Pentru prima dată în istoria sa, Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă de o femeie. Fostul ministru de Finanțe al Nigeriei concurează cu ministrul Comerțului al Coreei de Sud. Pe cine sprijină România?

Pentru prima dată în istoria sa, Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă de o femeie. Fostul ministru de Finanțe al Nigeriei concurează cu ministrul Comerțului al Coreei de Sud. Pe cine sprijină România?
Pentru prima dată în istoria sa, Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă de o femeie. Fostul ministru de Finanțe al Nigeriei concurează cu ministrul Comerțului al Coreei de Sud. Pe cine sprijină România?
Publicat: 09/10/2020, 12:03
Actualizat: 13/10/2020, 01:16

Pentru prima dată în istoria sa de 25 de ani, Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă de o femeie. Selecția unui nou director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) intră în ultima sa etapă.Ultimii doi – dintr-o listă inițială de opt candidați – sunt fostul ministru al Finanțelor din Nigeria Ngozi Okonjo-Iweala și ministrul Comerțului sud-coreean Yoo Myung-hee.

Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria concurează cu Yoo Myung-hee, ministrul Comerțului Yoo Myung-hee din Coreea de Sud

Una dintre cele două îl va înlocui pe Roberto Azevedo, care a demisionat cu un an mai devreme decât era planificat în august, după ce OMC a fost prinsă în mijlocul unei lupte comerciale în creștere între Statele Unite și China, transmite CNN.

Okonjo-Iweala este economist și fost ministru de Finanțe din Nigeria. A petrecut 25 de ani la Banca Mondială, devenind directorul operațional al organizației. În 2018, a fost numită în consiliul de administrație al Twitter (TWTR). De asemenea, ea prezidează consiliul de administrație al Gavi, o organizație internațională care își propune să reunească sectoarele public și privat pentru a îmbunătăți accesul la vaccinuri.

Fost ministru de Finanțe din Nigeria

OMC a fost înființată în 1995 cu scopul de a promova comerțul deschis în beneficiul tuturor. Negociază și administrează reguli pentru comerțul internațional și încearcă să rezolve disputele dintre cei 164 de membri ai săi.

Rezultatele alegerilor prezidentiale din SUA, factor decisiv

Următorul director general al OMC va prelua controlul asupra unei organizații care s-a străduit să împiedice schimburi comerciale între statele membre, în special Statele Unite și China. De asemenea, va fi forțat să se confrunte cu consecințele pandemiei coronavirusului, care a lovit comerțul și a declanșat o profundă recesiune globală. Multe pot depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie.

Președintele Donald Trump a criticat în repetate rânduri OMC și și-a subminat misiunea impunând tarife aliaților, inclusiv Canadei și Mexic-ului, precum și Chinei, a doua cea mai mare economie din lume și rival al Statelor Unite. Trump a blocat numirea personalului cheie în cadrul OMC, împiedicând organizația.

Yoo a descris OMC ca „fiind la o răscruce de drumuri”. Într-un videoclip produs ca parte a campaniei sale pentru director general, ea a spus că membri trebuie acum să lucreze pentru a reconstrui încrederea și a reforma sistemul global de tranzacționare.

„Economia globală este supusă unei presiuni uriașe. De aceea, OMC este mai importantă ca niciodată”, a spus ea.

Ministrul Comerțului Yoo Myung-hee din Coreea de Sud

Okonjo-Iweala, care provine dintr-una din puținele părți ale lumii în care comerțul liber este ascendent, a declarat pentru CNN în august că comerțul va juca un rol important în recuperarea după coronavirus.

„OMC are nevoie de un lider în acest moment. Are nevoie de un aspect proaspăt, o față proaspătă, un străin, cineva cu capacitatea de a implementa reforme și de a colabora cu membri pentru a se asigura că OMC iese din paralizia parțială în care se află, „a spus ea într-un interviu.

Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, candidat pentru directoratul general al OMC. României i s-a cerut sprijinul pentru candidatul sud-coreean

Ministrul Kang a menționat că, în contextul crizei COVID-19, cooperarea economică strânsă dintre țări a devenit mai importantă. Ministrul a adăugat că ministrul Comerțului Yoo Myung-hee, care candidează la alegerile următorului director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are expertiza necesară pentru consolidarea OMC și poate juca un rol de legătură în dezvoltarea țării. A continuat să ceară o atenție specială  Guvernului român și sprijin pentru candidatul coreean.

Coreea de Sud, singurul parteneriat din Asia care a stabilit un parteneriat strategic cu România

Ministrul Aurescu a subliniat că Centrul de Studii Coreene-ROK- reprezintă singurul parteneriat din Asia care a stabilit un parteneriat strategic cu România, a menționat că România consideră ROK un partener important de cooperare și și-a exprimat speranța pentru extinderea în continuare a investițiilor de către companiile coreene în România, inclusiv prin participarea la proiecte care implică infrastructuri de transport și centrale nucleare.

Este important să ne amintim că un Director General al OMC poate face progrese numai dacă țările membre poate să adere la bord.

S-a spus că Directoratul General nu are putere executivă; că este precum un majordom care anunță țările membre că cina este servită.

În ceea ce privește diversitatea, OMC pare să se îndrepte spre un nou teritoriu. Va avea, aproape sigur, o femeie ca Director General pentru prima dată.

Reprezentarea regională ar putea, de asemenea, să deschidă noi direcții, dacă candidatul african obține postul – a existat înainte un director general asiatic din Thailanda.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid