Patru țări UE cer CE mecanism de intervenție împotriva statelor membre care încalcă statul de drept

Patru țări UE cer CE mecanism de intervenție împotriva statelor membre care încalcă statul de drept
Publicat: 08/03/2013, 19:43
Actualizat: 25/06/2013, 14:49

Miniștrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei și Finlandei i-au transmis vineri o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care îi cer să propună un mecanism de intervenție împotriva statelor care încalcă statul de drept și valorile fundamentale ale UE. Încălcarea principiilor statului de drept a fost unul din argumentele pentru care Germania a decis să nu împiedice intrarea României în Schengen.

„Pot confirma primirea acestei scrisori semnate de cei patru miniștri de externe din Germania, Olanda, Danemarca și Finlanda. Este o contribuție interesantă care merge cam în aceeași direcție cu ceea ce președintele Barroso a prezentat în discursul său despre starea Uniunii (…) Noi ne dorim să continuăm să lucrăm la aceste aspecte și considerăm această scrisoare ca o importantă contribuție”, a declarat vineri, într-o conferință de presă la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Ea a reluat apoi ideile exprimate de Barroso în 12 septembrie 2012, în discursul său din Parlamentul European despre starea Uniunii, când a arătat că e nevoie de un mecanism de protecție în statele membre a principiilor și valorilor democratice europene și statului de drept.

Întrebată de jurnaliști dacă în scrisoarea respectivă sunt menționate Ungaria și România ca exemple , Pia Ahrenkilde-Hansen a refuzat să răspundă.

În schimb ministrul de Interne al Germaniei a declarat că tări precum România și Bulgaria au probleme cu respectarea statului de drept. Acesta a fost și unul din argumentele pentru care Germania a anunțat că se va opune intrării României și Bulgariei în Schengen. Atacurile la buna funcționare a statului de drept au fost consemnate și de Comisia Europeană în raportul din vara anului trecut dar și de către Comisia de la Veneția.

Barroso afirma pe 12 septembrie că e nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situațiilor de încălcare a regulilor statului de drept, „constatate în ultimele luni în anumite state UE”.

„În ultimele luni am asistat la amenințări împotriva cadrului legal și democratic în anumite state europene. PE și Comisia Europeană au fost primele care s-au sesizat și au tras alarma și au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evoluții îngrijorătoare să fie aduse sub control. Dar aceste situații au dezvăluit și unele limite pentru cadrul nostru instituțional. Trebuie să dezvoltăm un set mai bun de instrumente pentru aceste situații, nu doar alternativa dintre «puterea soft» a persuasiunii politice și opțiunea nucleară de la Articolul 7 al Tratatului nostru”, a declarat Barroso, în discursul din plenul Parlamentului European, fără a face referire clară la o anumită țară membră.

Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene oferă Consiliului European, la propunerea Comisiei și cu consultarea Parlamentului European, posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui stat membru, printre care și dreptul de vot în cadrul Consiliului.
De asemenea, Barroso a arătat că o mai bună uniune politică în cadrul UE înseamnă că trebuie întărite fundațiile pe care se bazează construcția europeană.

„Trebuie să respectăm valorile fundamentale, să respectăm statul de drept și democrația”, a spus Barroso.
El a menționat că angajamentul european pentru întărirea statului de drept este și în spatele intenției Comisiei Europene de înființare a biroului procurorului general al UE, așa cum este prevăzut de Tratatele UE, urmând să fie făcută în curând o propunere în acest sens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne