PERCHEZIȚIE la locuința bărbatului de 63 de ani suspectat de braconaj și ucis de urs

PERCHEZIȚIE la locuința bărbatului de 63 de ani suspectat de braconaj și ucis de urs
Publicat: 23/09/2012, 11:35
Actualizat: 29/03/2019, 16:50

Polițiștii dâmbovițeni fac, duminică, o percheziție la locuința bărbatului de 63 de ani, din comuna Moroeni, care a fost ucis de un urs miercuri și care era suspectat de braconaj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților IPJ Dâmbovița, în dosarul de braconaj întocmit de către anchetatori, mai sunt cercetați doi consăteni ai victimei, acuzați de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, care au fost reținuți pentru 24 de ore și în cazul cărora ulterior instanța a decis să fie cercetați în stare de libertate, cu interdicția de a nu părăsi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile.

„Se efectuează o percheziție la domiciliul persoanei în cauză pentru a se găsi obiecte sau probe în dosarul în care s-au început cercetările. Acțiunea este în desfășurare”, a declarat șeful IPJ Dâmbovița, comisar șef Danil Zepiși.

La ora transmiterii acestei știri, percheziția este în desfășurare, la casa bărbatului mort fiind găsite câteva piei de vită și coarne de cerb și căprior.

„S-au găsit o capcană veche de prins animale, piei de vită și de ovine coarne de căprior prinse în perete. Au fost percheziționate cele două imobile din curte, casa veche și cea nouă. Omul apare ca un om gospodar, are 60 de stupi, iar vecinii spun că era un om muncitor. Nu am găsit blănuri sau carne de urs ori alte animale”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița, comisar șef Danil Zepisi.

Braconierul a fost înmormântat în cursul zilei de sâmbătă.

Pe de altă parte, cei 30 de vânători, împărțiți în două grupuri, cu câini, vor continua căutările în pădurile din nordul județului Dâmbovița, un grup acționând în satul Muscel, comuna Moroeni, unde miercuri un bărbat de 63 de ani a fost ucis de ursul căutat în prezent, celălalt grup în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, unde în urmă cu o săptămână un bătrân de 71 de ani a fost omorât de un urs bolnav de rabie, împușcat ulterior, localitățile fiind învecinate.

De asemenea, echipele mixte formate din jandarmi și polițiști vor patrula în localitățile Moroeni, Pietroșița, Buciumeni și Runcu.

Șeful IPJ Dâ,bovița a mai declarat că localnicii din zonele respective nu respectă avertismentele autorităților și merg în continuare la grădini și în pădure.

„Ieri (n.r. – sâmbătă) au fost găsiți patru urși într-o zonă, iar alți șapte în altă parte. Au fost goniți spre munte, departe de case, cu zgomote și focuri de armă, în acțiunea de goană a vânătorilor, dar constatăm că sătenii nesocotesc avertismentele noastre de a nu urca în pădure sau în grădini pentru a culege fructe de pădure, ciuperci și de a lua lemne, expunându-se astfel pericolelor. Azi e zi de târg la Moroieni și o să discutăm din nou cu oamenii, sperăm să înțeleagă să nu mai părăsească vatra satului”, a mai declarat Daniil Zepiși.

Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localități învecinate.

Miercuri seară, doi bărbați din Moroieni care au însoțit victima în zona incidentului au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzațiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiați timp de mai multe ore. Joi, cei doi bărbați au primit interdicție de a părăsi țara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistrații Judecătoriei Pucioasa, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către procurori la Tribunalul Dâmbovița.

Potrivit probelor existente la dosar până la acest moment al urmăririi penale, miercuri, în baza unei înțelegeri prealabile, unul dintre bărbați, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele și capcanele folosite pentru capturarea ursului, „contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale, în cauză”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi bărbați le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laț încă de marți și că miercuri dimineață s-au dus toți trei ca să-l ucidă și să-l transporte apoi cu o căruță.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băț în vârful căruia era un cuțit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut și s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Sâmbătă, prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu, a declarat că ursul care a ucis un bărbat de 63 de ani va fi capturat cu tranchilizante și numai dacă acesta va ataca localnici sau vreun vânător, într-o situație de pericol iminent, va fi omorât.

Vânătorii au reperat patru urși, care au fost alungați cât mai departe de comunitățile umane, spre zone izolate, acțiunea fiind denumită „goană oarbă”, în care echipele de căutare fac zgomote și trag focuri de armă în aer pentru a opri coborârea animalelor sălbatice spre localități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Rețetă tradițională de plachie de crap. Nu durează mult să faci un pește sănătos și...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic