Plajele românești, sufocate de mucuri de țigară și gunoaie

Plajele românești, sufocate de mucuri de țigară și gunoaie
Publicat: 27/11/2017, 17:36
Potrivit ONG Mare Nostrum, în sesiunea din luna octombrie organizația a monitorizat opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc, informează Mediafax.
„Aceasta este procedura standard, agreată de Comisia Europeană din 2010. Este o metodologie științifică, ce ne ajută să facem o estimare aproximativă a numărului de deșeuri existente pe litoralul românesc, pornind de la cifrele înregistrate pe aceste porțiuni”, a declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.
Pe aceste opt sectoare au fost identificate peste 18.000 de deșeuri din material polimeric artificial, alături de cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal.
Reprezentații ong-ului din Constanța sunt de părere că este îngrijorător faptul că aceasta cantitate este de două ori mai mare decât cea din luna aprilie, când numărul total de deșeuri a fost de puțin peste 9.000 de elemente.
„Rezultatele monitorizării din octombrie fac de rușine litoralul românesc, iar nouă, ca și organizație de mediu, ne lasă un gust amar, ținând cont de faptul că tot sezonul estival am desfășurat campania #ecoselfie, susținută de presa locală și națională. Se pare că eforturile comune în această direcție nu au adus rezultatele scontate, dar asta nu înseamnă că renunțăm: a schimba mentalități și a educa sunt procese care necesită timp”, completează directorul executiv al ONG Mare Nostrum.
La capitolul cel mai murdar sector de plajă se află Vama Veche, aceasta fiind o premieră nedorită pentru stațiune, una dintre cele mai curate până în acest an. Pe locul doi în topul deșeurilor înregistrate se află stațiunea Saturn. La capitolul cele mai curate porțiuni de plajă se află cele de la Corbu și Costinești.
Și în această sesiune cel mai întâlnit deșeu este mucul de țigară – peste 8.000 de elemente, reprezentând 45 la sută din totalul deșeurilor. Diversele varietăți de plastic au predominat totuși, reprezentând principalul deșeu – aproape 14.500 de elemente.
„Alături de acestea s-au regăsit deșeurile medicale, seringile, sticlă și alte obiecte ascuțite care reprezintă un pericol real pentru oameni, la fel ca și deșeurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Cele mai mici cantități de deșeuri înregistrate în sesiunea din această toamnă au fost cele din categoria cauciucului”, mai arată reprezentanții Mare Nostrum.
Cel mai murdar an de până acum, la nivel de monitorizări ale porțiunilor de plajă, a fost anul 2016, cu un număr de peste 31.000 deșeuri înregistrate. Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a identificat și eliminat peste 64.000 de deșeuri.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer