Peste 80.000 de credincioși s-au închinat la moaștele sfinților aduse la Catedrala Patriarhală

Peste 80.000 de credincioși s-au închinat la moaștele sfinților aduse la Catedrala Patriarhală
Peste 80.000 de credincioși s-au închinat, de miercuri până sâmbătă, la moaștele sfinților Nectarie din Eghina, Dimitrie cel Nou și ale sfinților Împărați Constantin și Elena, potrivit Patriarhiei Române.
Publicat: 27/10/2012, 20:16
Actualizat: 28/09/2018, 00:09

Credincioșii au venit și sâmbătă, de ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, la Catedrala Patriarhală pentru a se închina la raclele cu moaștele sfinților.

Pelerinii ajung la moaștele sfinților Nectarie din Eghina, Dimitrie cel Nou și ale sfinților Împărați Constantin și Elena în aproximativ 20 de ore, coada întinzându-se pe mai bine de trei kilometri.

Aproximativ 120 de oameni au primit, sâmbătă, asistență medicală, în special pentru hipertensiune și lipotimii, dar nu s-au înregistrat cazuri grave

Peste 10.000 de porții de mâncare gătită, precum și ceai cald și apă au fost împărțite pelerilor, a precizat Patriarhia Română.

În timpul manifestărilor de Sfântul Dimitrie, toate cele 20 de biserici din apropierea Catedralei Patriarhale sunt deschise permanent pentru pelerinii care doresc să se adăpostească pe durata nopții. De asemenea, au fost amenajate două săli de sport, la colegiile „Mihail Eminescu” și „Ion Creangă”, pentru cazarea pelerinilor pe timpul nopții.

Paza și ordinea la pelerinaj sunt asigurate permanent de 200 de jandarmi.

Sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, este cea mai importantă zi a pelerinajului.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ale cărui sfinte moaște se află la Catedrala Patriarhală, este sărbătorit în 27 octombrie. Pe Colina Bucuriei, în prezența a de mii de credincioși, slujba Sfintei Liturghii, la hramul Catedralei Patriarhale, a fost oficiată de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Înaltpreasfințitul Efrem, mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina, împreună cu ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, patriarhul Daniel a vorbit despre viața Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și a Sfântului Nectarie de la Eghina.

„Ne bucurăm că Sfântul Dimitrie primește vizita duhovnicească a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Moaștele lui au fost aduse aici cu binecuvântarea Preafericitului Arhiepiscop Ieronim al Atenei și al Întregii Eladei și prin bunăvoința ÎPS Efrem, mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina. Este cel mai mare pelerinaj din Capitală și aceasta datorită sosirii Sfântului Nectarie”, a spus PF Daniel.

Patriarhul Daniel a evidențiat faptul că cei doi mari sfinți au avut în comun marele dar al vindecării bolnavilor.

Prezentând viața Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, patriarhul Daniel a evidențiat faptul că sfântul a trăit pe acest pământ în smerenie, rugăciune și post.

„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul împăraților româno-bulgari Petru și Ioniță Asan, imperiu care avea capitala la Târnovo. Acest sfânt era la început un păstor care aproape de satul lui păstorea animalele, oile mai ales, și era un om dornic de singurătate, de rugăciune și dornic de a se apropia de Dumnezeu. Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit mai întâi ca păstor, apoi a devenit monah într-o mănăstire aflată într-o peșteră și a viețuit în smerenie multă, în rugăciune, post și nevoință”, a precizat PF Daniel.

Despre Sfântul Nectarie, patriarhul Daniel a spus că a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima parte a secolului XX, s-a născut în Silivria, nu departe de Constantinopol, în nordul Greciei, la 1 octombrie 1846. Sfântul Nectarie a vindecat o mulțime de oameni prin rugăciunile sale. A trecut la Domnul în data de 8 noiembrie, la Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în anul 1920. După 20 de ani, moaștele sale au fost găsite neputrezite și în 1953 au fost mutate în biserica mănăstirii, iar în 1961 a fost trecut în rândul sfinților din calendar. De atunci până acum, Sfântul Nectarie a făcut o mulțime de minuni în Grecia și în alte părți ale lumii, a vindecat mai mulți oameni și mai ales bolnavi de cancer.

Credincioșii se pot închina la moaștele sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale sfinților Împărați Constantin și Elena până marți 30 octombrie, la ora 10.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee