Patriarhul Daniel, mesaj către credincioși: Îndemnăm pe toți preoții și credincioșii noștri să utilizeze cu discernământ și cu măsură rețelele de socializare

Redactor:
Departamentul Social
Patriarhul Daniel, mesaj către credincioși: Îndemnăm pe toți preoții și credincioșii noștri să utilizeze cu discernământ și cu măsură rețelele de socializare
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îi îndeamnă, duminică, pe credincioși și pe preoți să utilizeze cu discernământ și cu măsură rețelele de socializare în viața lor personală, precum și în activitățile pastorale, misionare sau profesionale, dar să acorde mai mult timp comuniunii reale.

Patriarhul Daniel a transmis, duminică, un mesaj în contextul în care în data de 30 iunie sunt organizate diverse campanii online pentru a marca Ziua Mondială a Rețelelor de Socializare, platforme care înregistrează un număr tot mai crescut de utilizatori inclusiv în România.

„Deși pentru omul contemporan fiecare zi poate fi considerată Ziua Social Media prin faptul că accesează platformele de socializare pentru a comunica cu prietenii și rudele, pentru a se informa cu privire la mersul societății sau pentru alte motive, ziua de 30 iunie este o ocazie de conștientizare a impactului pe care îl are social media în viața noastră, în special asupra relației cu semenii și cu Dumnezeu, cu viața interioară și cu natura exterioară. Mai mult ca oricând, în epoca actuală a comunicării instantanee, a fluxului încărcat de informații diverse, a ecranelor care luminează cu lumină artificială, este nevoie de cultivarea discernământului digital, iar Biserica este chemată să ghideze credincioșii în acest sens”, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax de Patriarhia Română.

Patriarhul Daniel transmite că Biserica noastră va folosi cu înțelepciune, curaj și prudență, rețelele de socializare pentru comunicarea cu omul de astăzi.

„În acest sens, Biserica Ortodoxă Română nu este absentă de pe aceste rețele, majoritatea eparhiilor, parohiilor și mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române având pagini de Facebook, dar și conturi emergente pe alte rețele de socializare. În plus, rețelele de socializare au început să fie utilizate tot mai des de către preoți pentru pastorație, în special în diaspora română. Însă, utilizarea acestor rețele în lucrarea misionară presupune responsabilitate eclezială și înțelepciune pastorală, deoarece, deși o tehnologie nouă oferă noi posibilități de dezvoltare, totuși ea poate aduce și noi provocări sau pericole în privința păstrării valorilor spirituale, culturale și sociale tradiționale ale persoanelor și popoarelor”, mai arată Patriarhul Daniel.

Acesta avertizează că multitudinea de idei și opinii individuale exprimate liber în spațiul virtual trebuie supusă mereu unei analize critice și selective, potrivit valorilor permanente ale credinței și moralei creștine.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, este necesară conștientizarea faptului că rețelele de socializare consumă cea mai de preț resursă a vieții – timpul – care este darul lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor, adică pentru dobândirea vieții veșnice. Timpul vieții prezente trebuie valorificat pentru a cultiva iubirea față de Dumnezeu, prin rugăciune, și față de semeni, prin fapte bune, spre a dobândi comuniunea de iubire și viață veșnică din Împărăția Preasfintei Treimi. În plus, relația concretă, nu virtuală, cu persoanele fizice și cu natura înconjurătoare este izvor de sănătate și bucurie pentru sufletul și trupul omului, în familie și în societate. În concluzie, îndemnăm pe toți preoții și credincioșii noștri să utilizeze cu discernământ și cu măsură rețelele de socializare în viața lor personală, precum și în activitățile pastorale, misionare sau profesionale, dar să acorde mai mult timp comuniunii reale (nu virtuale) cu familia, cu parohia și cu frumusețile naturii”, își încheie Patriarhul Daniel mesajul.

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
Se DAU BANI pentru românii care au centrală în locuinţă! Sumele sunt destul de mari
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
„Ciuperca neagră”, care desfigurează pacienții Covid din India, confirmată și în Rusia. Avertismentul specialiștilor
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Patronul restaurantului Beirut a murit. În localul din Constanța au murit 3 tinere în 2014
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Celebrul cântăreț A MURIT! Șoc în showbiz
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide