimis în judecată, bineînţeles, conform noii încadrări juridice dispuse în cursul judecăţii, iar în raport de data săvârşirii faptelor, ţinând cont de vinovăţia acestuia şi având în vedere Decizia nr. 67/2022 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de de drept în materie penală, să dispuneţi încetarea procesului penal”.

Vlad Cosma scoate artileria grea

Apelul în dosarul lui Mircea Negulescu va începe luni, 16 ianuarie 2023, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul urmează să fie soluţionat de un Complet de 5 judecători format din Andrei Claudiu Rus (şeful Secţiei penale a ICCJ), Iulian Dragomir, Rodica Aida Popă, Oana Burnel şi Anca Alexandrescu.

În ceea ce-l priveşte pe Vlad Cosma, parte civilă în cauză şi victimă lui Mircea Negulescu, acesta va fi reprezentat de renumitul avocat Horia Miclescu, potrivit sursei citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Șeful mașinăriei de propagandă din Coreea de Nord a murit