Peste 2.000 de ciobani s-au înfuriat la Parlament, pentru o lege veche de 10 ani. Reacția Guvernului

Peste 2.000 de ciobani s-au strâns în Parcul Izvor, în fața Palatului Parlamentului, începând cu ora 9.00. Ei au venit îmbrăcați în cojoace tradiționale și au adus cu ei clopote, talăngi și ciomege. Ei au plecat ulterior, strângându-se pe latura opusă a Casei Poporului, intrând în curtea Senatului după o îmbrânceală cu jandarmii.

UPDATE 16.15Guvernul nu va iniția o ordonanță de urgență pentru a elimina din legea vânătorii prevederile care îi nemulțumesc pe ciobani, invocând motivul că această lege este organică, inițiată de Parlament, și că Guvernul nu ar putea să o modifice prin OUG. Acest lucru este fals.De altfel, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a solicitat acest lucru prim-ministrului Dacian Cioloș, a anunțat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„În cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluție tehnică și legală, care să rezolve problema”, a declarat Dan Suciu.

Suciu a precizat că reprezentanții ciobanilor vor discuta cu secretarii de stat din ministerele implicate, pentru că miniștrii de resort sunt plecați din țară.

În jurul orei 12.30, ciobanii s-au îmbrâncit cu jandarmii și au pătruns în curtea Palatului Parlamentului. Jandarmii au intervenit, ei aducând în sprijin și echipaje călare.

A ieșit să discute cu ciobanii senatoarea PSD Cristiana Anghel, care a încercat să le arate o hârtie pentru a le arăta că a vrut să respingă amendamentele la legea vânătorii. Cineva din mulțime i-a rupt hârtia, iar Anghel a izbucnit: „Ești prost!”. Ciobanii s-au enervat și mai rău.

„Eu nu am votat legea. Uită-te pe internet!”, le-a mai spus Cristiana Anghel ciobanilor.

De asemenea, la discuții au ieșit și liberalii Ludovic Orban și Toader Paleologu.

Conform senatoarei Cristiana Anghel, se discută acum la Senat modificarea legii. Reprezentanții crescătorilor de animale și ciobanilor au fost invitați la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, pentru a discuta despre legea care îi nemulțumește.

Potrivit federației sindicale Agrostar, una dintre organizatoarele protestului, ciobanii protestează față de „prevederile din Legea vânătorii, care încalcă grav dreptul la proprietate, interzic înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetice și limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deține”.

Principalele nemulțumiri ale ciobanilor vizează deci limitarea numărului de câini la stână și interdicția la pășunat în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pentru protejarea fondului cinegetic. Aceste prevederi sunt însă în vigoare din anul 2006 – cea cu câinii, respectiv din vara lui 2015 – cea cu pășunatul.

Încă de acum aproape 10 ani, Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic 407/2006 prevede la articolul 23, litera k, că se interzice: „permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei”.

De altfel, exact aceeași prevedere se găsește și în legea 103/1996, deci veche de 20 de ani, la articolul 24, litera g).

Printr-o lege care a modificat-o pe cea din 2006, în luna iulie 2015 s-a introdus și prevederea legată de pășunat, la același articol: „c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie”.

Ciobanii au decis însă să protesteze abia acum față de aceste prevederi legale care le limitează activitățile și drepturile.

Cioban: „Ei au câte 4-5 câini când vin la vânătoare parlamentarii, în mașină, cu puf îmbrăcați”

„Ne mănâncă lupii, urșii prin pădure. Ei au câte 4-5 câini când vin la vânătoare parlamentarii, în mașină, cu puf îmbrăcați. Și noi n-avem voie să ne păzim oile? La munte sunt urși, sunt lupi, mergi cu 300 de oi și vii cu 50. Țin câți câini vreau, că eu le dau de mâncare. Ce vă face câinii ăia la voi, la parlamentari? Ce le dăunează? Dar ei când vin cu jeep-urile, cu 5-6 câini și ne înconjoară pe-acolo pășunile, au voie”, spune un cioban din localitatea Decebal, Satu Mare.

El spune că are 300 de oi și 30 de hectare de pământ.

Protestul a fost organizat de mai multe asociații de crescători de animale din România, în special de către Agrostar și Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Potrivit organizatorilor, la manifestație ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent modificările la legea vânătorii, însă printre acestea nu se numără și cele invocate de ciobanii nemulțumiți, ele fiind deja în vigoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului