Percheziții la Oficiul de Plăți pentru Dezvoltare Rurală Brașov, într-un caz de corupție

Percheziții la Oficiul de Plăți pentru Dezvoltare Rurală Brașov, într-un caz de corupție
Publicat: 27/08/2014, 13:05
Actualizat: 02/02/2019, 00:05

Procurorii DNA fac, miercuri, 27 de percheziții în județul Brașov, printre care și la sediul Oficiului Județean de Păți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, într-un caz privind fapte de corupție și obținere nelegală de fonduri europene.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, într-un comunicat de presă, că perchezițiile au loc la 27 de adrese din județul Brașov, printre care și la sediul unei instituții publice.

Procurorii fac cercetări în această cauză pentru săvârșirea, în perioada 2011-2014, a unor presupuse infracțiuni de corupție și obținere nelegală de fonduri europene, a precizat DNA.

Contactată de corespondentul MEDIAFAX, Nicoleta Buta, șefa Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) a spus că se află în concediu medical, la tratament în Sovata, și că nu știe care este obiectul perchezițiilor DNA.

„Știu că se fac percheziții la noi, dar nu știu despre ce este vorba. Astăzi dimineața am fost sunată de un procuror ca să vină cineva să le deschidă sediul. Dar pe mine nu m-au convocat”, a afirmat Buta.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că instituția publică unde au loc percheziții este Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov.

La finalul perchezițiilor vor fi duse la audieri cinci persoane, printre care doi oameni de afaceri și funcționari, au precizat sursele citate.

Cei doi oameni de afaceri din Brașov vizați de anchetatori, Gheorghe Dudu și Florin Macovei, sunt suspectați că au dat mită unor funcționari, inspectori, experți și șefi din cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov, oferindu-le bani, cadouri și sejururi la pensiuni din zona Brașovului, potrivit acelorași surse.

În schimb, oamenii de afaceri ar fi fost ajutați să obțină finanțări europene nerambursabile, în baza unor documente false. Cei doi oameni de afaceri s-ar fi folosit de angajați ai Oficiului pentru a dezvolta o fermă de găini și pentru a extinde și moderniza o fermă de curci.

Potrivit anchetatorilor, angajații Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală Brașov au abuzat de atribuțiile de serviciu pe care le aveau pentru a mușamaliza faptul că cei doi oameni de afaceri au creat aparența de eligibilitate pentru cele două proiecte.

Mai mult, funcționarii îi anunțau pe cei doi oameni de afaceri cu privire la verificările ce vizau proiectele europene. Echipele de control „au cosmetizat” faptul că la cele două ferme nu existau contracte individuale de utilități pentru proiectele derulate. În acest sens, Gheorghe Dudu ar fi cerut unor firme să declare în fals că furnizează apă și energie electrică, dar și să emită facturi reprezentând „contravaloarea” utilităților furnizate, susțin sursele citate.

Funcționarii publici ar fi ascuns și faptul că documentele justificative prin care s-a vizat cofinanțarea proiectelor de către cei doi oameni de afaceri sunt ilegale.

Conform surselor judiciare citate, două dintre proiecte vizează finanțarea unor ferme de găini, contractele fiind încheiate în iulie 2012 și având o valoare de peste 1,33 de milioane de euro fiecare. Cele două proiecte au fost implementate de Gheorghe Dudu, prin firmele Romagrafeed 2009 SRL și Romagra Otis SRL, ambele cu sediul în localitatea brașoveană Hălchiu.

Sursele judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că până în noiembrie 2012 cele două firme au fost administrate de Gheorghe Dudu, ulterior acesta cedând formal administrarea SC Romagrafeed 2009 SRL către sora sa, iar administrarea SC Romagra Otis SRL către soția sa.

În perioada iulie- octombrie 2013, experții OJPDRP Brașov s-au prevalat abuziv de atribuțiile de serviciu pentru a mușamaliza faptul că omul de afaceri Gheorghe Dudu a creat condiții artificiale de eligibilitate pentru cele două proiecte (prin fracționare artificială), cu toate că știau care este situația, favorizând astfel prejudicierea fondurilor PNDR alocate, adaugă sursele citate.

Programul național de dezvoltare rurală a fost prejudiciat astfel cu peste trei milioane de euro, au mai arătat sursele judiciare citate.

Procurorii sunt sprijiniți în acest caz de Serviciul Român de Informații și de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×