Patru firme AMENDATE CU 5,6 MILIOANE DE EURO pentru trucarea a două licitații Transgaz

Patru firme AMENDATE CU 5,6 MILIOANE DE EURO pentru trucarea a două licitații Transgaz
Publicat: 01/11/2012, 09:56
Actualizat: 02/02/2019, 03:52

Consiliul Concurenței a sancționat patru companii cu amenzi în valoare totală de 25,5 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro) pentru trucarea a două licitații organizate de Transgaz Mediaș, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze în perioada 2009-2011.

Firmele sancționate sunt Condmag Brașov, Inspet Ploiești, Moldocor Piatra Neamț și T.M.U.C.B. (Trustul de Montaj Utilaj Chimic București), sancțiunile fiind aplicate în cadrul unei investigații privind o posibilă înțelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitațiile organizate de Transgaz în perioada 2009 – 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Astfel, firmele Condmag și Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milione de euro) și, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înțelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziție publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi” organizată în anul 2009.

„Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informații sensibile, cu caracter confidențial, care au permis frmei Inspet să câștige licitația, conform unei înțelegeri prealabile”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

De asemenea, firma Moldocor a fost amendată cu 2,235 milioane de lei (500.000 euro), iar T.M.U.C.B. cu 11,38 milioane de lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înțelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziție publică „Conductă de transport gaze 20” Giurgiu Ruse” organizată în anul 2011. Trucarea licitației s-a realizat prin corelarea ofertelor
depuse de cei doi concurenți, firma T.M.U.C.B. transmițând firmei Moldocor informații confidențiale cuprinse în oferta sa financiară.

„Avem dovezi că aceste companii s-au înțeles asupra conținutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitații, schimbând informații comerciale sensibile. Înțelegerile de trucare a licitațiilor, reprezintă una dintre cele mai grave restricționări ale concurenței și conduc la achiziționarea, de către autoritatea contractantă, a unor lucrări mai scumpe. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanșa investigația”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Legea concurenței (nr. 21/1996) interzice orice înțelegeri exprese sau tacite între agenții economici ori asociațiile de agenți economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenței, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase