Partidul Socialist Ungar are un nou program,sprijinind maghiarii în supraviețuirea pe pământul natal

Partidul Socialist Ungar are un nou program,sprijinind maghiarii în supraviețuirea pe pământul natal
Președintele Partidului Socialist Ungar (PSU), Mesterházy Attila, afirmă că formațiunea și-a reconsiderat programul politicii naționale dorind să sprijine comunitățile maghiare în supraviețuirea pe pământul lor natal, în păstrarea identității lor culturale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 16/01/2013, 20:25
Actualizat: 28/09/2018, 01:05

Președintele Partidului Socialist Ungar (PSU), Mesterházy Attila, afirmă că formațiunea și-a reconsiderat programul politicii naționale dorind să sprijine comunitățile maghiare în supraviețuirea pe pământul lor natal, în păstrarea identității lor culturale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele Partidului Socialist Ungar (PSU), Mesterházy Attila, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă susținută la finalul unei ședințe a PSU, că partidul nu dorește să intervină în nicio problemă care privește viața internă a maghiarilor din afara Ungariei, susținând că „Budapesta nu poate dicta comunităților maghiarilor de peste hotare”.

„PSU își reconsideră întreaga politică națională, care nu a fost accentuată în istoria recentă a PSU, lucru care a dăunat relațiilor maghiaro-maghiare. Am lansat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o ședință, noul program politic național al PSU și dorim, printre alte obiective, să sprijinim comunitățile maghiare în supraviețuirea pe pământul lor natal, în păstrarea identității lor culturale. Dorim o relație de bună vecinătate între România și Ungaria, care este în favoarea bunei reprezentări a maghiarilor din România. Nu dorim să exportăm problemele politicii interne ale Ungariei și nu dorim să intervenim în nicio problemă care privește viața internă a reprezentanților comunităților maghiarilor din afara Ungariei. Budapesta nu poate dicta comunităților maghiare de peste hotare, nu dorim să decidem în problemele comunităților maghiare din afara Ungariei, e nevoie de parteneriat, de un dialog veritabil”, a spus Mesterházy.

El a precizat că PSU intenționează elaborarea unei strategii pe termen lung în Bazinul Carpatic, care vizează dezvoltarea într-o perioadă de zece ani a comunităților maghiare din zonă, dar și să ofere un sprijin substanțial pentru cultura, educația și monumentele istorice ale acestor comunități.

„Vom sprijini prin proiecte organizațiile și instituțiile media în limba maghiară și dorim restabilirea rolului inițial al Duna TV, care să devină canalul de televiziune al maghiarilor din Bazinul Carpatic, revigorarea practicii ședințelor comune ale Guvernelor României și Ungariei și schimbarea sistemului de finanțare a fundațiilor din banii contribuabililor maghiari, astfel încât 95 la sută din fonduri să fie alocate pe proiecte, nu prin decizii individuale ca până acum”, a spus liderul PSU.

El a afirmat că speră ca noul program politic național al PSU să devină și programul de guvernare al unui viitor guvern socialist în Ungaria, după alegerile de anul viitor.

Mesterházy Attila și-a cerut scuze publice pentru decizia PSU luată în decembrie 2004, când a avut loc în Ungaria referendumul privind acordarea dublei cetățenii pentru maghiarii din afara granițelor țării, de a cere populației să voteze împotriva acestui proiect.

„În 5 decembrie 2004, PSU a dat un răspuns greșit la problemă greșită, a fost o decizie politică eronată și îmi cer scuze față de cei din comunitățile maghiare din afara Ungariei care s-au simțit lezați”, a precizat Mesterházy.

Președintele PSU va susține, miercuri seară, la Fundația „Academia Kós Károly” din Cluj-Napoca, o prelegere cu titlul „Chestiuni de actualitate în politica națională”, urmată de o dezbatere.

La eveniment va participa și președintele Fundației „Academia Kós Károly”, Marko Bela, fostul președinte al UDMR, care va semna un protocol de colaborare cu președintele Fundației „Tancsics” din Ungaria, Szabo Vilmos.

Joi, președintele PSU va avea o întâlnire cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Prezidiul Uniunii din Cluj-Napoca, dar și cu conducerea UDMR Bihor, la Oradea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Penthouse-ul de 500.000 € al Loredanei Chivu a fost ”devalizat”! Imagini HALUCINANTE!
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
EXCLUSIV El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi făcut...
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Planul de pace al lui Putin
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Cutremur în lumea tenisului. Anunț devastator despre Simona Halep
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în Sectorul 1 din București și...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Cercetătorii au detectat gheață de dioxid de carbon la periferia Sistemului Solar
×