Peste 5.000 de angajați din sănătate vor protesta sâmbătă în Capitală

Peste 5.000 de angajați din sănătate vor protesta sâmbătă în Capitală
Publicat: 01/11/2013, 16:24
Actualizat: 05/02/2019, 04:52

Peste 5.000 de angajați din sănătate vor protesta, sâmbătă, în Capitală, printr-un miting la Guvern și un marș până la Parlament, pentru a transmite guvernanților mesajul că nu sunt slugi, a declarat, vineri, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.

Președintele CMR a mai spus, la adunarea generală a organizației, că medicii nu ies în stradă pentru că sunt morți de foame, ci pentru a face apel la demnitate, fiind așteptate peste 5.000 de cadre medicale din toate județele țării.

„Corpul medical, în acest moment, va merge până la capăt. În România, un guvern trebuie să știe că guvernează pentru români, că în spatele cifrelor sunt oameni și cetățeni români și că, indiferent de ce spune FMI, el (guvernul – n.r.) nu este dator FMI, ci cetățenilor”, a spus Astărăstoae.

Președintele CMR a mai spus că atunci când s-a discutat despre solicitarea medicilor de creștere a salariilor, răspunsul autorităților a fost că acestea vor crește, urmând să se stabilească doar cu cât și care este „etapizarea”.

„Dar acest «Da, vor crește» noi l-am mai primit de nu știu câți ani. Această coaliție (a Profesioniștilor din Sănătate – n.r.) iese în stradă pentru un concept care înseamnă demnitate – demnitatea unui cetățean al României, demnitatea unui profesionist. Mâine (sâmbătă – n.r.), vom ieși în stradă pentru a clama demnitatea. Vom transmite un mesaj către societate. Cinci mii de drapele vor flutura și vrem să transmitem că noi nu suntem slugi și că vrem o altfel de societate. Noi vrem România noastră, în care inculții să nu o ia înaintea culților”, a explicat președintele CMR.

Astărăstoae a mai spus că dacă revendicările angajaților din sănătate nu vor fi soluționate în urma acțiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar și demisii în bloc.

„Noi, cei din sănătate, ne-am săturat să fim batjocoriți. Marșul de protest se ține, colegii vin din toate județele țării. Mâine, peste 5.000 de profesioniști din sănătate vor ieși în stradă să-și strige, în tăcere, nemulțumirile”, a spus, la rândul său, vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

Angajații din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate

Protestatarii se vor aduna începând cu 10.30, în Piața Victoriei, unde va avea loc un miting, urmat de un marș până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – bd. Națiunile Unite – alveolă Parc Izvor.

Brigada Rutieră a Capitalei precizează că participanții la protest se vor aduna între orele 10.00 și 11.00, în Piața Victoriei, unde, până la 11.45, va fi un miting de protest, în perimetrul cuprins între bd. Aviatorilor, Șos. Kiseleff și breteaua din Prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.

„Circulația în Piața Victoriei va fi sistematizată pe principiul dublu sens pe bd. Aviatorilor, iar pe Șos. Kiseleff se va circula normal până în momentul plecării în marș”, precizează sursa citată.

Ulterior, în timpul marșului, circulația rutieră va fi restricționată pe traseul de deplasare și pe străzile adiacente la acesta, potrivit Brigăzii Rutiere.

Între orele 13.00 și 13.30, profesioniștii din sănătate vor protesta în alveola de lângă Parc Izvor.

„Conducătorii auto sunt rugați să circule cu maximă atenție în zonele de mai sus menționate și să respecte cu strictețe indicațiile polițiștilor rutieri, semnificația indicatoarelor și a marcajelor rutiere”, se arată într-un comunicat transmis de Brigada Rutieră.

Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine și siguranță publică în zona de desfășurare a adunării publice, dar și pe traseele de deplasare ale participanților.

Pentru buna desfășurare a activităților, Jandarmeria Capitalei recomandă tuturor participanților să respecte condițiile de organizare și desfășurare a adunărilor publice, să respecte orele de desfășurare și locul destinat adunării respective, recomandările făcute de jandarmi, să nu participe la activitate în stare de ebrietate și să nu consume și să nu distribuie băuturi alcoolice.

Jandarmeria Capitalei reamintește că, în conformitate cu prevederile Legii 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, este interzisă și constituie infracțiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern