Peste jumătate dintre copiii României s-au confruntat cu asta în pandemie. Totul are legătură cu utilizarea excesivă a tehnologiei

Peste jumătate dintre copiii României s-au confruntat cu asta în pandemie. Totul are legătură cu utilizarea excesivă a tehnologiei
Mai bine de jumătate (54,7%) dintre copiii României consideră utilizarea excesivă a tehnologiei un risc major întâmpinat în perioada pandemiei / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 06/08/2020, 16:47
Actualizat: 06/08/2020, 16:55

Mai bine de jumătate (54,7%) dintre copiii României consideră utilizarea excesivă a tehnologiei un risc major întâmpinat în perioada pandemiei, printre celelalte riscuri identificate de un ONG de la noi din țară numărându-se și informaţiile false (39,5%), respectiv bullying-ul online (25,8%).

Potrivit datelor studiului „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat pe un eșantion de 5.000 de copii, izolarea din perioada stării de urgență, coroborată cu închiderea școlilor și mutarea cursurilor în mediul online au crescut simțitor timpul pe care copiii au fost nevoiți să îl petreacă pe internet, precum și riscurile la care aceștia se expun.

În plus, 32,4% dintre copiii participanți la cercetare au recunoscut că au avut neînțelegeri cu părinții, legate de activitatea pe internet sau de timpul petrecut online.

La rândul lor, părinții beneficiari ai programului „Ora de Net” enumeră printre cele mai mari provocări întâmpinate în gestionarea internetului în familie timpul excesiv online, lipsa abilităților digitale și realizarea cu succes a lecțiilor online.

Utilizarea corectă a tehnologiei în familie

În condițiile în care impactul masiv pe care l-a avut pandemia asupra felului în care este utilizată tehnologia în familie, Organizația Salvați Copiii și Huawei vin în sprijinul părinților prin lansarea seriei de conferințe „Copilăria în era digitală”.

Acestea au rolul de a-i ajuta pe părinți să înțeleagă mai bine provocările mediului online și de a-i susține cu informații și resurse astfel încât să poate gestiona corect utilizarea dispozitivelor digitale în familie.

„Internetul a schimbat fundamental lumea în care trăim, iar evenimentele ultimelor luni au accelerat ritmul în care am devenit cu toții mai legați de noile tehnologii pentru a lucra, învăța și chiar interacționa cu ceilalți”.

Copiii, prin închiderea școlilor și mutarea cursurilor online, au fost extrem de afectați de noua realitate, iar părinții au fost puși adesea în situația de a nu ști cum să gestioneze relația cu aceștia din perspectiva cursurilor, socializării și riscurilor din mediul online.

„De aceea, am adus împreună psihologi, specialiști în educație și bloggeri cunoscuți, pentru a prezenta puncte de vedere complementare și sfaturi utile pentru părinți, astfel încât să îi ajute să depășească cât mai ușor această perioadă. Ne dorim să îi sprijinim pe copii astfel încât să poată profita de oportunitățile mediului online, fiind în același timp protejați de riscuri”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al Organizației Salvați Copiii.

În cadrul conferințelor online vor fi abordate, alături de părinți și specialiști, patru dintre cele mai importante subiecte ale momentului. Vorbim în acest context de Știrile false, Cyberbullying-ul, Timpul excesiv petrecut online și Școala Online.

Întâlnirile, ce pot fi urmărite live pe pagina de Facebook a organizației citate, sunt programate la sfârșitul lunii iulie și pe parcursul lunii august. Participarea este gratuită.

Impactul ONG-urilor în domeniul educației în timpul pandemiei COVID-19

În perioada pandemiei, cu toate că activitatea lor a fost afectată, ONG-urile din educație au contribuit pe diferite planuri și au compensat, atât cât a fost posibil, lipsa de servicii integrate la nivel local pentru beneficiari din categorii vulnerabile.

Pentru a pune în evidență această contribuție, în perioada 18 mai – 15 iunie 2020, Federația Coaliția pentru Educație, cu sprijinul Organizației Umanitare CONCORDIA, a realizat o cercetare exploratorie la care au luat parte 64 de ONG-uri.

Potrivit rezultatelor obținute, principalele proiecte și inițiative educaționale derulate de majoritatea ONG-urilor respondente în timpul pandemiei au vizat oferirea de asistență și suport educațional pentru beneficiari (69%) și dezvoltarea și oferirea spre utilizare de resurse pentru învățarea la distanță precum tutoriale, ghiduri, resurse educaționale deschise etc. (63%).

Organizațiile participante la sondaj au oferit peste 35.000 de ore de asistență și suport educațional și au dezvoltat 460 de resurse educaționale pentru învățarea la distanță pentru peste 117.000 elevi. Peste 15.000 de profesori, beneficiari ai activităților ONG-urilor din educație, au luat parte la peste 1700 de ore de formare. La nivelul unităților de învățământ, aproape 4000 dintre acestea au beneficiat de sprijin din partea ONG-urilor respondente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee