Peste 3.000 de oameni au protestat în București. Manifestații și în țară. VIDEO

Publicat: 22/09/2016, 21:39
Actualizat: 22/09/2016, 22:05

Aproape 3.000 de oameni au protestat joi seară în fața Senatului față de decizia parlamentarilor de a respinge cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Protestatarii au blocat, pentru aproape o oră traficul pe Calea 13 septembrie.

Protestatarii au pancarde cu mesaje precum „Nu Imunitate!”, „73 de indolenți apără un impostor”, „Vrem dreptate”, „Alături de familia Gigină” sau „Egalitate în fața legii”.

Alături de protestatari a fost și tatăl polițistului Bogdan Gigină care a murit anul trecut deschizându-i coloana lui Gabriel Oprea.

Proteste în țară

Sute de persoane au protestat, joi seara, la Cluj-Napoca, față de votul din Senat, de la începutul săptămânii, în cazul Gabriel Oprea, câteva zeci de persoane ieșind și în centrele orașelor Craiova și Constanța.

Peste 200 de persoane participă, joi seara, în Piața Unirii din Cluj-Napoca la un miting de protest față de votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea, aceștia scandând „Casa Poporului, casa corupției”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanții la protest s-au adunat, joi seara, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în urma unui apel lansat pe o rețea de socializare cu titlul „Oprea este protejat, vrem să fie cercetat!”.

O parte din cele peste 200 de persoane prezente a avut afișe cu mesaje precum „DNA nu te Oprea”, „Cercetați nu imunizați”, „Integritate nu imunitate”, „Casa Omorului”, acesta din urmă pe fundalul Casei Poporului.

S-a scandat „Demnitate nu imunitate”, „Casa Poporului, casa corupției” și s-a ținut și un moment de reculegere pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv.
Unul dintre participanții la protest a declarat că oamenii au ieșit în stradă deoarece sunt nemulțumiți de atitudinea senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea, în condițiile în care aceștia „au făcut scut” pentru colegul lor, scăpându-l de cercetarea justiției.

„Am ieșit în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea. Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, în timp ce escorta una din numeroasele coloane oficiale ale fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Un om a murit, Oprea a scăpat: cel identificat de procurori ca posibil vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției. DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină, sub acuzația de omor din culpă. Senatorii au făcut însă scut în jurul colegului lor și au decis luni prin vot secret împotriva începerii urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea. Mi s-a făcut puțin greață după votul de luni din Senat”, a spus acesta.

Participanții la protest au plecat într-un marș prin centrul orașului.

La Constanța s-au strâns câteva zeci de persoane, în Parcul Primăriei, pentru a protesta față de decizia dată de senatori în cazul lui Gabriel Oprea. Protestul a fost anunțat pe site-urile de socializare, dar la 18.00, ora de începere a acțiunii, mai puțin de 50 de persoane își făcuseră apariția în parc.

Oamenii au venit cu o tobă și trei pancarte pe care au scris mesaje către concetățeni, senatori și către Gabriel Oprea. Pe acestea se putea citi „Constanța, trezește-te”, „Oprea, penal, marș la Tribunal și „Fără imunitate”.

Protestul s-a derulat pașnic, fără scandări sau evenimente deosebite.

Circa 30 de persoane s-au adunat, joi seara, în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova pentru a protesta față de decizia Senatului în cazul Oprea. La Craiova protestul a fost unul pașnic. Manifestanții au purtat afișe cu mesaje precum „DNA, nu te Oprea!”, „Cercetare nu imunizare” sau „Casa Omorului” făcând referire la Parlament.

„Este o seară de comemorare, un polițist a fost batjocorit a doua oară din cauza votului din Parlament. Gabriel Oprea ar fi bine să se retragă. A greșit când a cerut sa fie salvat, pentru că ne-a stârnit pe toți. Îmi pare rău că un copil a ajuns în centrul atenției din cauza unor oameni care nu au măsură”, a afirmat Sorin Ghiță, unul dintre protestatari.

Un alt protestatar, Bogdan Ciurezu a spus: „Ne-am săturat de ceea ce s-a întâmplat în cazul Oprea. Putea să fie oricine, în locul polițistului, oricare dintre noi. Parlamentarii ar trebui să își dea ei demisia nu să-l scape pe domnul Oprea”.

În Craiova, protestatarii au aprins lumânări în memoria polițistului Bogdan Gigină.

Gândul a transmis LIVE și LIVE TEXT protestul din București

UPDATE 21:30 Protestul din București s-a încheiat.

UPDATE 21:00 În fața Senatului mai sunt câteva sute de persoane. Traficul a fost reluat pe Calea 13 Septembrie.

UPDATE 21:00 Protestatarii au început să plece

UPDATE 19:56 Protestatarii au rupt cordonul de jandarmi și au blocat Calea 13 Septembrie. Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 3.000.

UPDATE 19:35 Numărul protestatarilor din București este în jur de 1.500

UPDATE 19:33 Sute de persoane au protestat, joi seara, la Cluj-Napoca, față de votul din Senat, de la începutul săptămânii, în cazul Gabriel Oprea, câteva zeci de persoane ieșind și în centrele orașelor Craiova și Constanța.

Peste 200 de persoane participă, joi seara, în Piața Unirii din Cluj-Napoca la un miting de protest față de votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea, aceștia scandând „Casa Poporului, casa corupției”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanții la protest s-au adunat, joi seara, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în urma unui apel lansat pe o rețea de socializare cu titlul „Oprea este protejat, vrem să fie cercetat!”.

O parte din cele peste 200 de persoane prezente a avut afișe cu mesaje precum „DNA nu te Oprea”, „Cercetați nu imunizați”, „Integritate nu imunitate”, „Casa Omorului”, acesta din urmă pe fundalul Casei Poporului.

UPDATE 19:00 Numărul protestatarilor este de aproape 600, la o oră de la începerea manifestării.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a scris, joi, pe Facebook că îi va cere președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună încă o dată la vot cererea DNA în cazul său, iar colegilor săi să voteze pentru începerea urmării penale, după ce, la votul de luni, i-a rugat să-l apere.

Senatul României a respins, luni, cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă, în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA au precizat că respingerea cererii de încuviințare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Gabriel Oprea are drept consecință blocarea anchetei penale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple