Percheziții ale procurorilor DNA la Primăria Constanța. Radu Mazăre: „Dacă mă saltă, bine, dacă nu, mă duc să mă dau cu caiacul”

Percheziții ale procurorilor DNA la Primăria Constanța. Radu Mazăre: „Dacă mă saltă, bine, dacă nu, mă duc să mă dau cu caiacul
Publicat: 05/02/2015, 11:05
Actualizat: 05/02/2015, 15:20

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat, că în acest dosar se fac cercetări pentru infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, de serviciu și a unor infracțiuni economice, care ar fi fost comise în perioada 2008-2014.

Anchetatorii fac, joi, 13 percheziții în București și în județele Constanța și Cluj, la sediul unei instituții publice, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că instituția publică unde au loc percheziții este Primăria Constanța, de unde sunt ridicate mai multe documente privind relațiile acestei instituții cu mai multe firme, între care și societatea omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL.

Mazăre: M-am pregătit pentru orice; dacă mă saltă, bine, dacă nu, mă duc să mă dau cu caiacul

Primarul Mazăre a declarat, joi dimineață, la intrarea în sediul Primăriei, unde au loc percheziții ale procurorilor DNA, că s-a pregătit pentru orice și s-a îmbrăcat gros, adăugând: „Dacă mă saltă, bine, dacă nu, mă duc să mă dau cu caiacul pentru că e o zi frumoasă”.

Radu Mazăre a ajuns la sediul Primăriei Constanța în jurul orei 10.15, el declarând, la intrarea în instituției, că nu știe care este motivul perchezițiilor și ce anume caută procurorii.

„La primărie a venit mai întâi viceprimarul. Între timp, m-am spălat pe cap, m-am dat cu deodorant care îmi aduce mie aminte de Brazilia, m-am îmbrăcat mai gros. S-ar putea să mă întorc, s-ar putea să nu mă întorc acasă. Asta e viața, m-am pregatit pentru orice (…) Dacă ma saltă, bine, dacă nu mă saltă, mă duc să mă dau cu caiacul, că este o zi frumoasă”, a spus Mazăre.

Întrebat dacă perchezițiile procurorilor au legătură cu sesizarea făcută de ANI în decembrie 2014, el a spus că nu știe și că știe doar că sunt percheziții și la TV Neptun, unde sunt căutate tot contractele încheiate de SC Soti cu Primăria Constanța.

Mazăre a mai susținut că aceste contracte au mai fost verificate de anchetatori „în nenumărate rânduri” și că el nu mai este de 12 ani acționar în aceste firme.

„Nu mai sunt acționar de 12 ani la ziar, la televiziune, la firma de pază. Contractele cu aceste firme sunt cerute, care ar urma să fie acuzațiile nu știu, au mai fost verificate în nenumărate rânduri. (…) M-am obișnuit să trăiesc în România, m-am obișnuit să mă culc seara și a doua zi….Oricum, când m-a trezit filipineza (menajera -n.r.), zic «e DNA, sigur, pe undeva»”, a adăugat Radu Mazăre.

Ce caută procurorii

Potrivit surselor citate, percheziții au loc și la punctele de lucru din Cluj și Constanța ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanța și la un punct de lucru din București ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanța al SC Polaris M. Holding și la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonată de primarul Constanței, Radu Mazăre și de omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, procurorii DNA fac percheziții la locuința administratorului SC Property Developement TWO SRL din București, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca și la Carmen Ghermuș (fostă Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urmă fiind o persoană de încredere a lui Strutinsky.

Anchetatorii vor ridica la percheziții documente, respectiv facturi, chitanțe, extrase de cont, privind contracte încheiate de Primăria Constanța cu mai multe firme dintre cele vizate în acest dosar.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, președintele CVM Tomis Constanța, a fost reținut de procurorii DNA, miercuri, într-un dosar în care este suspectat de dare de mită și trafic de influență, urmând ca joi să fie dus în instanță cu propunerea de arestare preventivă.

El este acuzat că ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei și 25.000 de euro, pentru a interveni la funcționari ai Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile Constanța să plătească lucrările executate de societate, în baza unui contract.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanța, Radu Mazăre, cu care este asociat în mai multe firme.

În decembrie 2014, Agenția Națională de Integritate cerea DNA să îl cerceteze pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanța a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding și Soti Cable Neptun, în care este asociat și Sorin Strutinsky.

Potrivit unor surse, Radu Mazăre și Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociați în nouă firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA și SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit că primarul Radu Mazăre a aprobat, în urma procedurii de selecție a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanțare din fonduri nerambursabile pentru susținerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului „Sărbători de Iarnă – Orășelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria Constanța și SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăți comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fără TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Sorin Strutinsky spunea atunci că acțiunea ANI împotriva primarului Radu Mazăre este netemeică și preciza că respectivele contracte au fost încheiate în urma unor licitații.

Soti Cable Neptun SRL a fost înființată în 1993, reprezentanții companiei precizând atunci că are angajați 200 de jurnaliști.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, este cercetat într-un dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câștige contractul privind construirea locuințelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanța.

Mazăre mai este acuzat că nu a trecut în declarațiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. În această cauză, Radu Mazăre este sub control judiciar și are interdicție de a părăsi țara.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată pe primarul Radu Mazăre în 28 octombrie 2008, într-un dosar privind atribuirea nelegală a unor terenuri, în care este acuzat alături de 36 de persoane, între care Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și din Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptățite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competența de soluționare a cererilor de restituire, întinderea suprafeței revendicate. Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanța, potrivit DNA.

Cătălin Legănel, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic