Patru din cinci școli din România nu au autorizație sau aviz pentru securitate la incendiu

Redactor:
Oana Despa
Patru din cinci școli din România nu au autorizație sau aviz pentru securitate la incendiu
Liviu Pop, ministrul Educației, susține că, în acest moment, doar aproximativ 6.500 de clădiri școlare au aviz și autorizație PSI, dintr-un total de peste 31.000. Precizările, în condițiile în care Primăria Sectorului 5 a anunțat demonarea unor corpuri alea școlii 141, unde un tavan s-a prăbușit.

„Aproape în toate unițălile în care nu avem autorizație s-a intrat pe renovare. Din 31.297 unități de învățământ, 2261 au autorizație PSI, iar 4200 au avize PSI. Faceți diferența să vedeți câte nu au autorizație. În maximum doi ani vrem să avem toate unitățile cu autorizație, că nu este ritmul pe ni-l dorim. Ce nu s-a făcut 26 de ani în România, adică alocarea de sume de la bugetul de stat către primării în vederea reabilitării și construcției de școli, noi am făcut. Acum o lună de zile am aprobat 2500 de proiecte pentru reabilitare și construcții noi de clădiri. Banii aceștia sunt în bugetele autorităților locale, veniți de la Ministerul Dezvoltării. Fiecare primar își organizează licitațiile pentru construcție și dezvoltare. Ministerul Educației este proprietar pe clădirile de la palaturi și cluburi. Avem obligația ca acele șoli fără autorizație să le reabilităm sau să facem altele noi”, a declarat ministrul Educație, Liviu Pop, în cadrul unei conferințe de presă.

Referitor la situația școlii 141, din Capitală, unde în luna mai, s-a prăbușit un tavan, Liviu Pop a explicat că „este o problemă cu primarul care a aprobat atunci acea școală. Ce obligație avem noi, ca minister, dacă se dărâmă un corp de clădire? Soluția pentru elevii școlii 141 va fi găsită până la sfârșitul lunii împreună cu ISMB”.

Ulterior, ministrul Educației, a revenit și a spus că „nicio școală nu poate fi demolată fără acordul Ministerului Educației”.

Două corpuri ale Școlii Gimnaziale numărul 141, din Capitală, unde s-a prăbușit tavanul, iar cinci elevi au rămas blocați, în luna mai, vor fi demolate, în urma unei decizii luată, marți, de consilierii locali al Primăriei Sectorului 5.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 5 au afirmat, pentru MEDIAFAX, că în ședința de marți s-a aprobat demolarea corpurilor A și B ale instituției de învățământ.

Conform deciziei de marți, după ce vor fi demolate cele două corpuri de clădire, va fi construit un imobil nou ce va fi școală gimnazială.

În cadrul Raportului de specialitate se precizează că, în 9 august, conducerea școlii a prezentat Primăriei Sectorului 5 expertiza tehnică.

Concluziile studiului arată că: „În urma analizei făcute pentru ridicarea gradului de protecție seismică a clădirilor, sunt necesare măsuri de consolidare. (…) Propunerea alegerea variantei desființării construcțiilor existente și înlocuirea cu clădiri noi, moderne care pot asigura un nivel de siguranță structural și funcționalitate conform cerințelor normelor actuale. Executarea unor clădiri noi permite și sporirea spațiului de învățământ prin schimbarea regimului de înălțime”.

Școala Gimnazială numărul 141 este situată în Strada Amurgului numărul 35, din Sectorul 5, și se află în administrarea Consiliului Local sector 5. Reprezentanții Inspectoratului Școlar explicau atunci că situația școlii era cunoscută.

Tags:
Inchide